Chinese chatbot DeepSeek legt ChatGPT vuur aan de schenen

Volgens eigenaar Liang Wenfeng kostte de training van DeepSeek minder dan 6 miljoen dollar, terwijl grote spelers als OpenAI miljarden investeren in hun modellen. Microsoft-directeur Satya Nadella noemde de technologie tijdens het World Economic Forum “super indrukwekkend” en waarschuwde dat ontwikkelingen uit China “zeer serieus” moeten worden genomen. DeepSeek stootte onlangs ChatGPT van de troon als meest populaire gratis app in Apples App Store, zo bericht onder meer China Daily.
Net als andere AI-chatbots biedt zijn Chinese concurrent mogelijkheden voor gesprekken en het oplossen van problemen door middel van logische stappen en controlevragen. Wat DeepSeek onderscheidt, is dat het gratis beschikbaar is en bovendien opensource. Dit stelt bedrijven in staat om het model op eigen systemen te draaien, wat volgens experts het risico op datamisbruik iets kan beperken.
Hoewel DeepSeek toegankelijk is, bevat het beperkingen die typisch zijn voor Chinese technologie. Gevoelige onderwerpen, zoals de protesten op het Tiananmenplein in 1989 of geopolitieke kwesties, zijn niet bespreekbaar. Ook blijft het onduidelijk welke data zijn gebruikt voor de training van de chatbot, een steeds terugkerend punt van kritiek bij AI-modellen. Experts waarschuwen daarom voor het doorgeven van persoonlijke gegevens in een chatsessie. Het is niet zeker hoe veilig de data van gebruikers wordt bewaard.
DeepSeek maakt impact
De komst van DeepSeek zorgde voor een schokgolf door Silicon Valley. Bedrijven zoals Nvidia, Meta en Microsoft zagen hun aandelenkoersen dalen, evenals de Nederlandse chipmaker ASML (-9%). Dit komt door de gedachte dat AI-ontwikkeling goedkoper en met minder chips gerealiseerd kan worden dan eerder gedacht. Toch zijn er twijfels over de eerlijkheid van de claims van DeepSeek, met name over de gebruikte rekenkracht. DeepSeek lijkt het speelveld van AI-chatbots drastisch te veranderen. De vraag blijft hoe zullen westerse techbedrijven nu gaan reageren?