ASML sluit ‘transitiejaar’ 2024 af met recordomzet
![ASML gebouw](https://cdn.techpulse.be/2024/06/iStock-2151265273.jpg.webp)
ASML publiceerde woensdag eveneens de cijfers over het vierde kwartaal, waarin het bedrijf een omzet van 9,3 miljard euro en een nettowinst van 2,7 miljard euro behaalde. In het derde kwartaal lag de winst nog lager, op 2,1 miljard euro, bij een omzet van 7,5 miljard euro. Het orderboek van ASML werd in het vierde kwartaal gevuld met 7,1 miljard euro aan nieuwe bestellingen, waarvan 3 miljard euro afkomstig was van orders voor de meest geavanceerde EUV-machines (extreem-ultraviolet).
30 tot 35 miljard euro
Na het transitiejaar 2024 moet de omzet in 2025 fors toenemen, zo verwachtte het bedrijf vorig jaar al. Die verwachting wordt nu onderbouwd met concrete cijfers; over heel 2025 moet de omzet uitkomen tussen de 30 en 35 miljard euro. Welke kant de omzet uiteindelijk opvalt, hangt mede af van de ontwikkelingen op de AI-markt. Verwacht wordt dat er fors meer chipmachines nodig zullen zijn voor de productie van AI-chips, die op geavanceerde en efficiënte processen worden geproduceerd.
ASML blijft op dat vlak voorlopig koploper. Andere chipmachinefabrikanten, waaronder Canon, kunnen het Nederlandse ASML nog niet bijbenen. Tegelijkertijd kampt de chipmachinefabrikant met steeds meer handelsbeperkingen, waardoor ook minder geavanceerde chipmachines niet zomaar aan China mogen worden verkocht. Het mogelijke aantreden van de Amerikaanse president Trump zorgt voor nog meer onzekerheid op de chipmarkt. Trump wil een forse importheffing instellen op buitenlandse chipproductie, variërend van 25 tot 100 procent.
ASML heeft in zijn omzetverwachtingen al rekening gehouden met de handelsbeperkingen die door de VS en Nederland worden opgelegd. Het aandeel van Chinese verkopen in de omzet van ASML zal in 2025 naar verwachting afnemen tot zo’n 20 procent, tegenover 41 procent in 2024.
DeepSeek-chatbot
Nieuws over de Chinese AI-chatbot DeepSeek bracht de beurskoersen van grote chipfabrikanten, zoals Nvidia, aan het wankelen. Op één dag verloor Nvidia 561,7 miljard dollar aan beurswaarde, omdat de Chinese chatbot veel goedkoper kon worden ontwikkeld dan ChatGPT, waarvoor OpenAI de AI-chips van Nvidia gebruikt. DeepSeek beschikt, vanwege handelssancties tegen China, niet over AI-chips van Nvidia, maar bleek desalniettemin in staat om een AI-chatbot te ontwikkelen die net zo krachtig is als de GPT-modellen van OpenAI.
De markt is sinds het nieuws weer gestabiliseerd en ook ASML lijkt zich, vanwege zijn positie op de chipmarkt, geen zorgen te maken over de entree van DeepSeek op de AI-markt.