OpenAI lanceert Deep Research in ChatGPT voor geavanceerd onderzoek

De nieuwste tool van OpenAI is vooral gericht op op onderzoekers, analisten en professionals die uitgebreide rapporten moeten opstellen. Deep Research verzamelt, combineert en analyseert voor hen informatie uit honderden online bronnen en kan rapporten produceren “op het niveau van een onderzoeksanalist”, aldus OpenAI.
Daarnaast kan Deep Research ook worden gebruikt voor gepersonaliseerd koopadvies bij grote aankopen, zoals auto’s, meubels en elektronica. Dit bespaart gebruikers tijd bij het vergelijken van producten, zodat ze veel makkelijker een weloverwogen keuze kunnen maken.
Hoe werkt Deep Research?
De tool wordt aangedreven door een geavanceerde versie van OpenAI’s aankomende o3-model. Dat model is geoptimaliseerd voor web browsing en data-analyse. Daardoor kan het grote hoeveelheden tekst, afbeeldingen en PDF’s op internet doorzoeken, analyseren en interpreteren, en past het systeem zich makkelijk aan aan nieuwe informatie. Deep Research biedt ook bronvermeldingen en een overzicht van de gevolgde redenering, zodat gebruikers de informatie gemakkelijk kunnen verifiëren.
Even belangrijk is natuurlijk de vraag hoe goed Deep Research werkt. De AI-tool heeft indrukwekkende resultaten behaald op Humanity’s Last Exam, een uitgebreide AI-test met meer dan 3.000 expertvragen uit meer dan 100 vakgebieden, variërend van taalkunde tot raketwetenschap. Het model behaalde een record, met een nauwkeurigheidsscore van 26,6%. Daarmee overtreft het alle andere AI-modellen ruim. In vergelijking met OpenAI’s eerdere o1-model heeft Deep Research vooral grote verbeteringen laten zien in chemie, geesteswetenschappen, sociale wetenschappen en wiskunde. De AI toonde een mensachtige aanpak door doelgericht gespecialiseerde informatie op te zoeken wanneer nodig.
Daarnaast heeft Deep Research een nieuwe state-of-the-art (SOTA) prestatie neergezet op GAIA, een benchmark die AI-modellen test op real-world vraagstukken. Met een gemiddelde score van 72,57 over drie moeilijkheidsniveaus, scoort Deep Research ook hier beter dan eender welk ander AI-systeem.
Zo gebruik je Deep Research
Op dit moment is Deep Research alleen beschikbaar voor ChatGPT Pro-gebruikers, maar OpenAI heeft aangekondigd dat het later ook wordt uitgerold naar ChatGPT Plus- en Team-gebruikers. Hoe dan ook zal je dus wel een abonnement moeten hebben om de nieuwe AI-tool te gebruiken. Geabonneerde gebruikers kunnen de tool activeren door in het chatvenster op “Deep Research” te tikken en hun vraag in te voeren. Het is ook mogelijk om bestanden, zoals spreadsheets, toe te voegen voor extra context.
Tijdens het onderzoek verschijnt er een zijbalk waarin de gebruikte bronnen en stappen worden weergegeven. Het proces duurt gemiddeld tussen de vijf en dertig minuten, waarna gebruikers een melding krijgen dat het rapport klaar is. Binnenkort zal OpenAI ook de mogelijkheid toevoegen om datavisualisaties, afbeeldingen en andere analytische outputs aan de rapporten toe te voegen, om de resultaten nog overzichtelijker te maken.