Broadcom toont interesse in overname Intel

The Wall Street Journal bericht dat Broadcom interesse heeft in een mogelijke overname van Intels chipontwerp- en marketingafdeling. Er zijn reeds informele gesprekken gevoerd, maar Broadcom noemde nog geen bedrag. Dat doet het pas als er een partner wordt gevonden voor Intels productieactiviteiten. Broadcom heeft namelijk enkel interesse in de chipdesign- en marketingtak van het bedrijf. Tot op heden is er nog niets officieel ingediend bij Intel.
Ondertussen kijkt TSMC naar verluidt naar het overnemen van Intels chipfabrieken, of toch een deel daarvan. Dat doet het bedrijf mogelijk niet alleen, maar als onderdeel van een consortium met andere investeerders. Ook die gesprekken zitten voorlopig nog in een vroeg stadium en zijn grotendeels informeel. Broadcom en TSMC zouden bovendien niet samenwerken.
Een mogelijke opsplitsing van Intel
Intels recente moeilijkheden hebben het bedrijf kwetsbaar gemaakt voor overnames. Waar het bedrijf jarenlang marktleider was in de productie van CPU’s voor computers en datacenters, heeft het de concurrentiestrijd verloren van TSMC. De Taiwanese producent maakt geavanceerdere apparatuur, waardoor technologiebedrijven hun apparatuur liever daar laten maken. Hierdoor is Intel achterop geraakt, waardoor de opsplitsing van het bedrijf een reële optie lijkt. De interesse tot overname bereikte na het vertrek van CEO Pat Gelsinger bovendien een hoogtepunt.
Een splitsing zou Intel in lijn brengen met de bredere trend in de chipindustrie, waarbij bedrijven zich specialiseren in ofwel productie of chipontwerp, maar niet beide. De interim-bestuursvoorzitter van Intel, Frank Yeary, leidt de gesprekken met potentiële kopers en de Amerikaanse overheid. Zijn prioriteit is naar verluidt het maximaliseren van aandeelhouderswaarde.
Amerikaanse overheid houdt toezicht
Elke deal waarbij TSMC de controle over Intels fabrieken zou krijgen, moet goedkeuring van de Amerikaanse overheid krijgen. De regering-Trump ziet Intel als cruciaal voor de nationale veiligheid en zou niet snel instemmen met buitenlandse controle over de fabrieken. De Chips Act van 2022, waarin 53 miljard dollar werd gereserveerd voor binnenlandse chipproductie, verplicht Intel bovendien om een meerderheidsbelang in zijn fabrieken te behouden bij een eventuele afsplitsing.
Intel bereidt zich voor op een nieuwe toekomst
Intel is al begonnen met het scheiden van zijn productieactiviteiten. De chipfabrieken opereren sinds 2022 als een aparte eenheid, die niet alleen bestellingen van Intel zelf verwerkt, maar ook voor externe klanten produceert. Sinds vorig jaar publiceert Intel zelfs aparte financiële resultaten voor deze divisie, met plannen om de productietak om te vormen tot een zelfstandige dochteronderneming met een eigen bestuur.