Apple test iPhone 17 met handige oplaadfunctie voor accessoires

Draadloos opladen is tegenwoordig gemeengoed op vlaggenschiptelefoons. Met MagSafe voor iPhones en Qi2 voor Android kan je smartphones steeds sneller draadloos opladen. Enkele jaren geleden kwam daar de mogelijkheid bij om accessoires draadloos op te laden met je telefoon, een functie die fabrikanten ‘omgekeerd draadloos opladen’ noemen. Vooral Android-merken hebben deze technologie omarmd, terwijl Apple de functie tot de iPhone 12 volledig links liet liggen. Zelfs toen werd de techniek alleen opengesteld voor de MagSafe-batterij.
Eerste iPhone met omgekeerd draadloos opladen
De iPhone 17 Pro laat je mogelijk wél allerlei accessoires, zoals AirPods, opladen via omgekeerd draadloos opladen. Dat meldt Instant Digital (via 9to5Mac) op Weibo. “Apple heeft de omgekeerde oplaadfunctie van 7,5 W getest op de iPhone 17 Pro”, schrijft de tipgever. Dit zou betekenen dat accessoires die op de iPhone 17 Pro worden gelegd, met maximaal 7,5 watt kunnen worden opgeladen.
De tipgever benadrukt wel dat het nog onzeker is of Apple de techniek ook beschikbaar stelt voor andere accessoires dan bijvoorbeeld de MagSafe-batterij. 9to5Mac schrijft tegelijkertijd dat het van eigen bronnen meldingen heeft ontvangen dat de functie aanwezig is in prototypes van de iPhone 17 Pro. Het zou gaan om een “geavanceerdere” versie van het omgekeerd draadloos opladen dat Apple al met de iPhone 12 introduceerde.
Opmerkelijk is dat Apple de technologie al jarenlang probeert te implementeren. Volgens dezelfde bron was het de bedoeling dat de iPhone 14 ermee uitgerust zou worden, maar zover is het nooit gekomen. Voor dat toestel ontwikkelde het iOS-team naar verluidt zelfs al een interface met animaties die uitleggen hoe je de functie kan gebruiken.
Functie voor noodgevallen
Hopelijk kunnen iPhone-gebruikers, net zoals op Android, binnenkort hun accessoires draadloos opladen met hun iPhone. Let wel: de oplaadsnelheden zijn relatief beperkt. De functie zal waarschijnlijk vooral van pas komen in noodgevallen, bijvoorbeeld als je oortjes net leeg zijn. Voor het opladen van een smartphone is het minder geschikt, omdat het proces erg traag verloopt. Bovendien is het onpraktisch, omdat de twee apparaten continu op dezelfde positie tegen elkaar moeten blijven liggen.