Apple belooft half biljoen dollar investering in VS na Trump-dreiging

De investeringsplannen voor de VS volgen op een ontmoeting tussen de Amerikaanse president Donald Trump en Apple-CEO Tim Cook. Vlak na die bijeenkomst werd al gehint op plannen om meer te investeren in de Amerikaanse techindustrie, waarvan de exacte details nu bekend zijn. Apple meldt dat het de komende vier jaar ruim 500 miljard dollar investeert in de VS, waarmee onder andere de bouw van een serverfabriek in Houston, Texas, wordt gefinancierd.
Volgens Apple wordt de fabriek volgend jaar geopend en zal daar servers worden geproduceerd voor het Apple Intelligence-systeem. De fabriek alleen al levert de VS duizenden banen op. Exacte aantallen worden niet genoemd, maar Apple claimt de komende vier jaar 20.000 nieuwe medewerkers te werven. Een deel daarvan komt in de fabriek in Texas terecht.
Naast productiemedewerkers werft Apple personeel voor R&D, chip- en softwareontwikkeling, AI en machine learning. Een deel hiervan zal bij andere bedrijven vandaan komen, maar om het doel te halen, moeten medewerkers ook worden bijgeschoold. Hiervoor komt er een academie in Michigan. Het is overigens niet duidelijk of alle 20.000 medewerkers die Apple belooft aan te nemen, in de VS tewerkgesteld worden. Het lijkt om een algemene doelstelling te gaan, die Apple mogelijk wereldwijd probeert te vervullen.
Onderhandelingen met Trump
De beloften die Apple nu doet, lijken sterk op vergelijkbare afspraken die het bedrijf in 2018 met de regering-Trump maakte. Ook toen beloofde Apple miljarden dollars te investeren in de Amerikaanse techsector. Sindsdien wordt er bijvoorbeeld gebouwd aan een Apple-campus in Austin, Texas, terwijl Apple destijds dezelfde toezegging deed over het werven van 20.000 nieuwe medewerkers.
Hoeveel daarvan uiteindelijk gerealiseerd is, blijft onduidelijk. Vaststaat dat deze deal Apple destijds geen windeieren heeft gelegd. In ruil voor de investeringen sloot het bedrijf een overeenkomst met Trump voor uitzonderingen op importheffingen. Hierdoor kon Apple zijn smartphones en andere producten goedkoper blijven aanbieden dan concurrenten die wel werden geraakt door de handelstarieven.
Of er ditmaal een soortgelijke deal in de maak is, moet nog blijken, maar het lijkt aannemelijk. Sinds het aantreden van Trump geldt er een extra importheffing van 10% op producten uit China. Daarnaast overweegt Trump een heffing van 25% op chips die buiten de VS worden geproduceerd. Hij hoopt hiermee bedrijven ertoe aan te zetten meer chips en andere hardware in de VS te produceren. Of dat haalbaar is, zeker binnen Trumps ambtstermijn, is echter de vraag.
Chipfabrieken in de VS
Chipmakers als TSMC en Samsung werken al jaren aan fabrieken in de VS. De eerste TSMC-fabriek in de VS wordt dit jaar operationeel, terwijl geavanceerdere chips pas tegen 2030 in de VS van de band rollen. Apple investeert ook fors in de VS, maar staakte eerder al een project in North Carolina. De tijd zal uitwijzen wat er van de nieuwe investeringen terechtkomt.
Bovendien is het de vraag hoeveel van deze investeringen echt nieuw zijn, of dat Apple ze simpelweg voor Trump op een dienblad heeft gepresenteerd. Bij de aankondiging van de plannen heeft Apple daar niets over gezegd.