Nieuws

Firefox onder vuur voor aanpassingen in privacybeleid

Mozilla Firefox privacy verbeteren
© iStock
Mozilla Firefox heeft eerdere beloften over het ‘niet verkopen van gegevens aan adverteerders’ uit zijn Privacy FAQ gehaald.

Firefox was tot op heden een van de populairste browsers voor gebruikers die privacy hoog in het vaandel dragen. Mozilla beloofde gebruikers altijd dat hun data niet te koop was: “Mozilla verkoopt geen gegevens over jou (op de manier waarop de meeste mensen denken aan ‘gegevens verkopen’), en we kopen geen gegevens over jou”, stond tot voor kort te lezen in de Privacy FAQ. Die tekst is inmiddels verwijderd.

Verontrustende melding

De aanpassing in het privacybeleid ging gepaard met een verontrustende melding op Android. Daar werden gebruikers op de hoogte gesteld van Mozilla’s nieuwe beleid rond advertenties en de verkoop van gebruikersdata. “Je locatiedata wordt nu gedeeld met derde partijen voor advertenties of marketing”, luidde de melding.

Toch lijkt de soep niet zo heet gegeten te worden als de aangepaste Privacy FAQ van Mozilla doet vermoeden. Naast het verwijderen van de belofte om geen gebruikersdata te verkopen, voegde Mozilla een paragraaf toe over het type data dat het verzamelt. Concreet gaat het om twee soorten data: technische gegevens en interactionele gegevens.

De eerste categorie is noodzakelijk om mogelijke problemen in de webbrowser op te sporen, terwijl de tweede gegevens omvat zoals het aantal geopende tabbladen, gebruikersvoorkeuren, browserfuncties en zelfs hoe vaak iemand op ‘terug’ heeft geklikt. Mozilla benadrukt dat het deze gegevens bovendien niet zomaar met partners deelt: eerst worden de kenmerken verwijderd waarmee de data aan een persoon gelinkt kunnen worden.

Nieuwe Terms of Use

Mogelijk nog verontrustender dan de aangepaste Privacy FAQ zijn de nieuwe Terms of Use van Firefox. Daarin lijkt Mozilla zichzelf een vrijbrief te geven om data die gebruikers in Firefox invoeren te gebruiken voor eigen doeleinden. “Wanneer je via Firefox informatie uploadt of invoert, verleen je ons hierbij een niet-exclusieve, royaltyvrije, wereldwijde licentie om die informatie te gebruiken om je te helpen bij het navigeren door, ervaren van en communiceren met online content, zoals je aangeeft bij je gebruik van Firefox”, luidt het in de Terms of Use.

Hoewel dit niet per se betekent dat Mozilla gebruikersdata daadwerkelijk gaat gebruiken of verkopen, is het desalniettemin een opvallende koerswijziging. Mozilla beloofde de afgelopen jaren dat Firefox een onafhankelijke browser is en dat gebruikers zich geen zorgen hoeven te maken over hun data. Op GitHub reageren gebruikers vol verbazing op deze nieuwe beleidsteksten van Mozilla: een gebruiker zegt zelfs ‘eindelijk een reden te hebben gevonden’ om geen financiële bijdrage meer te leveren aan de browsergigant.

Uitgelicht artikel Firefox Firefox haalt uit naar Chrome voor gebrekkige ondersteuning adblockers
Androidfirefoxmobielmozilla firefoxprivacy

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Alle promoties van Coolblue

Alle promoties van Coolblue

Promoties bekijken