Microsoft Edge test ‘AI-browsegeschiedenis’ op Windows 11

Google biedt gebruikers in de VS al langer de mogelijkheid om hun browsegeschiedenis met AI te doorzoeken. Concreet betekent dit dat zij met natuurlijke taal kunnen zoeken, waardoor ze websites kunnen vinden waarvan ze de naam niet (precies) weten. Volgens tipgever Leopeva64 (via X) lijkt dezelfde functie nu ook onderweg naar Microsoft Edge.
In recente bètaversies van Edge vond de tipgever verwijzingen naar AI-browsegeschiedenis. Dat is inmiddels ook bevestigd door Windows Latest, dat met de functie aan de slag ging en een screenshot publiceerde van de nieuwe instelling. De tekst bij die instelling vertoont ook de nodige gelijkenissen met de AI-functie in Chrome: “We doen AI-aanbevelingen van ingesloten webpassages wanneer je een zoekopdracht in de geschiedenis uitvoert”, klinkt het.

De functie werkt volgens de site via een zoekopdracht in de adresbalk van Microsoft Edge. Gebruikers moeten ‘@geschiedenis’ intypen, gevolgd door de zoekopdracht in natuurlijke taal. Edge zal vervolgens met AI proberen te helpen om de juiste website te achterhalen.
Microsoft-account vereist?
Het lijkt er wel op dat een Microsoft-account nodig is voor AI-browsegeschiedenis. Hiermee zou Microsoft willen controleren of de gebruiker 18 jaar of ouder is. Waarom Microsoft een leeftijdscontrole wil uitvoeren voor de AI en of het werkelijk een vereiste is, blijft vooralsnog koffiedik kijken.
Vast staat dat waarschijnlijk een relatief krachtige (AI-)computer nodig is voor de nieuwe AI-zoekfunctie. Microsoft zou de browsegeschiedenis namelijk lokaal opslaan en de gegevens vervolgens ook lokaal verwerken met een AI-model. Mogelijk betekent dit dat een Copilot+-pc vereist is: een type computer dat geschikt is voor zwaardere AI-taken binnen Windows 11.
Verbeterde beveiliging in Edge
Microsoft werkt ondertussen ook aan de beveiliging van zijn webbrowser. Eén functie zou de herkomst van bepaalde Edge-onderdelen, zoals extensies, kunnen controleren, maar mogelijk geldt dit ook in bredere zin voor bestanden die via de browser worden gedownload.
Een tweede beveiligingsfunctie, genaamd msProtectedClipboard, wijst erop dat Microsoft de inhoud van het klembord in Edge wil beveiligen. Kwaadwillenden zouden hierdoor niet zomaar toegang krijgen tot wat daarin is opgeslagen, zoals wachtwoorden.
Voorlopig zijn zowel de AI-browsegeschiedenis als de aanvullende beveiligingsfuncties in Edge nog volop in ontwikkeling. Helaas is het nog niet mogelijk om deze functies zelf uit te proberen. Ze zijn namelijk nog niet standaard ingeschakeld in Edge Canary of de stabiele versie van de Windows-browser.