Omron-bloeddrukmeters verzamelden illegaal je locatiegegevens

Onderzoek van de Nederlandse nieuwssite BNR wijst uit dat Omron dergelijke gegevens verzamelde via Omron Connect. De app, met wereldwijd ruim drie miljoen gebruikers, is bedoeld voor het opslaan van gezondheidsdata van de bloeddrukmeters van het Japanse bedrijf. Opmerkelijk is echter dat de app niet alleen medische gegevens bijhield, maar ook de locatiedata van al zijn gebruikers.
Zonder toestemming verzameld
Gebruikers zouden daar bovendien niet van op de hoogte zijn geweest. Omron Connect heeft zijn gebruikers naar verluidt nooit om toestemming gevraagd om hun locatie bij te houden. Toch kon de app nauwkeurig volgen waar gebruikers zich bevonden. Meermaals per dag vroeg Omron Connect de locatie van gebruikers op, tot op de meter nauwkeurig. Dat gebeurde steeds wanneer de app een melding verstuurde.
Omron deelde deze locatiedata ook met de partij die de pushmeldingen van de Connect-app beheerde: OneSignal. Dat bedrijf was verantwoordelijk voor de ontwikkeling en het onderhoud van dat systeem en kreeg om onbekende redenen toegang tot de locatiegegevens van miljoenen gebruikers. Gebruikers die de meldingen uitschakelden, gaven het bedrijf geen toegang tot hun locatie. De kans is echter groot dat veel gebruikers de meldingen wél activeerden, omdat deze hen herinnerden aan het meten van hun bloeddruk.
Waarom dit Amerikaanse bedrijf inzicht kreeg in de locatie van miljoenen gebruikers, blijft onduidelijk. OneSignal zou bovendien niet hebben gereageerd op vragen van BNR over de kwestie. De fabrikant van de bloeddrukmeters laat wel weten geen locatiegegevens meer te verzamelen. Hoeveel gebruikers de app in de Benelux heeft, wil het bedrijf niet zeggen.
Uiterst waardevolle gegevens
Privacy-expert Floor Terra stelt tegenover BNR dat Omron (en daarmee OneSignal) de gegevens niet had mogen verzamelen. “Als de locatie tot een individu te herleiden is, is het verboden deze gegevens te verzamelen zonder gebruikers te informeren én toestemming te vragen”, aldus de expert.
Naast het feit dat dit verboden is, is het ook ronduit gevaarlijk. Met deze locatiegegevens zou het woonadres van gebruikers achterhaald kunnen worden. Bovendien onthullen ze dat iemand een bloeddrukmeter gebruikt, wat kan duiden op gezondheidsproblemen. Daarnaast zouden farmaceutische bedrijven deze gegevens kunnen inzetten voor gerichte marketing, waardoor individuen direct benaderd kunnen worden.