Censuur en data van gebruikers: volgens klokkenluider wilde Facebook ver gaan om in China actief te mogen zijn

De onthullingen staan te lezen in een klacht van klokkenluider Sarah Wynn-Williams aan de Securities and Exchange Commission (SEC). The Washington Post kon de klacht van maar liefst 78 pagina’s aan de Amerikaanse toezichthouder inkijken en vertelt over de plannen van Facebook om weer toegang te krijgen tot de Chinese markt, waar het sinds 2009 geblokkeerd wordt.
Censuur en meer
Volgens Wynn-Williams, een voormalig beleidsdirecteur van Facebook die in 2017 ontslagen werd, richtte het bedrijf in 2014 een speciaal team op om een aparte versie van Facebook te creëren die goedgekeurd kon worden door de Chinese overheid. Onder de codenaam “Project Aldrin” zou Facebook een eigen censuursysteem hebben ontwikkeld, terwijl er tijdens onderhandelingen met de Chinese overheid ook sprake geweest zou zijn van een Chinees bedrijf dat actief content zou gaan modereren en censureren. Langs die weg zou de Chinese overheid ook toegang krijgen tot bepaalde data van gebruikers.
De onthullingen van Wynn-Williams liggen in het verlengde van berichten die al sinds 2016 de ronde doen. Dat er net nu weer aandacht aan besteed wordt, is vermoedelijk geen toeval. Wynn-Williams lanceert deze week immers haar boek met memoires over haar tijd bij Facebook, genaamd “Careless People: A Story of Where I Used to Work”.
Interesse in China “geen geheim”, zegt Meta
In een reactie laat woordvoerder Andy Stone van Meta weten dat de vroegere interesse van het bedrijf in China “geen geheim” is, maar dat CEO Mark Zuckerberg in 2019 al had laten weten dat er geen verdere stappen meer ondernomen zouden worden om te proberen Facebook weer actief te krijgen op de Chinese markt.
Inmiddels hamert Zuckerberg ook meer op “vrije meningsuiting”. Eerder dit jaar werd aangekondigd dat op Facebook en Instagram factchecking zoals dat er tot nu toe bestond, zou worden afgevoerd. In plaats daarvan zou er een systeem van Community Notes komen, gelijkaardig als wat nu al op X, het voormalige Twitter, bestaat.