Google brengt AI Overviews in Zoeken eindelijk naar België

Amerikaanse Google Zoeken-gebruikers krijgen al sinds mei 2024 de zogeheten AI Overviews te zien. Dit zijn AI-gegenereerde samenvattingen die bovenaan de zoekresultaten verschijnen en helpen om sneller het juiste antwoord te vinden. Google hoopt met deze AI-overzichten de concurrentie met AI-chatbots bij te benen en zo relevant te blijven.
Tot voor kort waren AI Overviews alleen beschikbaar in landen zoals de VS. Europese gebruikers moesten, zoals vaker bij nieuwe AI-functies, langer wachten op de uitrol. Een tijdlijn werd nooit genoemd, maar de zoekgigant brengt de AI Overviews nu alsnog uit in meerdere Europese landen. België, Duitsland, Italië, Oostenrijk, Polen, Portugal, Spanje en Zwitserland krijgen als eerste toegang. Of en wanneer gebruikers in Nederland ermee aan de slag kunnen, is nog niet bekend.
Zo werken AI Overviews
Als gebruiker hoef je niets te doen om AI Overviews te zien. Ze maken deel uit van de ‘Search Generative Experience’, die Google geleidelijk uitrolt. Dit betekent ook dat je de AI-antwoorden niet kunt uitschakelen. Ze verschijnen automatisch wanneer Google een relevant antwoord kan genereren met AI.
Google analyseert daarvoor relevante websites en biedt, net als andere AI-chatbots, een uitgebreid(er) antwoord. Meestal voegt Google ook links toe aan de AI Overviews, zodat je kan controleren of de informatie klopt. AI-systemen staan er immers om bekend dat ze kunnen hallucineren; ze kunnen informatie door elkaar halen of verkeerde verbanden leggen.
Het grote voordeel is dat je niet eindeloos door websites of Google-pagina’s hoeft te klikken om een antwoord te vinden. Toch stuiten de AI-overzichten op kritiek, met name van nieuwsorganisaties. Zij vrezen dat AI Overviews ertoe leiden dat minder mensen hun websites bezoeken. Google beweert echter het tegenovergestelde: dankzij de links in de overzichten zouden relevante bronnen juist vaker worden bezocht.
Nu ook met Gemini 2.0
Voor deze AI-overzichten maakt Google inmiddels gebruik van Gemini 2.0. Met dit model zou Google ‘moeilijkere vragen’ beter kunnen beantwoorden, bijvoorbeeld op het gebied van coderen, geavanceerde wiskunde en multimodale zoekopdrachten. Daarnaast werkt Google aan een aparte AI-zoekmodus die de concurrentie aangaat met ChatGPT Search.