Nieuws

TSMC zet vaart achter productie Apple-chips in de VS

TSMC
© TSMC
De Taiwanese halfgeleiderfabrikant TSMC belooft het tempo waarin het nieuwe fabrieken in de VS in gebruik neemt te versnellen. Dit komt onder andere de Amerikaanse productie van Apple-chips ten goede.

Een deel van de chips die Apple bij TSMC afneemt, komt inmiddels uit de VS. Het gaat concreet om de oudere A16 Bionic, die Apple sinds de iPhone 14 Pro gebruikt, maar ook wordt ingezet in de iPhone 15 (Plus) en de iPad 11. In de toekomst moeten ook meer geavanceerde chipsets van de band rollen in Arizona, waar momenteel de hand wordt gelegd aan nog twee fabrieken. Tegen 2028 moet de eerste fabriek openen die geschikt is voor hypermoderne chips.

TSMC wil sneller fabrieken openen

Het gaat om een chipfabriek die geschikt is voor TSMC’s 3nm-procedé. Dat procedé is bedoeld voor Apple-chips zoals de A18 (Pro) en de M4-serie uit Cupertino. Nog eens twee jaar later zou de derde fabriek openen, ditmaal voor 2nm-chipsets, waarmee de fabrikant momenteel experimenteert in thuisland Taiwan.

Toch wordt er met enige argwaan naar deze tijdlijn gekeken: de bouw van de eerste fabriek heeft veel langer geduurd dan gepland. TSMC deed er liefst vijf jaar over om de fabriek operationeel te krijgen. Investeerders is ditmaal beloofd dat hetzelfde niet zal gebeuren met de fabrieken die de komende jaren worden geopend, blijkt uit berichtgeving van Nikkei Asia.

TSMC verwacht dat de bouw van toekomstige fabrieken in de VS ‘niet meer dan twee jaar’ in beslag zal nemen. Dat geldt ook voor de fabrieken waarvoor de Taiwanese chipmaker onlangs 100 miljard dollar aan aanvullende investeringen heeft aangekondigd. Het gaat om twee extra fabrieken, waarvan allerlei details – zoals de productietechnologie – nog moeten worden ingevuld.

Productie in VS is lege doos

Ex-Intel-CEO Pat Gelsinger reageert kritisch op de berichtgeving rond het versneld openen van TSMC-fabrieken in de VS. Gelsinger, die altijd kritisch is geweest op de opmars van TSMC en de samenwerking tussen Apple en TSMC, stelt dat de TSMC-fabrieken in Arizona geen voorbeeld zijn van leiderschap in halfgeleiders.

Daarvoor moet TSMC ook research- en developmentactiviteiten (R&D) verplaatsen naar de VS, wat voorlopig niet lijkt te gebeuren. De productie is dus als het ware een lege doos: behalve banen en inkomsten voor leveranciers levert het de VS weinig op. Bovendien worden de chips na de productie in de VS alsnog naar het buitenland verscheept om verpakt te worden, hoewel TSMC daarvoor wel naar een oplossing zoekt.

Uitgelicht artikel Apple Apple belooft half biljoen dollar investering in VS na Trump-dreiging
Applebusinesstsmcvs

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Alle promoties van Coolblue

Alle promoties van Coolblue

Promoties bekijken