Microsoft wil zwart Blue Screen of Death in Windows 11

In nieuwe testversies van Windows 11 heeft de foutmelding niet langer de kenmerkende blauwe kleur, maar verschijnt die als een zwarte crashpagina, vergelijkbaar met de schermen die tijdens Windows-updates worden getoond. Daarnaast verdwijnen het trieste gezichtje en de QR-code, waardoor de melding een strakker en eenvoudiger ontwerp krijgt. Volgens Microsoft past de wijziging binnen de designprincipes van Windows 11 en moet het gebruikers helpen sneller weer productief te zijn na een crash. De vernieuwde Blue Screen of Death toont nog steeds de foutcode of de naam van een defecte driver, maar zonder overbodige visuele elementen.
Of de blauwe BSOD definitief plaatsmaakt voor een zwarte variant, is nog niet zeker. Microsoft test de nieuwe foutmelding momenteel in Windows 11 Insider-builds in de Beta-, Dev- en Canary-kanalen, waar de crashpagina voorlopig nog groen kleurt – zoals gebruikelijk bij testversies. De BSOD werd in 2021 al eens tijdelijk zwart gemaakt, maar Microsoft keerde toen terug naar de traditionele blauwe versie. Het lijkt er echter op dat de redesign dit keer een blijvende verandering wordt en mogelijk al in Windows 11 versie 25H2 wordt uitgerold.
Blue Screen of Death: icoon in Windows
De Blue Screen of Death (BSOD) is al sinds de beginjaren van Windows een beruchte foutmelding die verschijnt wanneer het besturingssysteem crasht en zichzelf niet kan herstellen. De melding werd voor het eerst geïntroduceerd in Windows 3.0 (1990) en kreeg met de jaren steeds meer diagnostische informatie om systeembeheerders en ontwikkelaars te helpen bij het opsporen van problemen. In Windows 95 en Windows 98 kwam de BSOD vaak voor bij hardware- of driverconflicten. In Windows XP en latere versies werd het systeem stabieler, maar de BSOD bleef bestaan als noodoplossing bij ernstige fouten, zoals problemen met geheugenbeheer of defecte stuurprogramma’s.
Met Windows 8 (2012) voegde Microsoft een simpeler ontwerp toe, inclusief het kenmerkende trieste gezichtje (:() en een QR-code om gebruikers snel naar ondersteuningspagina’s te leiden. Windows 10 en 11 hebben deze stijl grotendeels behouden. Er werd in 2021 al even geëxperimenteerd met een zwarte variant in testversies van Windows 11. Of en wanneer Microsoft de overgang naar een zwart BSOD maakt, is koffiedik kijken.