Windows 10-gebruikers zijn in maart massaal overgestapt op Windows 11

Het marktaandeel van Windows 11 zit al enige tijd in de lift, maar niet eerder kreeg het besturingssysteem er in één maand zoveel gebruikers bij. In maart steeg het marktaandeel met 4,53 procentpunt, waardoor inmiddels 42,69% van alle Windows-pc’s de nieuwste versie draaien. Terwijl het marktaandeel van Windows 11 groeit, daalt dat van Windows 10 bijna net zo snel. Statcounter meldt dat het marktaandeel van Windows 10 in dezelfde periode met 4,43 procentpunt is gedaald.
In eerdere maanden was er vaak ook een toename zichtbaar, maar die bleef beperkt tot één of twee procentpunt. In december lieten de statistieken van Statcounter zelfs een daling van het marktaandeel van Windows 11 zien. Op jaarbasis is de stijging desalniettemin indrukwekkend te noemen. Waar Windows 11 in maart 2024 nog op 26,68% van alle systemen draaide, is dat inmiddels dus met 15,98 procentpunt gestegen.
Aandringen via e-mail
Waarom Windows 11 er in maart zoveel gebruikers bij kreeg, is lastig te zeggen. Toch zullen de e-mails en meldingen over het einde van de ondersteuning daar zeker aan hebben bijgedragen.
Eind maart kregen Windows 10-gebruikers nogmaals de boodschap in hun mailbox dat nú het moment is om over te stappen. Daarbij werd hen geadviseerd om een nieuwe pc te kopen of te controleren of hun huidige pc kan worden bijgewerkt. Dat laatste kan via Windows Update of de Microsofts PC Health Check-tool. Die tool controleert of een pc geschikt is en biedt vervolgens de mogelijkheid om Windows 11 te installeren.
Einddatum voor Windows 10
Dat Microsoft gebruikers onder druk zet, is overigens niet verrassend: over zes maanden, op 14 oktober 2025, eindigt de reguliere ondersteuning van Windows 10. Vanaf die datum krijgt het besturingssysteem geen software-updates meer – niet alleen nieuwe functies verdwijnen, maar ook de noodzakelijke beveiligingsupdates die een pc veilig houden.
Via het Extended Security Updates-programma kan de einddatum met een jaar worden uitgesteld. Voor 30 euro krijgen gebruikers één jaar langer beveiligingsupdates. Bedrijven kunnen zich zelfs voor meerdere jaren abonneren op aanvullende updates, zij het tegen (veel) hogere tarieven.
Hoeveel gebruikers uiteindelijk van deze optie gebruik zullen maken, is lastig te voorspellen. Vast staat dat veel pc’s niet kunnen worden bijgewerkt naar Windows 11. Vanwege de strenge TPM 2.0-eisen blijven die systemen op het oude besturingssysteem draaien. Sommige gebruikers zullen het einde van de ondersteuning aangrijpen om een nieuwe pc te kopen, terwijl anderen dit waarschijnlijk nog een tijdje zullen uitstellen.