Firefox-update laat je nu tabs groeperen en meer

Mozilla Firefox krijgt ongeveer om de vier weken een update met nieuwigheden en verbeteringen. De nieuwste update is Firefox 137 en die wordt normaal automatisch gedownload voor desktop, Android en iOS. Firefox 137 brengt om te beginnen de mogelijkheid om tabs te groeperen. Die optie werd bijna een jaar geleden al beloofd, maar wordt nu dus pas toegevoegd. Andere browsers, zoals Chrome, kunnen al langer tabs groeperen.

In Firefox werkt het groeperen van tabs gelijkaardig. Je kan een tab over een andere tab slepen om zo een groep te creëren. Die groep kan je dan een naam en kleur geven. Je kan alle tabs in één keer sluiten door de groep te sluiten en omgekeerd kan je ook meteen een reeks tabs openen door de groep te openen.
Nieuwe adresbalk
Ook brengt Firefox 137 een update voor de adresbalk met zich mee. De voornaamste nieuwigheid is dat het selecteren van de zoekmachine nu kan gebeuren via een uitklapmenu aan de linkerkant van de adresbalk. De desktopversie van Firefox komt zo meer in lijn te liggen met de Android-versie.
Voorts wordt een zoekopdracht die je ingeeft voortaan behouden in de adresbalk, in plaats van te veranderen in de URL van de pagina waar je op terechtkomt. Op deze manier kan je de zoekopdracht makkelijk aanpassen om zo, hopelijk, sneller te vinden waar je naar op zoek bent. Het nadeel is echter dat je nadien wat extra moeite moet doen mocht je een URL willen delen, aangezien die niet meer in de adresbalk staat.

Tot slot kan je de adresbalk nu ook gebruiken als rekenmachine en er zullen voortaan ook suggesties gedaan worden voor gangbare Firefox-functies. Wanneer je “print” typt bijvoorbeeld zal je de suggestie krijgen om de pagina af te drukken.
Verbeteringen voor PDF’s en meer
Elders brengt Firefox 137 verbeteringen voor het omgaan met pdf’s met zich mee. Zo kan je nu pdf’s ondertekenen zonder dat je Firefox moet verlaten. Je kan je handtekening ook opslaan om later opnieuw te gebruiken. In pdf’s zullen links voortaan ook automatisch gedetecteerd worden en omgezet worden naar klikbare links.
Voorts is voor Linux en Android ondersteuning toegevoegd voor het afspelen van HEVC-video’s, is het appicoontje van Firefox op iOS aanpasbaar gemaakt (en past het zich aan dark mode aan), en is de instellingenpagina op iOS wat anders georganiseerd. Webontwikkelaars dan weer krijgen nu meer informatie over het lettertype dat gebruikt is wanneer ze een pagina inspecteren.