Veiligheidsadviseur Trump gebruikte privé-Gmail voor regeringszaken

The Washington Post kwam dat te weten en verwijst naar documenten en verklaringen van drie anonieme overheidsfunctionarissen. Een assistent van Waltz zou via een niet-overheidsversie van Gmail gevoelige gesprekken hebben gevoerd met collega’s van andere agentschappen over militaire posities en wapensystemen die verband houden met een lopend conflict. Waltz zelf kreeg via zijn privé-Gmail werkschema’s en andere documenten doorgestuurd die minder gevoelig waren, maar wel misbruikt zouden kunnen worden.
Vorige week raakte nog bekend dat minister van Defensie Pete Hegseth en andere kabinetsleden oorlogsstrategieën bespraken in een Signal-groepschat waarin per ongeluk ook de hoofdredacteur van The Atlantic zat.
Vertrouwelijke info wordt kwetsbaar
Cybercriminelen, waaronder door bepaalde landen gesteunde hackers, richten zich al langer op de persoonlijke accounts van Amerikaanse regeringsfunctionarissen. Zo ontdekten Microsoft en beveiligingsonderzoekers in 2019 dat Iraanse hackers persoonlijke e-mailaccounts van Trump-campagnemedewerkers probeerde kraken. En in 2020 richtten Chinese hackers zich op de Gmail-accounts van Bidens campagnemedewerkers.
Een berucht voorbeeld is ex-CIA-baas David Petraeus, die in 2012 via een gedeeld Gmail-account berichten uitwisselde met zijn biografe én minnares. Hij werd later veroordeeld voor het verkeerd omgaan met geheime informatie. De zaak rond Waltz toont opnieuw aan hoe onveilige communicatiekanalen nog steeds worden gebruikt op het hoogste niveau binnen de Amerikaanse regering.