Apple dreigt miljarden dollars aan importheffingen te moeten betalen

Apple betaalde tot voor kort al een importheffing van 20% op alle goederen uit China. Daar komt nu een heffing van 34% bovenop. Ook andere landen in de toeleveringsketen van Apple worden getroffen, waaronder India, Thailand en Vietnam. Om mogelijke obstakels in de iPhone-productie te voorkomen, heeft Apple de afgelopen jaren de productie van iPhones deels naar deze landen verplaatst. Mogelijk hoopte het bedrijf zo ook onder eventuele Amerikaanse sancties tegen China uit te komen, maar die strategie heeft weinig zin nu Trump bredere importheffingen heeft ingesteld.
Apple moet miljarden betalen
Trump heeft namelijk een importheffing van ten minste 10% ingesteld voor alle landen waarmee de VS handel drijft. Dit laagste tarief geldt echter alleen voor het Verenigd Koninkrijk. Voor China introduceerde de president zoals gezegd een heffing van 34%, terwijl India, Thailand en Vietnam te maken krijgen met tarieven van respectievelijk 26%, 36% en 46%.
Tenzij Apple erin slaagt een deal met Trump te sluiten om aan deze importheffingen te ontsnappen, kan dit het bedrijf jaarlijks miljarden dollars kosten. Analisten van Morgan Stanley becijferden (via The New York Times) dat Apple hierdoor op jaarbasis ongeveer 8,5 miljard dollar aan de Amerikaanse overheid moet betalen. De kans op een tariefvrijstelling lijkt echter klein. Trump heeft al aangegeven ditmaal geen uitzonderingen te maken, in tegenstelling tot tijdens zijn eerste ambtstermijn.
Vooralsnog blijft het onduidelijk of Apple de hogere kosten zal doorberekenen aan consumenten. Dit zou ertoe kunnen leiden dat iPads, iPhones en Macs fors duurder worden.
Productie verplaatsen naar de VS
Apple kan de tarieven deels omzeilen door de productie vanuit Aziatische landen naar de VS te verplaatsen. Tim Cook benadrukte eerder echter al dat dit, zeker op korte termijn, geen optie is vanwege een gebrek aan geschoolde medewerkers met kennis van de productieapparatuur die wordt gebruikt voor het assembleren van iPhones.
Bovendien worden de tarieven daarmee niet volledig vermeden. Apple moet immers nog steeds invoerrechten betalen op chipsets, camera’s en andere componenten die buiten de VS worden geproduceerd. De Apple A- en M-serie-chipsets komen bijvoorbeeld uit Taiwan, waarvoor een tarief van 32% geldt.
De tarieven gaan in op woensdag 9 april. Het is goed mogelijk dat Apple voor die tijd nog een uitweg probeert te vinden. Verwacht wordt bovendien dat de landen die door deze tarieven worden getroffen, met tegenmaatregelen komen, wat Trump ertoe zou kunnen dwingen de heffingen terug te schroeven of te verminderen.