Amazon staat op het punt zijn Starlink-concurrent te lanceren

Amazon heeft inmiddels 80 lanceringsmissies gepland om in totaal 3.200 Kuiper Atlas 1-satellieten (KA-1) in een lage baan om de aarde (low-Earth orbit) te brengen. De eerste lancering vindt, als de weersomstandigheden dat toelaten, plaats op 9 april om 18:00 uur Brusselse tijd (12:00 uur ET) vanaf het Cape Canaveral Space Force Station in Florida.
De eerste lancering wordt uitgevoerd door de United Launch Alliance, maar Amazon werkt voor de satellietlanceringen ook samen met Arianespace, Blue Origin en SpaceX. Dat ook SpaceX bij het project is betrokken, is enigszins verrassend: SpaceX is namelijk de exploitant van alle Starlink-satellieten van Elon Musk, waarmee Amazon nu de concurrentie wil aangaan.
Kleiner netwerk dan Starlink
Amazon belooft dat zijn Project Kuiper-satellietnetwerk op termijn wereldwijde dekking zal bieden. Net als Starlink komt ook Amazon met verschillende satellietschotels. De kleinste, die 500 gram weegt en een diameter heeft van nog geen 18 centimeter (7 inch), zou goed zijn voor datasnelheden tot 100 Mbps. Wie hogere snelheden nodig heeft, moet gebruikmaken van de grotere schotels voor thuis- en kantoorgebruik, die snelheden tot 1 Gbps kunnen halen.
Amazon start het satellietproject met de lancering van 3.200 Project Kuiper-satellieten, die op een hoogte van 630 km zullen zweven. Elke 90 minuten maken de satellieten een rondje om de aarde met een snelheid van 27.395 km/u. Vergeleken met het netwerk van Starlink gaat het nog om een relatief klein aantal satellieten. Het netwerk van Musk bestond in september 2024 uit ongeveer 7.000 satellieten, met de bedoeling om dit op korte termijn uit te breiden naar 12.000 stuks.
Wanneer het netwerk van Amazon op volle sterkte moet zijn, is nog niet duidelijk. Het bedrijf wil eerst kijken hoe de eerste lancering verloopt. Hoewel Amazon eerder al enkele Kuiper Atlas 1-satellieten de ruimte in heeft gebracht, ging het steeds om testobjecten. Ook lanceerde het nog niet eerder zoveel satellieten tegelijkertijd. De gegevens van de eerste grote lancering worden bovendien gebruikt om aanpassingen te doen voor de volgende missies.