Google lost probleem van paarse links in Chrome definitief op

Al sinds de vroege dagen van het internet krijgen bezochte links een ander, meestal paars kleurtje, wat helpt bij het navigeren. De browser moet dan natuurlijk wel weten welke links al bezocht zijn. Daarom krijgen bezochte links achter de schermen een speciale aanduiding dat ze reeds bezocht zijn, waarna de url ook wordt opgenomen in een groot overzicht van bezochte links. Dat overzicht kon lange tijd gewoon geraadpleegd worden door elke website op het internet, waardoor er ook al snel misbruik van gemaakt werd.
Malafide websites hebben dan talloze links op hun pagina staan en wanneer je op zo’n pagina terechtkomt, wordt via het overzicht van bezochte links dat je browser aanlevert nagegaan welke websites je eerder al bezocht hebt. Die browsergeschiedenis is waardevolle informatie voor criminelen. Ze kunnen proberen je ermee in de val te lokken, je te chanteren of je op een andere manier aan te vallen.

In de loop der jaren werden er weliswaar aanpassingen doorgevoerd om ervoor te zorgen dat cybercriminelen minder makkelijk toegang krijgen tot de browsergeschiedenis van gebruikers, maar een definitieve oplossing was er nooit, tot nu dus.
Chrome gaat bezochte links beter afschermen
De oplossing die Google nu doorvoert in Chrome bestaat erin bezochte links beter af te schermen. Specifiek wordt een bezochte link voortaan ook gekoppeld aan de website waar op die link geklikt is. Klik je op Site A door naar Site B, dan komt Site B samen met Site A eraan gekoppeld in het overzicht van bezochte links te staan. Vervolgens zal enkel Site A de bevestiging krijgen dat Site B al eens bezocht werd. Een malafide website echter krijgt die bevestiging niet, omdat in het overzicht Site B niet gekoppeld is aan die malafide website. Op die manier blijft je browsergeschiedenis dus veilig.

De oplossing van Google maakt deel uit van Chrome 136, die een gedeeltelijke uitrol krijgt op 23 april en een volledige lancering op 29 april. De kans is reëel dat ook andere Chromium-browsers, zoals Edge, Opera en Vivaldi, dezelfde oplossing krijgen.
Firefox en Safari
Ook Safari van Apple en Firefox van Mozilla hebben al jaren met hetzelfde beveiligingsrisico af te rekenen. Beide partijen lieten in het verleden nochtans verstaan dat ze wel te vinden zijn voor de oplossing die Google nu doorvoert. Die oplossing doet dan ook al lang de ronde als optie, alleen is een implementatie er tot nu toe nooit van gekomen. In het geval van Firefox werd deze oplossing 8 jaar geleden al vermeld. Voorlopig is echter niet bekend of Apple of Mozilla snel een gelijkaardige aanpassing zullen doorvoeren.