Diefstalbeveiliging in Android 15 slaat op hol bij sommige gebruikers

Sinds Android 15 biedt Google de mogelijkheid om je telefoon te beschermen tegen diefstal. Tenminste, je kan ervoor zorgen dat dieven niet zomaar iets met je telefoon kunnen doen nadat ze hem hebben gestolen. De diefstalbeveiliging zorgt er namelijk voor dat je toestel wordt vergrendeld zodra Android detecteert dat iemand het grijpt en ermee wegrent. Daarnaast kan je het toestel laten versleutelen als dieven de internetverbinding verbreken om tracking te voorkomen.
Beveiligingsfunctie slaat op hol
De functie lijkt nuttig, maar er zijn steeds meer meldingen van gebruikers bij wie de diefstalbeveiliging onterecht werd geactiveerd. Een gebruiker beschrijft dat de beveiliging werd ingeschakeld toen hij wegrende van zijn werkplek. Ook mensen die tijdens het hardlopen hun telefoon bij zich hebben, ondervinden soms problemen, blijkt uit berichten op Reddit.
Niet alleen rennende gebruikers hebben last van de functie. Een andere gebruiker stelt dat zijn telefoon werd vergrendeld terwijl hij in de bus zat. Opvallend is dat veel gedupeerden niet al te gefrustreerd reageren. Sommigen zijn zelfs onder de indruk van hoe de beveiliging werkt, al hopen ze wel dat Google de gevoeligheid kan aanpassen.
Te gevoelig afgesteld
Google heeft nog geen officiële verklaring gegeven over het probleem. Het is dus onduidelijk of en wanneer er een oplossing komt. Omdat de beveiliging puur gebaseerd is op gegevens van de versnellingsmeter (accelerometer), lijkt het ons aannemelijk dat Google de gevoeligheid via een software-update kan bijstellen.
De functie doet in principe wat hij belooft: hij activeert de beveiliging bij plotselinge bewegingen. Maar in de huidige vorm is hij iets te gevoelig afgesteld. Gelukkig is er geen Android-update nodig om dit te verhelpen. Diefstalbeveiliging is onderdeel van de Play Services-software, die Google via de Play Store kan bijwerken.