EU overweegt boete van ruim een miljard dollar voor X

X, het voormalige Twitter dat werd overgekocht door Elon Musk en recent werd doorverkocht aan xAI, het AI-bedrijf van diezelfde Elon Musk, is onder het voorwendsel van “vrije meningsuiting” al een hele tijd een beerput van desinformatie en content die je doorgaans liever niet op je netvlies gebrand ziet staan. Het socialmediaplatform lijkt echter weinig tot niets te doen om het verspreiden van desinformatie een halt toe te roepen en daarom zou de Europese Unie een stevige boete overwegen.
Volgens The New York Times zou de boete komende zomer al uitgedeeld kunnen worden en kunnen oplopen tot meer dan een miljard dollar. Hoewel er blijkbaar rekening gehouden wordt met het feit dat een dergelijke boete de Amerikaanse president Donald Trump verder zou kunnen irriteren omdat zijn medestander Elon Musk aangepakt wordt, zou men toch ook een voorbeeld willen stellen en de aanpak van X willen gebruiken om andere bedrijven af te schrikken in de hoop dat de regelgeving van de Digital Services Act voortaan beter gevolgd zal worden.
EU begon onderzoek naar X al in 2023
Een boete voor X zou er hoe dan ook niet van de ene op de andere dag zijn gekomen. In 2023 al werd het onderzoek naar het socialmediaplatform ingesteld en vorig jaar werd bepaald dat X de wetgeving inderdaad had overtreden. Vervolgens moest de EU alleen nog beslissen welk gevolg het aan die overtreding zou geven en het ziet er dus naar uit dat het een stevige boete zou kunnen worden, aangevuld met nieuwe eisen voor X om de aanpak van desinformatie bij te sturen.
Naast dit onderzoek loopt er ook nog een breder onderzoek tegen X in verband met de illegale content die gebruikers zonder veel problemen op het platform kunnen publiceren. Het gaat dan om bijvoorbeeld racistische uitlatingen of oproepen tot geweld. Daar wordt vaak niet of onvoldoende tegen opgetreden en ook dat kan de Europese Unie aanzetten tot actie.
Elon Musk plant hevig verzet
In een reactie laat X weten dat sancties van de Europese Unie een ongeziene vorm van politieke censuur zouden betekenen en een aanval op de vrije meningsuiting. Eerder had Elon Musk al laten weten dat hij elke sanctie zou aanvechten in een “heel publieke strijd in de rechtbank”.
In principe is het mogelijk dat de EU en X nog tot een overeenkomst komen waardoor men de boete zou kunnen laten vallen of alleszins het bedrag ervan zou kunnen beperken, maar met de houding van Elon Musk tegenover de Europese regels lijkt die kans klein.