Belgen zamelden nog nooit zoveel batterijen in als in 2024

Het nieuwe record dat vorig jaar gevestigd werd, is een stijging van 3% tegenover 2023. Dat vooral lithium-ionbatterijen aanzienlijk meer ingezameld worden dan vroeger heeft te maken met het feit dat deze batterijen steeds meer in ons dagelijks gebruik opduiken. Ze zitten in smartphones, draadloos doe-het-zelf-gereedschap en elektrische voertuigen. Vooral door de groei van elektrische mobiliteit en andere duurzame technologieën wordt dit type batterij langzaam maar zeker de norm.
De inzameling van batterijen in België is een succes dankzij de samenwerking tussen Bebat en verschillende inzamelkanalen. Vooral bedrijven lijken daarbij een steeds grotere rol te spelen. In 2024 waren ze goed voor 38% van de totale hoeveelheid ingezamelde batterijen, een stijging van 15% tegenover 2023. Recyclageparken waren goed voor 28% van het totaal, terwijl supermarkten 18% aanleverden en 9% via scholen kwam.
Belgen doen het goed
Voor Belgen blijkt het inzamelen van batterijen inmiddels een goede gewoonte te zijn geworden. In 2024 gaf 80% aan hun lege batterijen regelmatig binnen te brengen bij een inzamelpunt van Bebat. Ook thuis worden lege batterijen goed verzameld. 72% van de Belgen bewaart zijn lege batterijen vaak in de handige Bebat-kubus, die in meer dan 7 op de 10 huishoudens te vinden is. Het verzamelen van lege batterijen is dus echt ingeburgerd.
Lithium-ion in opmars
Zoals gezegd is er een sterke stijging te merken van de inzameling van lege lithium-ionbatterijen. In 2024 waren het er 20% meer dan in 2023, goed voor 100.000 kilogram extra. Dit type van batterijen is inmiddels dan ook goed voor een groot deel van het totale aantal ingezamelde batterijen, wat op zich niet hoeft te verbazen. De groei is te danken aan het intensieve gebruik van apparaten zoals smartphones, laptops en de verdubbeling van het aantal elektrische voertuigen in België.
Bebat past haar inzamelsysteem continu aan de veranderende marktomstandigheden aan, met oplossingen voor ingebouwde batterijen en een focus op veilige recyclage. Zo zorgt de organisatie ervoor dat de recyclage van alle soorten batterijen gewaarborgd blijft.