Apple liet 600 ton aan iPhones invliegen om Trump-tarieven te omzeilen

Een rapport van persbureau Bloomberg meldde onlangs al dat Apple een extra voorraad iPhones had aangelegd om de tarieven te omzeilen. Volgens dat rapport ging het om vijf vliegtuigen die op het laatste moment van India naar de VS zijn gestuurd. Uit een nieuwe rapportage van Reuters blijkt nu dat er mogelijk zelfs nog een zesde vlucht is ingezet. In totaal zou Apple dus zes vrachtvluchten hebben geregeld om iPhones sneller van India naar de VS te vervoeren.
Bronnen binnen de Indiase regering vertellen aan Reuters dat één zo’n vrachtvliegtuig een capaciteit heeft van ongeveer 100 ton. Bij zes vluchten komt dat neer op een totaal van 600 ton aan iPhones. Aangezien één iPhone, inclusief verpakking en kabel, circa 350 gram weegt, komt dit neer op ongeveer 1,5 miljoen toestellen.
Hoewel dat aantal aanzienlijk lijkt, verkoopt Apple jaarlijks wereldwijd zo’n 220 miljoen iPhones, blijkt uit cijfers van marktonderzoeker Counterpoint Research. Hoeveel daarvan in de VS worden verkocht, is niet precies bekend – maar het aantal ligt in elk geval ruimschoots boven de 1,5 miljoen. Toch kan Apple met deze zendingen voorlopig nog iPhones verkopen zonder extra handelstarieven te hoeven betalen.
Productie in India met 20% opgevoerd
Geschat wordt dat momenteel ongeveer een vijfde van alle iPhones in India wordt geproduceerd. De rest komt uit China. Apple zou die balans de komende tijd kunnen aanpassen om de hoge Chinese handelstarieven – die oplopen tot 125% – te omzeilen.
De vraag is of dat haalbaar is met de huidige capaciteit van Foxconn in India. Om aan de vraag te voldoen en de tarieven te ‘verslaan’, moest Foxconn de productie in zijn Indiase fabrieken met 20% opvoeren. Om die reden zijn de fabrieken in Chennai nu ook op zondagen geopend, terwijl dat normaal een rustdag is.
Opmerkelijk is dat Apple ook heeft gelobbyd bij de Indiase luchtvaartautoriteiten om de douaneafhandeling te versnellen. Normaal duurt dat tot 30 uur, maar Apple wilde dit verkorten tot 6 uur. Hierdoor kon het bedrijf sneller meer toestellen verschepen en deze op tijd in de VS laten aankomen – specifiek vóórdat de tarieven op 9 april van kracht werden.
Pauzeknop ingedrukt
Inmiddels heeft de Amerikaanse regering echter de pauzeknop ingedrukt. De komende 90 dagen geldt voor de meeste landen niet het eerder aangekondigde tarief, maar een basistarief van 10%. Dat betekent dat Apple voor iPhones uit India tijdelijk 10% invoerheffing moet betalen – aanzienlijk minder dan de 125% die geldt voor import uit China.
Apple is niet het enige bedrijf dat in allerijl elektronica uit Aziatische landen heeft geïmporteerd. Ook Dell, HP en Lenovo hebben de afgelopen weken hun import verhoogd, met name van duurdere laptops. Sommige bedrijven overwegen zelfs om hun productie in Mexico op te voeren.