Intel verkoopt meerderheid in chipmaker Altera

Intel zit al een hele tijd in moeilijk vaarwater. Jarenlang probeerde het te diversifiëren voorbij computer- en serverchips, maar tevergeefs. Ook mistte het de AI-boot en voelt het de hete adem van rivaal AMD. Lip-Bu Tan, die in maart tot nieuwe CEO werd benoemd, heeft dan ook werk voor de boeg om alles weer op het juiste spoor te krijgen.
Intel wil meer focus, minder kosten
Concreet wil Tan een stevige hervorming doorvoeren waarbij Intel in zijn geheel gestroomlijnd wordt, met een vernieuwde focus en efficiëntere kostenstructuur. De verkoop van de meerderheidspositie in Altera moet in dat plan gekaderd worden. De aandelen worden verkocht aan investeringsfirma Silver Lake en de verkoop zou in de tweede helft van dit jaar afgerond worden.
Intel kocht Altera in 2015 voor een stevige 16,7 miljard dollar. Nu verkoopt het 51% voor 4,46 miljard dollar. Het geheel van Altera wordt zo op 8,75 miljard dollar gewaardeerd, wat aanzienlijk minder is dan wat Intel er destijds voor betaalde.
Een stevige aderlating dus, maar de verkoop brengt op korte termijn wel broodnodig geld in het laatje en daarnaast wordt hiermee een nieuwe stap gezet om Altera helemaal af te stoten, wat Intel op termijn ten goede zou moeten komen.
Programmeerbare chips
Altera focust zich op het maken van programmeerbare chips die in verschillende industrieën gebruikt worden, van telecom tot militair. Na de overname probeerde Intel om de productie binnenshuis te krijgen, maar die transitie verliep moeizaam en kostelijk. Daardoor kreeg concurrent Xilinx, die later overgenomen werd door AMD, tijd en ruimte om marktaandeel in te palmen.
In 2024 draaide Altera een omzet van 1,54 miljard dollar, goed voor slechts 3% van de totale inkomsten van Intel. Daarbij werd wel een operationeel verlies van 615 miljoen dollar geboekt. De verkoop van Altera komt er dan ook op een dieptepunt, wat doorgaans niet het beste moment is om te verkopen. Daar staat echter tegenover dat Intel effectief stevige hervormingen wil doorvoeren om in de toekomst sterker te staan. Een kwestie van even door de zure appel heen te bijten dus.