Huawei en de Verenigde Staten: een gecompliceerd liefdesverhaal
Huawei en de Verenigde Staten, het ziet er allemaal zo lief uit aan de buitenkant. Bekijk het dan ook gerust als een liefdesrelatie tussen een bedrijf en de overheid. In principe zijn de twee erg afhankelijk van elkaar, zo levert Huawei zijn netwerkapparatuur aan Amerikaanse providers, en dient de Verenigde Staten dus als afzetmarkt.
Toch is Huawei, hoe gek het ook verloopt, afhankelijker van de VS dan je zou denken. Veel componenten, en zelfs software die Huawei gebruikt, worden immers geproduceerd en ontwikkeld door de partijen in de Verenigde Staten. Een aankondiging van Donald Trump om bedrijven zoals Huawei te weren uit de VS, heeft grote gevolgen voor de toekomst van Huawei’s bedrijfsvoering buiten China. Maar, wat zijn nu precies de pijnpunten voor een enorm bedrijf zoals Huawei?
Achterdeur Huawei-apparatuur
Die vraag is moeilijk om direct te beantwoorden, er zijn namelijk veel aspecten om rekening mee te houden. Laten we beginnen bij het begin, hoe is de ban precies verlopen? Het verhaal is een paar maanden terug van start gegaan. De Verenigde Staten ziet China namelijk als een bedreiging voor de nationale veiligheid. Er zou bewijs zijn voor achterdeuren in Huawei’s telecomapparatuur, die het zou gebruiken om Amerikanen af te luisteren en informatie door te spelen naar Chinese autoriteiten. Tot op heden is deze informatie nog niet vrijgegeven en hebben Europese landen voorzichtig besloten om de telecomgigant in te zetten voor 5G-netwerken. Het bedrijf wordt bijgestaan door ‘Westerse bedrijven’ als het gaat om de ‘core’ hard- en software van de toekomstige netwerken.
Huawei ontkende keer op keer dat het een achterdeur in zijn soft- en hardware heeft verwerkt, en dat het banden zou hebben met de Chinese overheid voor het doorspelen van gegevens van Amerikaanse burgers. Zonder juiste onderzoeken is het echter onmogelijk om te zeggen of Huawei wel of geen achterdeuren heeft ingebouwd. Het Britse HCSEC, Huawei Cyber Security Evaluation Centre, is voor de Britse overheid een onafhankelijk onderzoek gestart naar de staat van de 2, 3 en 4G-software van Huawei. Uit het onderzoek bleek niet dat het achterdeuren heeft verwerkt in zijn software. Tegelijkertijd zijn er zaken om voorzichtig mee om te gaan: software die Huawei voor zijn netwerken gebruikt, blijken niet bij te zijn met de nieuwste standaarden. Er wordt bijvoorbeeld een versie van VxWorks gebruikt die end-of-life is, evenals een verouderde OpenSSL-versie.
Importheffingen China en VS
Spanningen tussen de werelddelen bleef oplopen, terwijl China met de Verenigde Staten aan het onderhandelen was over een handelsovereenkomst. Trump is immers van mening dat China te weinig goederen uit de VS importeert, terwijl de VS juist een te grote hoeveelheid uit China zou importeren. Om de gesprekken te laten vorderen besloot de VS om invoerheffingen op te stellen; zou de Chinese overheid niet meewerken, dan zou het extra invoerheffingen invoeren op allerlei Chinese goederen. Voornamelijk goederen zoals smartphones, laptops en telecomapparatuur waren in deze tegenaanval meegenomen. Toen de Chinese overheid niet over de brug kwam, besloot de VS dat het tijd was om invoerheffingen in te voeren. Niet veel later voerde China dezelfde heffingen in voor goederen uit de VS – daarmee gooien beide partijen dus extra olie op het vuur.
In week 20 besloot Trump dat het genoeg was: Trump riep op tot een ‘nationaal noodgeval’ voor de telecomsector. Verder besloot de President Huawei, samen met zeventig betrokken partijen, uit de Verenigde Staten te weren. Het weren van de partijen verloopt door het plaatsen van de bedrijven op een “entity list”. Daarmee is Huawei niet direct geweigerd in de Verenigde Staten, maar is het onmogelijk om te handelen met Amerikaanse partijen. Deze mogen immers geen componenten meer aanleveren aan Huawei, tenzij daar nadrukkelijk toestemming voor is uit de VS. Geen probleem, toch? Toch kan het gezien worden als een ernstige blokkade, zo bleek op zondag. Reuters publiceerde een rapport waarin staat dat Huawei per direct toegang ontzegd wordt tot het Google Play-programma. Andere partijen zouden ook niet meer met de hardwaregigant mogen samenwerken.
Toekomst Android en Huawei
Laten we maar beginnen met het eerste: Google zou Huawei per direct toegang hebben ontzegd tot het Google Play-programma voor Android. Het programma, dat is opgezet om de Google Play Store toe te laten op gecertificeerde telefoons, is niet meer toegankelijk voor Huawei. Huidige telefoons zullen er geen problemen van ondervinden, zo laat Google via Twitter weten. Tenminste, er zullen zich geen problemen voortdoen als Huawei zijn toestellen niet voorziet van updates. Elke update heeft immers een certificatie nodig vanuit Google. Nu de zoekgigant besluit deze certificatie onmogelijk te maken, zal de Chinese smartphonefabrikant geen updates met de Google Play Store uit kunnen brengen. In een reactie aan TechPulse laat het bedrijf weten dat het ‘voor Huawei en Honor telefoons die al zijn verkocht, beveiligingsupdates uit zal blijven brengen’. Daarmee zou je de conclusie kunnen trekken dat nieuwe Huawei-telefoons voorlopig niet van de Google Play Store voorzien worden.
Trump’s besluit heeft niet alleen invloed op Android. Er is momenteel nog geen uitspraak van Microsoft. Maar gezien het een Amerikaanse partij is, zou het kunnen besluiten om het leveren van licenties stop te zetten. Daarmee komt Huawei zonder Windows-licenties te zitten voor zijn Matebook-laptopserie, waarvan onder andere de Huawei Matebook X Pro in de Benelux wordt verkocht. Het zal daar echter niet zo snel mee lopen, Huawei heeft vermoedelijk grote aantallen licenties opgekocht en een licentie ongeldig maken zal Microsoft niet snel doen. Over de Matebook-serie gesproken, daar zal Huawei nog meer problemen voor ondervinden. Intel heeft namelijk besloten om geen hardware meer aan te leveren, zo schrijft Bloomberg in zijn rapport.
HiSilicon neemt over
Niet alleen Intel stopt met het leveren van hardware, ook Broadcom en Qualcomm besloten om de leveringen aan Huawei stop te zetten. Niet zo verrassend ook, de bedrijven moeten voldoen aan de Amerikaanse wetgeving, die een samenwerking met Huawei blokkeert. De smartphonefabrikant zal vrij weinig last hebben van de leveringen die Broadcom en Qualcomm stopzetten. In het geval van Broadcom: deze fabrikant levert Huawei de nodige modemchips, maar ze produceren deze zelf ook via Huawei-dochterfabrikant HiSilicon. Ook voor Qualcomm zal HiSilicon dienen als vervanging, al gebruikte Huawei nog maar vrij weinig Qualcomm-chips. Verder zou er, als de geruchten kloppen, een componenten-voorraad voor ten minste drie maanden zijn opgedaan bij Huawei’s productiefaciliteiten. Daarmee zou het in theorie weinig last moeten ondervinden van het conflict tussen China en de VS.
Toch is het nog vrij moeilijk om te zeggen hoe de oorlog tussen Huawei/China en de VS uit zal lopen. Weten de beide partijen de rust te bewaren en de handelsoorlog af te remmen, of opteert de VS een andere route en blijft het Huawei blokkeren? Dat zou niet alleen voor de consument een groot nadeel kunnen zijn; 5G-netwerken zijn afhankelijk van nieuwe apparatuur uit de B2B-markt. Als er een speler wegvalt, zijn er voldoende kapers op de kust om deze ruimte in te vullen. Verder zou het betekenen dat de telecomproviders zich moeten melden bij Westerse fabrikanten zoals Nokia en Broadcom voor netwerkapparatuur. In een statement liet een Public Affairs-medewerker van Huawei aan Global-Times weten dat het geen goede zet is van de VS: “Als de VS restricties op zal leggen voor Huawei, dan draagt het niet bij aan de veiligheid en stabiliteit van de VS. Het zal er juist voor zorgen dat de Verenigde Staten geforceerd wordt om duurdere en inferieure alternatieven te gebruiken. Daarmee zal het (wat betreft technologische innovatie, red.) achterlopen op andere landen … uiteindelijk zal het schade opleveren voor Amerikaanse bedrijven en consumenten.”
Toekomst voor Huawei…
Verder wordt het interessant om te zien wat de invloed zal zijn op het productgamma van Huawei. Smartphones zonder Android of iOS met respectievelijk de Google Play Store of Apple App Store zullen nu eenmaal niet zo snel over de toonbank gaan in Europa. Huawei heeft ervaring met het concept; zo heeft het zijn eigen Huawei App Store. Deze applicatiewinkel levert het onder andere mee in China, maar het zou dus ook zo kunnen zijn dat we daar in Europa ook op moeten vertrouwen.
Tegelijkertijd zou het zo kunnen zijn dat Huawei helemaal geen nieuwe telefoons op de markt brengt, zolang als het de Play Store niet mee kan leveren. Verder raakt Intel ook de laptops van de Chinese fabrikant. Er zijn daarbij ook geen uitwijkingsmogelijkheden, zowel Intel als AMD zijn van Amerikaanse bodem. Het wordt al met al interessant om te zien of het bedrijf kan overleven zonder Amerikaanse bondgenoten en de VS als afzetmarkt. De relatiestatus is alvast gecompliceerd.