Altogee: trusted advisor voor ambitieuze lokale bedrijven
In de rubriek ‘Manager aan het woord’ geven wij CEO’s en andere leidinggevenden de mogelijkheid om hun visie op de ICT-sector anno 2015-2016 uitvoerig toe te lichten. IT-trends, maar ook zakelijke evoluties komen hier aan bod.
Dirk Laurijssen, zaakvoerder Altogee
Altogee is een bedrijf opgericht door mensen die uit de enterprise-IT wereld komen. Wij schalen onze ICT kennis en ervaring op maat van dynamische en ambitieuze bedrijven in België en zuidelijk Nederland.
Het is onze bedoeling om op te treden als trusted advisor bij belangrijke veranderingen die een impact hebben op de ICT-organisatie, de IT architectuur en de onderliggende systemen.
Hierbij vertrekken we steeds vanuit een business case en werken we een toekomstgericht plan uit dat we vervolgens –al dan niet gradueel- implementeren. In dit plan nemen we uiteraard ook de infrastructuur onder handen, maar daarnaast is het vaak ook nodig om zich vragen te stellen rond het gewenste investeringsniveau, de service-architectuur, de ICT-organisatie, de technologiekeuzes, de aanwezige kennis, enz…
In die zin is Altogee de rechterhand van de bedrijfseigen ICT-architecten en ICT-managers bij impactvolle beslissingen. Zij kennen de context als geen ander, terwijl wij onze ervaring met veranderingstrajecten inbrengen.
Waarom specifiek ambitieuze lokale bedrijven?
Altogee heeft een gezond pragmatisme in zijn DNA. Deze houding vinden we ook terug bij ambitieuze lokale bedrijven en de dikwijls kleinere Belgische vestigingen van multinationals.
Onze toegevoegde waarde zit er in om slimme, pragmatische en effectieve oplossingen te bouwen in functie van zowel de toekomstige bedrijfsdoelstellingen als de huidige beperkingen van onze klanten. Wij leveren geen technologie omwille van de technologie. We merken dat dit geapprecieerd wordt.
Hoe verschilt de aanpak van Altogee met die van andere bedrijven?
Altogee heeft één groot voordeel: wij zijn cloud-born. Onze basis is cloud-technologie. Hierdoor hebben we geen datacenter te vullen, geen vaste infrastructuurkosten door te rekenen en geen belang bij het verkopen van zoveel mogelijk hardware.
We geloven heel sterk in de evolutie van cloud-infrastructuur en het hele ecosysteem dat zich daar nu ontwikkelt maar we zijn tegelijkertijd niet blind voor de realiteit: we weten dat de hybride setup voor velen de aangewezen oplossing is.
Bovendien hebben we ook geen klassieke “bench” van medewerkers die we kost wat kost moeten zien te plaatsen.
Dit laat ons toe om volledig onafhankelijk te zijn in onze beslissingen en adviezen.
Altogee is een jong bedrijf…
Altogee is een hoop ervaring gebundeld in een jong bedrijf. De medewerkers van Altogee hebben al heel wat kilometers op de teller maar we zijn een jong bedrijf omdat het operationeel model waar we voor staan een aantal jaren geleden nog niet rijp was: “the cloud” is nog niet zo lang een volwaardig alternatief voor een remote datacenter.
Dank zij spelers als Microsoft Azure zijn er nu echter oplossingen en scenario’s denkbaar die vroeger onbetaalbaar zouden geweest zijn.
Welke zijn de grootste IT uitdagingen voor ambitieuze lokale bedrijven?
Een eerste uitdaging is dat deze bedrijven momenteel moeten groeien in een conjunctuur die fluctueert en onvoorspelbaar is. Hierdoor moeten de uitgaven nauwlettend in het oog gehouden worden. Belangrijke infrastructuurbeslissingen moeten met kennis van zake en met het oog op de toekomst genomen worden. Bij voorkeur wordt gekozen voor een pay-per-use model, worden al te agressieve investeringen vermeden en worden kosten variabel gehouden in functie van de noden van het moment.
Een tweede uitdaging is het vinden van de juiste kennis om grote ICT-beslissingen te kunnen nemen. Het cloud- en het applicatieve landschap evolueert zo snel dat de opvolging van technologische veranderingen op zich een beroep is geworden. Bovendien wil je bij dit soort ingrijpende ICT-veranderingen geen leergeld betalen. Je wil kunnen vertrouwen op een partner die het klappen van de zweep kent.
Een derde uitdaging is het vinden en vooral houden van goede ICT-medewerkers. Schermen met een werkplek dicht bij huis helpt soms maar concurreren met de verloningsniveau’s gehanteerd door andere spelers in het ICT-landschap is niet evident. Daarom is het efficiënter om goede mensen te motiveren door ze op impactvolle projecten in te zetten, niet zelden op de grens tussen business en applicaties.
Tenslotte zien we nog een specifieke uitdaging voor softwarehuizen. Zowel de gevestigde waarden als vele start-ups zitten nog vaak in een on-premise deployment model. Ondertussen vragen klanten naar SAAS oplossingen omwille van de toegenomen mobiliteit en thuiswerk. Het omschakelen naar een SAAS-model kent heel wat uitdagingen: naast de infrastructuur zijn er ook heel wat aspecten rond security, service-modellen en SLAs. Ook hier heeft Altogee de kennis in huis om complete oplossingen aan te bieden.
Hoe zie jij de toekomst voor Altogee?
We zien meer en meer dynamische bedrijven die zich focussen op hun kerntaken en geneigd zijn om de rest , waaronder een groot stuk ICT, selectief uit te besteden aan specialisten. Ook groeit het besef dat offshoring en nearshoring dikwijls modellen zijn die haaks staan op de dynamiek van een bedrijf. Daarnaast moeten de weinige beschikbare profielen ingezet worden op de domeinen waar ze het verschil kunnen maken. Wij geloven dat dynamische en ambitieuze lokale bedrijven nood hebben aan nabijheid, pragmatisme en professionalisme. Dus we zien de toekomst van Altogee meer dan positief in.