Zeven nuttige weetjes over netwerkcamera’s
Bewakingscamera’s zijn allang niet meer uit ons straatbeeld weg te denken. Steeds vaker zijn dit ook netwerkcamera’s met ingebouwde intelligentie. Dit maakt hen niet alleen interessant als wapen tegen diefstal en vandalisme maar ook voor andere toepassingen. Deze en andere weetjes kunnen uw beeld van bewakingscamera’s voor altijd veranderen. Digitale netwerkcamera’s zijn…
1 … Goedkoper en beter geworden
Lang geleden waren er enkel stand-alone bewakingscamera’s, met analoge beelden en nergens in een netwerk geschakeld. Enkele jaren geleden verschenen dan de digitale, vaak in een netwerk geschakelde camera’ Deze boden veel nieuwe mogelijkheden, maar werden vaak niet eens overwogen wegens veel te duur. Digitale netwerkcamera’s boden zelden waar voor hun geld en werden enkel in zeer specifieke omstandigheden ingezet.
Intussen is deze technologie al lang genoeg op de markt om voor een groter doelpubliek betaalbaar te zijn, met een aanvaardbare kwaliteit-prijsverhouding. Zeker omdat de kwaliteit van de camera’s intussen vele malen hoger is dan tot enkele jaren geleden, valt de eindbalans steeds vaker in het voordeel van de netwerkcamera’s uit. Toch leven nog vele bedrijven en organisaties met het vooroordeel dat netwerkcamera’s te weinig boden tegen een te hoge prijs. Hoge tijd dus om dit beeld bij te stellen.
2 … De ideale portier
Systemen voor toegangscontrole beschikken meestal over een camera als extra middel om bezoekers te identificeren. Jarenlang diende dit enkel voor de receptioniste of portier enkele meter verder. Maar met camera’s die in een Ethernet-netwerk zijn geschakeld, kan identificatie van op eender welke locatie gebeuren: een receptionist in een andere vestiging, of zelfs een medewerker van een beveiligingsbedrijf aan wie de toegangscontrole is uitbesteed. Zo kan één portier de toegang verschaffen of weigeren tot honderden deuren. Ideaal, toch? En het wordt nog mooier: deze portier kan ook ’s nachts honderden oogjes in het zeil houden, om mogelijk verdacht gedrag te ontdekken en signaleren.
3 … De snelste rookdetector
Netwerkcamera’s vormen niet enkel een beveiliging tegen diefstal en vandalisme, het zijn ook razendsnelle rookdetectors. Waar een traditionele rookdetector pas wordt geactiveerd als de rook de sensor van het toestel bereikt, kan de camera al alarm slaan wanneer er op afstand rook wordt waargenomen. Hiervoor hebt u wel specifieke software nodig (bijvoorbeeld van het Kortrijkse bedrijf Araani) maar die is wellicht nog steeds goedkoper dan een volledige installatie voor rookdetectie.
4 … Mensenkenners
Het zal u verbazen maar netwerkcamera’s kunnen ons ook veel leren over mensen, zelfs zonder dat we de beelden hebben gezien. Met name in winkels kunnen camera’s ons veel leren over het gedrag van de klant. Denk maar aan de zogenaamde ‘heat maps’ die je nu ook vaak bij analyses van voetbalmatchen ziet opduiken. Door een analyse van waar de klanten het vaakst stilhouden, kan een winkelier veel leren over de interessantste producten en over mogelijke flessenhalzen die het klantenverkeer stremmen. Dit kan van onschatbare waarde zijn voor een betere winkelinrichting. Ook de analyse van de gezichten van klanten om hun stemming te meten, de zogeheten ‘mood recognition’, kan waardevolle informatie opleveren.
5 … Een mogelijke oplossing voor fileproblemen
De camera’s boven sommige stukken van de snelwegen, die snelheidsovertredingen vaststellen op basis van de tijd die de wagens nodig hebben tussen twee camera’s, zijn niet enkel nuttig voor het spijzen van de overheidskas. Ze kunnen ook worden ingezet voor analyse van de verkeersstromen, en op basis daarvan kunnen autobestuurders worden aangemaand om hun snelheid te matigen, zodat de file niet nodeloos langer wordt. Als ze breder worden ingezet, in en rond stadskernen bijvoorbeeld, kunnen ze ook advies verschaffen over de beste route in en rond de stad, en zo verkeersopstoppingen vermijden.
Zo leveren de slimme camera’s ook een belangrijke bijdrage aan het bouwen van slimme steden. Ze kunnen onmiddellijke informatie verschaffen aan de centrale stadssystemen, waarna deze systemen bij files en/of ongelukken de beste alternatieven kunnen voorstellen aan de automobilist. Maar ze kunnen ook dienen als bronmateriaal voor analyses van het verkeer doorheen een stad, op zoek naar manieren om het verkeer te optimaliseren.
6 … Digitale champetters
Geen enkele stad of gemeente kan of wil het hele grondgebied blauw kleuren. Een politieagent of stadswachter op elke hoek van de straat is niet alleen ongewenst, het is ook totaal onbetaalbaar. Met een slimme netwerkcamera kan dit probleem deels worden opgevangen. Je kan zulke camera’s immers voorzien van de nodige intelligentie om “verdacht” gedrag van voorbijgangers te identificeren. Mensen die verdacht lang blijven stilstaan of steeds weer langs hetzelfde punt passeren, kunnen mogelijk minder onschuldige bedoelingen hebben. Als camera’s zulk gedrag herkennen, kunnen ze een waarschuwingssignaal sturen naar een centrale met de bijhorende beelden, en op die manier bijdragen mogelijke misdaden snel oplossen of zelfs voorkomen.
7 … Helden van de logistiek
Transport- en logistieke bedrijven (de zogenoemde 3PL’s, kort voor third-party logistics) investeren vaak veel geld in tracking & tracing-systemen en warehouse management systemen om de logistieke stroom van producten te beheren, op te volgen en te optimaliseren. Maar als er iets fout loopt, blijft het vaak raden naar de juiste oorzaak. Je kan dan wel identificeren waar het is fout gegaan maar vaak blijft her raden naar het hoe en waarom. Als deze systemen worden aangevuld met een video tracking systeem dat het hele traject op beeld vastlegt, is de oorzaak of ware toedracht snel gevonden. Dit is niet alleen belangrijk bij het behandelen van schadeclaims (en bijgevolg voor de reputatie van een logistiek bedrijf) maar ook voor het identificeren van mogelijk problemen of flessenhalzen in het logistieke proces. Zo is de investering in deze ‘helden van de logistiek’ meestal heel snel terugverdiend. Uit berekeningen van onze klanten zou de terugverdienperiode rond de zes maanden schommelen.