Partnerinfo

[Partner info] Is 5G gevaarlijk?

Vanaf 2020 zal langzaamaan het nieuwe 5G-netwerk worden uitgerold als vervanging van het 4G-netwerk. Bij de uitrol van 3G en 4G waren er al kritische geluiden te horen over eventuele gezondheidsrisico's, maar met 5G lijkt het wel alsof deze geluiden harder klinken dan eerder. Klopt het dat 5G ook daadwerkelijk gezondheidsrisico's veroorzaakt?

De voordelen van 5G

Door de negatieve berichten over 5G lijkt het soms alsof de voordelen niet meer echt zichtbaar zijn. Toch is 5G een zeer belangrijke stap. Met 4G was het mogelijk om te beschikken over zeer snel internet, maar 5G kan echt levens gaan beïnvloeden en de deur openen voor nieuwe technologieën. Als particulier zijn de voordelen vooral merkbaar in de snelheid. Per tijdseenheid zul je tot wel tien keer meer data kunnen versturen en ontvangen. Om een praktijkvoorbeeld te geven hoe snel 5G is: je kunt met een 5G netwerk binnen enkele minuten niet één aflevering, maar een geheel seizoen van de serie ‘Games of Thrones’ downloaden. Ook de latency, oftewel de reactiesnelheid tussen het verzenden en het ontvangen van het signaal zal vele malen sneller zijn. Dit is essentieel voor bepaalde technische mogelijkheden, zoals zelfbesturende auto’s. Een 4G-netwerk ondersteunt momenteel zo’n 100.000 apparaten per vierkante kilometer. Met 5G loopt dit op tot een miljoen apparaten. 5G komt ook in de gezondheidszorg goed van pas. Denk aan ambulancebroeders die een slimme bril dragen en live beelden naar de artsen in het ziekenhuis streamen voor hulp en aanwijzingen. Slimme technieken zijn de ultieme methode om de goedkoopste zorgverzekering te bereiken.

Hoe zit het met de gezondheidsrisico’s?

Feit is dat veel mensen klachten hebben waarvan zij geloven dat deze door elektromagnetische velden worden veroorzaakt. Zij vrezen dat dit met 5G zal verergeren. Klachten uiten zich vooral in de vorm van hoofdpijn, concentratieproblemen en slapeloosheid. Ook wordt er wel eens gesuggereerd dat de straling kankerverwekkend zou zijn. Dergelijke zaken werden ook wel over 3G en 4G beweerd. De uitstoot van straling door diverse bronnen wordt nauwkeurig in de gaten gehouden en vergeleken met wat wenselijk is voor mens en dier. Hierdoor worden risico’s zoveel mogelijk uitgesloten. Daarbij is de straling van 5G vergelijkbaar met die van 3G en 4G. Wat wel een verschil met de oude netwerken is, is dat er meer zendmasten komen. Zendmasten zullen kleiner worden, maar dit houdt wel een vergroting van het aantal zendmasten in. Voor de schadelijkheid van 5G voor de menselijke gezondheid is nog geen bewijs gevonden en dus zal dit netwerk op korte termijn worden uitgerold.

Wat kun je zelf doen?

Ervaar je klachten door straling of ben je hier bang voor? Je kunt zelf wat maatregelen nemen. Ten eerste uiteraard een goede zorgverzekering. Als je klachten ervaart, door welke oorzaak dan ook, is het prettig als je therapie vergoed krijgt. Verder kun je straling voorkomen door tijdens het bellen gebruik te maken van de speakerfunctie. Hiermee voorkom je dat je de telefoon direct tegen je hoofd moet houden.

Dit artikel is geschreven door een van onze partners. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken