Partnerinfo

Welke camera is beter: iPhone 13 of Galaxy S21?

Het blijft een duivels dilemma: ga je voor Samsung, of voor Apple? Voor veel mensen tellen andere merken al lang niet meer mee, en dat is niet gek.

Zowel Apple als Samsung brengt keer op keer geweldige telefoons op de markt.  

Maar wat als je niet per definitie een Apple fan bent, maar ook niet ziet of Samsung zo veel verschil uitmaakt? Voor veel mensen komt het dan uit op een van de meest gebruikte functies van een smartphone: de camera. Je wilt je puppy, vakantie en nieuwe neefje namelijk wel zo goed mogelijk vastleggen, dus welke van de twee is beter: de Galaxy S21 Ultra, of de iPhone 13 Pro? In dit artikel vergelijken we hun camerawerk zodat jij een haarscherpe beslissing kunt maken.  

In dit artikel laten we de specificaties even links liggen, want die nummertjes vertellen niet altijd het hele verhaal. We kijken naar de kwaliteit van de foto’s van de verschillende camera’s en de settings die ze hebben! 

1. Hoofdcamera’s: kleur bekennen 

Hoewel de meeste smartphones nu meerdere camera’s en sensoren is, blijft de hoofdsensor uiteraard de belangrijkste. Het is de sensor waarmee je de meeste foto’s maakt, en het is degene waar de fabrikanten de meeste tijd in steken. 

De hoofdcamera van de iPhone 13 Pro Max heeft een 12-megapixelsensor, terwijl de Galaxy S21 Ultra een 108-megapixelsensor heeft. De camera van de Galaxy gebruikt echter een proces dat pixel binning wordt genoemd, waarbij elke groep van negen pixels wordt gecombineerd tot één pixel. Dit maakt dit in feite een 12-megapixelsensor. 

Beide hoofdcamerasensoren lijken op dezelfde manier te presteren, maar Samsung neigt naar pittige en levendige kleuren, terwijl Apple streeft naar nauwkeurigere kleuren. 

Samsung heeft echter een hardnekkig probleem met zijn camera: de telefoon heeft de neiging om de afbeeldingen merkbaar te verscherpen. Alle randen in de foto worden benadrukt om deze scherper te laten lijken. Als je daar geen fan van bent, is Apple de winnaar. 

2. Ultrawide: wat zie je in de schaduwen? 

Zowel Samsung als Apple hebben ultrawide camera’s aan hun telefoons toegevoegd. De prestaties op beide telefoons zijn, net als bij de hoofdcamera’s, erg vergelijkbaar. 

iPhone levert net iets meer contrast dan de Galaxy-telefoon. Bij de Galaxy zie je daardoor ietsje meer details in de schaduwen. Wederom een kwestie van smaak! 

3. Macrofotografie: a close call 

Beide telefoons gebruiken hun ultrabrede camera’s als macrolens, maar de iPhone kan tot 2 mm dicht bij het onderwerp komen, terwijl de Galaxy ongeveer 3-4 mm kan komen. De afbeeldingen van de Galaxy zijn echter meestal iets scherper dan de foto’s van de iPhone. 

4. Zoomfotografie: hoe ver kun je gaan? 

De Galaxy S21 Ultra heeft twee zoomlenzen. Als het gaat om pure zoomkracht, komt de Galaxy als beste uit de bus met 10x optische zoom. Voor de iPhone is dat maximaal 3 keer. Maar, er is een maar: als je beide telefoons gebruikt voor 3x zoom, blijken iPhone foto’s mooier te zijn.  

5. Selfies: een van de belangrijkste opties 

We weten allemaal hoe belangrijk de selfiecamera is. Niet alleen om knappe plaatjes van jezelf te schieten, maar ook om tijdens een videocall goed voor de dag te kunnen komen. Wees gerust: beide camera’s presteren nagenoeg hetzelfde ondanks het verschil in resolutie. De iPhone heeft een 12 megapixel selfiecamera en de Galaxy heeft een 40 megapixel camera, maar met beide straal je.  

Dus, wie is de winnaar? 

Helaas, of juist gelukkig: je kunt geen verkeerde keuze maken. Beide telefoons beschikken over geweldige camera’s en je zit dus altijd goed. Het komt vooral neer op smaak, dus let goed op de details die we beschreven hebben! 

Dit artikel is geschreven door een van onze partners. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.

partnerinfo

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen