Hoe het low-code platform van OutSystems je digitale transformatie helpt
Het Portugees-Amerikaans bedrijf OutSystems trekt resoluut de kaart van low-code: deze methode wisselt het tekstgebaseerde programmeren in voor visuele interactie. In plaats van het typen van commandolijnen, sleep en plaats je de elementen van je app in een grafische interface. Het platform is te vergelijken met een Legodoos. Het beschikt over een uitgebreide bibliotheek aan standaardmogelijkheden en widgets. Die kan je heel eenvoudig bij elkaar klikken totdat je een werkende applicatie hebt. OutSystems heeft ondertussen klanten in 52 landen, en ziet dat ook de Belgische markt klaar is voor een kennismaking met low-code.
Hefboom
Tijdens de OutSystems Roadshow, gehouden in april 2018 in Brussel, kwamen leidinggevenden en potentiële klanten samen rondom het thema digitale transformatie. Er werd onder meer aandacht besteed aan hoe low-code kan optreden als hefboom om de digitale transformatie te laten slagen. Ondanks dat het concept low-code in België nog steeds bezig is met haar opmars (zo’n 95 procent van de bezoekers was nog niet bekend met low-code) werden er tijdens de roadshow een aantal overtuigende business cases gepresenteerd. Van een snellere time-to-market, meer toegevoegde waarde voor de business en een onvergetelijke klantervaring tegen lagere kosten – het zijn slechts enkele voorbeelden van de voordelen van low-code.
“We merken duidelijk dat de vraag en interesse bij Belgische bedrijven naar de mogelijkheden van low-code stijgt,” zegt Michel Van Cotthem, Country Lead BeLux voor OutSystems. We spraken met hem in een van statige zalen van het Jubelparkmuseum in Brussel, waar die dag de OutSystems Roadshow plaatsvond. Een tiental programmeurs wijden zich in het gebouw aan een hackaton met het OutSystems platform, terwijl in een andere ruimte managers werden geïnspireerd door de zakelijke mogelijkheden van low-code en digitale transformatie.
Business betrekken
“Veel bedrijven maken momenteel werk van hun digitale transformatie. In het huidige klimaat moet je als bedrijf zowel snel als flexibel zijn om te kunnen inspelen op veranderingen. Dat geldt zowel voor het voorblijven van je competitie, als het voldoen aan de verwachtingen van klanten en het tevreden houden van je werknemers. Low-code heeft het voordeel dat het de ontwikkeling van apps binnen je bedrijf kan versnellen: binnen 6 weken kan je van idee tot een werkende applicatie gaan, terwijl dat bij traditioneel programmeren 200 mandagen kost,” zegt Van Cotthem.
De snelheid komt mede doordat je op een visuele manier nieuwe functies tot stand brengt. Aan het bouwen van een applicatie komt weinig tot geen programmeercode meer te pas. De code is namelijk geabstraheerd tot visuele applicatieonderdelen. Dit heeft als voordeel dat je minder ontwikkelexpertise nodig hebt en dat de business een veel grotere rol kan spelen. Zij kunnen zelf met innovatieve ideeën komen én betrokken zijn bij de realisatie ervan. Tijdens de Roadshow presenteerde OutSystems ook een nieuwe teamstructuur die organisaties helpt om de business te betrekken bij de totstandkoming van nieuwe applicaties.
Kantelpunt
OutSystems schuift zijn low-code platform naar voren als een tool om zowel interne applicaties te bouwen, zoals apps voor consumenten. Ook legacy-software kan met behulp van low-code gemigreerd worden naar een meer toekomstgericht platform. Het OutSystems-platform kan integreren en samenwerken met een resem andere apps die noodzakelijk zijn voor het ontwikkelingsproces, waaronder Qlik, JIRA Software, Sketch en Zendesk.
Wat OutSystems onderscheidt van zijn competitie is de flexibiliteit van zijn platform: je kan er zowel web-apps als mobiele applicaties mee bouwen. Dankzij die flexibiliteit kan je IT-werkkrachten efficiënter inzetten. Dat is uiteindelijk het hoofddoel van low-code: efficiënter en sneller werken met de knowhow en de software die je in huis hebt als bedrijf. Dat low-code in België nog niet echt ingeburgerd is, schrijft Van Cotthem voornamelijk toe aan de terughoudende aanpak in ons land. “Belgen kijken meestal de kat uit de boom wat innovaties betreft, maar we voelen dat er een kantelpunt aan zit te komen. We staan aan de vooravond van de doorbraak van low-code.”