Toenemende digitalisering schreeuwt om betere connectiviteit
Maar een toenemend digitale economie en communicatie schreeuwt ook om meer en betere connectiviteit. Om die noodzakelijke groei te realiseren heeft het datacenter ecosysteem slimme oplossingen ontwikkeld. Hierbij wordt niet alleen gemikt op snelheid en capaciteit maar ook op duurzaamheid. Vertiv ontwaart drie belangrijke trends.
Uit de Barometer van de Informatiemaatschappij die de Belgische FOD Economie jaarlijks publiceert, blijkt dat 72% van de internetgebruikers in 2019 online bestellingen hadden geplaatst en dat 32% van de totale omzet van Belgische ondernemingen uit e-commerce kwam. Dat laatste cijfer ligt ver boven het Europese gemiddelde van zowat 18%. Nog voor COVID-19 toesloeg, was België dus al fors de elektronische weg aan het bewandelen.
Smartschool
Het blijft reikhalzend uitkijken naar de volgende barometer om het effect van de pandemie op de verdere digitalisering van onze economie en maatschappij te zien, maar alles wijst erop dat die cijfers exponentieel gestegen zullen zijn. Noodgedwongen hebben we talloze processen en interacties aan een snel tempo gedigitaliseerd. En uiteraard verliep dat niet altijd vlekkeloos. Denk maar aan de capaciteitsproblemen bij het online leerplatform Smartschool in de week dat alle leerlingen van het secundair onderwijs van thuis uit les moesten volgen. Of aan de problemen met video calls en meetings in de eerste weken van de eerste lockdown.
Vrij snel echter konden alle online en digitale processen ongestoord verlopen, konden bedrijven en organisaties hun dagelijkse werkzaamheden hervatten, en kon de verdere verschuiving van fysiek winkelen naar (nog meer) online moeiteloos plaatsvinden. Dit hebben we voor een groot deel te danken aan het snel en gericht handelen van de gehele datacenterindustrie.
Datacenters dringen naar de voorgrond
Niemand verwacht dat, wanneer het virus volledig onder controle is, we ook volledig terugkeren naar de maatschappij van voor 2020. Medewerkers zullen vaker terug naar kantoor gaan, maar wellicht niet meer zo massaal als vroeger. Consumenten zullen weer vaker de winkelstraten opzoeken, maar online aankopen zullen (nog meer) structureel deel uitmaken van hun koopgedrag. En naarmate de digitalisering verder ingrijpt in ons leven, zullen de datacenters een steeds belangrijker rol spelen. Een rol die niet beperkt blijft tot ‘enabler’ in de achtergrond, maar steeds vaker in de spotlights zal treden.
De services van datacenters bewegen zich steeds meer richting publieke dienstverlening. Dit gaat verder dan het mogelijk maken van thuiswerken of flexibel werken. Zij spelen een cruciale rol in de digitale economie en maatschappij, bijvoorbeeld voor het leveren van zorg op afstand en voor de toenemende e-commerce. Binnen deze evolutie kunnen we verder drie trends onderscheiden die de mogelijkheden van datacenter services aan het licht brengen.
1. Versnelde digitalisering zonder concessies
De eindgebruikers stellen steeds hogere eisen aan hun digitale infrastructuur. De beleving moet perfect zijn, of ze nu hun favoriete film streamen op hun gigantisch 4K-beeldscherm of een superintense game spelen waarbij hoge reactiesnelheid cruciaal is. Dat vraagt natuurlijk het nodige van de bandbreedte en capaciteit, zeker als tegelijk in de andere kamer een huisgenoot een belangrijke Teams-meeting heeft met zijn collega’s.
Snelheid en lagere latency zijn niet de enige criteria om de netwerkdiensten te evalueren. Ook de betrouwbaarheid en veiligheid van de netwerkdiensten komen steeds centraler te staan. Daarom mag men zowel bij bedrijven als bij datacenters forse investeringen in de netwerkinfrastructuur verwachten, vergelijkbaar met de investeringen van de voorbije jaren in de IT-infrastructuur. Idealiter ontstaat er een (virtueel) netwerk waarmee je snel kunt opschalen wanneer (grote groepen) gebruikers zich aanmelden op het netwerk of wanneer veel klanten tegelijk van een mobiele app gebruikmaken, zonder dat dit veel menselijke handelingen vergt. Anders gezegd: je wil je netwerk kunnen orkestreren en automatiseren. Nu steeds meer netwerk- en datacenteromgevingen software-defined zijn, is dat een stuk eenvoudiger geworden. Concreet betekent dit dat organisaties de digitalisering van hun business op elk moment kunnen opdrijven zonder dat dit ten koste gaat van kwaliteit, beheersbaarheid en betrouwbaarheid.
2. Working on the edge
Als de behoefte aan connectiviteit bij consumenten en bedrijven toeneemt, als alles en iedereen met elkaar verbonden is, en op elke mogelijke locatie met anderen wil kunnen samenwerken, kan dit een enorme belasting betekenen voor centrale datacenters. Zeker nu we ook de populariteit van Internet of Things-oplossingen onverminderd zien groeien. Steeds meer objecten worden uitgerust met sensoren die enorme volumes data genereren. Deze data moeten vaak via allerlei netwerken en connectivity-oplossingen passeren voor ze verwerkt kunnen worden.
Dit is waar de edge-technologie te hulp schiet. Dankzij edge computing moeten data niet voortdurend naar de centrale datacenters worden gestuurd: de verwerking gebeurt aan de rand van de infrastructuur, dichtbij of op de plek waar de gegevens gegenereerd worden. Zo ontlast je niet alleen het netwerk, je zorgt er ook voor dat die data aan de randen van de infrastructuur veel sneller worden verwerkt. Tot slotte biedt edge computing beter inzicht in de status van de netwerken en gaat er minder energie verloren aan heen-en-weer transport van data. Edge computing gaat al enige tijd mee, maar volgens analisten zal de groeiende connectiviteit en digitalisering zorgen voor een flinke groei in deze markt als gedeeltelijke oplossing voor het toenemende netwerkverkeer en bijhorende energieverbruik.
3. Duurzaamheid in het datacenter
Dat brengt ons bij de derde trend: de toenemende energieconsumptie als gevolg van de introductie van 5G. Schattingen lopen uiteen maar het komt erop neer dat 5G 3,5 keer zoveel energie verbruikt als 4G. Datacenters zijn nu al volop op zoek naar innovaties om het energieverbruik in het datacenter-ecosysteem efficiënter te maken. Er wordt bijvoorbeeld al hard gewerkt aan slimme oplossingen voor temperatuurbeheer.
De juiste infrastructuur bouwen om de digitalisering van de organisaties optimaal te ondersteunen en tegelijk met deze organisaties uitdenken hoe het energieverbruik zo laag mogelijk wordt gehouden? Het is een stevige uitdaging, maar we zijn ervan overtuigd dat het ene het andere niet uitsluit.
Auteur: Peter Lambrecht, Vice President Key Accounts bij Vertiv in EMEA
Dit artikel is geschreven door een van onze partners. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.