Partnerinfo

Bouw de meest nette pc ooit dankzij MSI’s Project Zero

MSI Project Zero
© MSI
Met Project Zero maakt MSI komaf met alle kabels die van en naar het moederbord lopen, zodat je pc er netjes opgeruimd uitziet.

Wie ooit al zelf een pc bouwde, weet dat het een hele klus is om alles er netjes uit te doen zien. Van molex-aansluitingen en ketchup-mosterdkabels hebben we gelukkig al lang afscheid kunnen nemen, maar er zijn nog steeds heel wat kabels die dwars door de kast moeten. Denk maar aan de powerkabel voor de CPU of aan de aansluiting voor de USB-poorten van je kast. Met die kabels zal dankzij je dankzij MSI’s Project Zero binnenkort komaf kunnen maken, zodat je zelfgebouwde pc er beter uitziet dan ooit.  

Daarvoor geeft MSI eerst en vooral de moederborden een nieuwe vorm. Dat doet het voor twee verschillende Intel-moederborden en voor het AM5-platform van AMD. De moederborden zijn volledig anders dan dat je dat gewend bent, omdat ze specifiek voor kabelmanagement ontworpen zijn. Alle aansluitingen die normaal gezien pal op de voorkant van het bord zitten, zitten bij Project Zero netjes weggewerkt langs de achterkant. Daardoor sluit je alles netjes buiten het zicht aan, en ziet je pc-kast er netjes opgeruimd uit.

Natuurlijk moeten die kabels dan ook ergens naartoe. Die lopen hier gewoon netjes achter het moederbord, rechtstreeks naar de plek waar ze naartoe moeten. Dat maakt het bouwen van een pc die er ordelijk uitziet heel wat simpeler, doordat je de aansluitingen niet meer strategisch moet wegwerken. Dit “back connect”-systeem heeft daardoor wel wat meer plek nodig: in een normale kast is niet genoeg plek voor kabels achter het moederbord. Dat lost MSI op met een nieuwe reeks van pc-cases.

Project Zero Cases

Een groot deel van de uitstraling van je pc wordt bepaald door de case of kast die eromheen zit. Logisch dan ook dat MSI met de nieuwe reeks moederborden ook een nieuwe lijn strakke pc-cases uitbrengt. De cases zijn speciaal voorzien om het nieuwe back connectsysteem te ondersteunen, zodat je kabels netjes kan wegwerken. Dat wil echter niet zeggen dat je zo’n gloednieuw moederbord in huis moet halen om in de nieuwe kasten te bouwen: ze werken namelijk ook gewoon met het klassieke aansluitsysteem.

MSI MAG PANO M100 PZ

Zo biedt MSI de MAG PANO M100 PZ, waarbij die laatste twee letters aanduiden dat het om een kast uit de Project Zero-reeks gaat. De panoramische case komt in de vorm van een mATX-toren, waardoor die dus moederborden in mATX-formaten en het kleinere ITX-formaat toelaat.

De MAG PANO M100 PZ weet zich vooral te onderscheiden dankzij een groot glazen paneel, dat je een inkijkhoek van maar liefst 270 graden biedt. Zo kan je langs bijna alle kanten zien hoe er geen kabels meer naar het moederbord lopen, indien je ervoor koos om met een Project Zero-moederbord te bouwen.

Specificaties: 

  • Vormfactor: Micro-ATX 
  • Ondersteunde standaarden: M-ATX (normaal én back-connect) en ITX 
  • Aansluitingen: 1x USB-A (3.2 Gen 1), 1x USB-C (3.2 Gen 2×2), 1 combojack 
  • Maximale lengte GPU: 390 mm  
  • Maximale hoogte CPU-koeler: 175 mm 
  • Voeding: ATX 
  • Inbegrepen ventilatoren: 4×120 mm (3x reverse blade, 1x normaal) 
  • Radiatorondersteuning: boven: 120/240/360, achter 120/140 
  • Afmetingen: 44 x 23,5 x 40,5 cm

De case wordt meteen met vier ventilatoren geleverd, zodat je meteen van optimale koeling geniet. Geheel in het thema van kabelmanagement zit er in de case ook een handige fan hub, zodat je geen afzonderlijke headers moet zoeken voor iedere ventilator. Je kan bovendien zoveel koeling toevoegen als je wilt: de kast laat plek voor maar liefst 7 120mm-ventilatoren. Daarvan zitten er drie langs boven, eentje langs achter én drie langs de zijkant. Langs achter en langs boven kan je de 120mm-fans weghalen voor in totaal drie stillere 140mm-fans, moest je dat willen.

MSI MEG MAESTRO 700L PZ

Net als de PANO M100 PZ biedt de aluminium MEG MAESTRO 700L PZ een inkijkhoek van 270 graden, zodat je kan zien hoe netjes je Project Zero-pc er langs binnen uitziet. Eén ding valt wel meteen op, en dat is dat deze case veel groter is. Het is dan ook een mid-tower, die ondersteuning biedt voor ITX, M-ATX, standaard ATX en eATX. Het grootste moederbord dat je in de pc krijgt, is 305 op 280 mm groot. Ook hier geldt dat je geen back-connectmoederbord nodig hebt, maar dat je oude moederbord ook gewoon in de case past. Knap is bovendien dat je de GPU verticaal kan monteren, waardoor je pc sowieso een frisse look krijgt.

  • Vormfactor: Mid-tower
  • Moederbordondersteuning: E-ATX (tot 305 x 280 mm), ATX (normaal én back-connect), M-ATX, ITX
  • Aansluitingen: 1x USB-A (3.2 Gen 1), 1x USB-C (3.2 Gen 2×2), 1x combojack
  • Maximale lengte GPU: 430 mm
  • Maximale hoogte CPU-koeler: 170 mm
  • Voeding: ATX
  • Inbegrepen ventilatoren: Geen
  • Radiatorondersteuning: Boven: 120/240/360 (80 mm dik), achter: 120, zijkant: 120/240/360 (80 mm dik), onder: 120/240/360
  • Afmetingen: 470 x 300 x 474 mm

De case is erg ruim, en dat wil dus ook zeggen dat je er heel wat in kwijt kan. De MAESTRO 700L is er dan ook op voorzien om de sterkste onderdelen van koeling te voorzien. Langs boven heb je plek voor maar liefst drie 120mm- of 140mm-ventilatoren. De onderkant is qua ventilatie een afspiegeling van de bovenkant, terwijl langs de zijkant drie 120mm-fans in de kast passen. Alsof dat nog niet genoeg is, kan je achteraan ook een extra outtake-ventilator plaatsen van 120mm groot. Dat betekent natuurlijk ook dat je plek zat hebt voor waterkoelers: in de kast past langs boven, onder én opzij een 360mm-radiator.

Project Zero voor AM5

MSI voorziet ook meteen een mATX-moederbord voor het AM5-platform, de MSI B650M Project Zero. Dat moederbord is meteen compatibel met processors uit de 8000- en 7000-reeks. Daar hoort natuurlijk ook bij dat je het moederbord van DDR5-RAM moet voorzien. Je kan de CPU zo maar liefst toegang tot 256 GB RAM geven. Afhankelijk van de configuratie kan je dat geheugen overklokken naar een snelheid van 7600 MHz.

Verder biedt het moederbord plek voor 2 M.2-opslagmediums, die je fris kan houden met een geïntegreerde koeler. Verder krijg je een PCIe x16-slot en een PCIe x1-slot. Kortom: exact wat je mag verwachten van een moederbord met een B650-chipset.

Specificaties:

  • Vormfactor: mATX (243,84 x 243,84 mm) 
  • CPU-ondersteuning: AMD 8000/7000 series 
  • Socket: AM5 
  • RAM-ondersteuning: 4x DDR5, max 256 GB (maximale snelheid 1DPC 1R 7600+ MHz) 
  • Uitbreidingsslots: 1x PCIe x16, 1x PCIe x1 
  • Opslag: 2x M.2 (PCIe 4.0), 4x SATA 6G 
  • Connectiviteit: 2.5 Gbps LAN, WiFi 6E, Bluetooth 5.3 
  • Aansluitingen: 2x USB 2.0 (Achter), 4x USB 2.0 (Vooraan), 2x USB 5Gbps Type A (Achter), 2x USB 5Gbps Type A (Vooraan), 3x USB 10Gbps Type A (Achter),1x USB 10Gbps Type C (Achter),1x USB 10Gbps Type C (Vooraan), 1x USB 20Gbps Type C (Achter)

Verder biedt het moederbord tal van USB-poorten. Langs achter krijg je een arsenaal van 2 USB 2.0-poorten, 2 Type A USB-poorten met een doorvoersnelheid van 5 Gbps, 3 Type A-poorten die 10 Gbps kunnen verwerken, 1 Type C-poort aan 10 Gbps en één aan 20 Gbps. Langs voren ondersteunt het moederbord dan weer 4 USB 2.0-poorten, 2 USB-poorten aan 5 Gbps en een USB-C-poort met een maximale doorvoer van 10 Gbps. Kortom: aansluitingsmogelijkheden genoeg.


Dit artikel is geschreven door een van onze partners. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business