Wi-Fi-mijlpalen bij AVM: een terugblik op de FRITZ!Box
AVM ontwikkelt en optimaliseert de FRITZ!Box door referentieontwerpen van fabrikanten van Wi-Fichips te ontwikkelen, waardoor klanten al 20 jaar lang optimale Wi-Fi-connectiviteit krijgen. Een goed moment om terug te blikken op de belangrijkste mijlpalen in de Wi-Fi-geschiedenis van de FRITZ!Box.
2004: De eerste FRITZ!Box – het begin van een succesverhaal
In 2004 lanceerde AVM de eerste FRITZ!Box. Dankzij veel initiatieven op vlak van softwareontwikkeling en hardware ontwerp ontstond een innovatieve combinatie, bestaande uit een DSL-modem en een router. In tegenstelling tot netwerkinterfacekaarten die in een computer werden geïnstalleerd, konden nu meerdere eindapparaten tegelijkertijd op het internet surfen via een LAN- of USB-verbinding met maximaal 8 Mbit/s. En draadloze uitbreiding stond al in de startblokken, want de FRITZ!Box SL WLAN werd in de herfst van hetzelfde jaar uitgebracht en bereikte snelheden tot 54 Mbit/s via de IEEE 802.11g-standaard. Dankzij het draadloze access point dat direct in de FRITZ!Box werd aangesloten, konden meerdere apparaten vanaf dan draadloos en tegelijkertijd toegang krijgen tot internet.
2007: Wi-Fi 4 – sneller, verder, stabieler
Met de introductie van Wi-Fi 4 (802.11n) in 2007 namen ook de eisen voor routers toe. De eerste iPhone zette toen een nieuw tijdperk in van multi-user Wi-Fi. Om het toegenomen aantal eindapparaten op te vangen, werd een tweede Wi-Fi-band geïntroduceerd, de 5 GHz-frequentieband met meer bandbreedte. In die tijd haalde de FRITZ!Box 7270 gegevensoverdrachtsnelheden tot 450 Mbit/s en kon hij dankzij twee frequentiebanden meer apparaten tegelijk op internet aansluiten, met minimale interferentie. Het was een revolutie als het ging om het gebruik van de eerste streamingdiensten en online gaming zonder LAN-verbinding.
2013: Wi-Fi 5 – een nieuw snelheidsrecord
De introductie van Wi-Fi 5 (802.11ac) vereiste een herziening van de FRITZ!Box-hardware – wat resulteerde in de FRITZ!Box 7490, die Wi-Fi-snelheden tot 1300 Mbit/s heeft en tot op de dag van vandaag niet op de achtergrond hoeft te blijven. Het maakt een soepele browse-ervaring met meerdere apparaten mogelijk, zelfs wanneer het netwerk intensief wordt gebruikt. Daardoor kreeg Wi-Fi steeds vaker de voorkeur boven kabels als verbindingsmethode in huizen en kantoren. Met snelheden tot 1 gigabit kwam Wi-Fi niet alleen dicht in de buurt van bekabelde verbindingen, maar overtrof het ze soms zelfs.
2019: Mesh Wi-Fi – naadloze dekking in het hele huis
AVM breidde zijn Mesh Wi-Fi-technologie uit: de FRITZ!Box en andere FRITZ!-producten werkten nu nog beter samen. Dankzij het voortdurend evoluerende FRITZ!OS, konden gebruikers hun apparaten makkelijker beheren in een krachtig en uniform netwerk dat zich dynamisch aanpaste aan hun uiteenlopende behoeften. Dat was een belangrijke stap in een tijd waarin slimme wasmachines, koelkasten en robotstofzuigers in steeds meer huishoudens aangekocht werden. De vlotte integratie van deze apparaten in het dagelijks leven maakte het smart home concept steeds interessanter.
2021: Wi-Fi 6 – Sneller, efficiënter en meer apparaten tegelijk
Tijd voor Wi-Fi 6, namelijk met de lancering van de FRITZ!Box 7590 AX in 2021. Het model haalt niet alleen hogere snelheden tot 3600 Mbit/s, maar biedt ook verbeterde efficiëntie en capaciteit voor een groot aantal gelijktijdig verbonden apparaten. Dit komt doordat de Wi-Fi-standaard het gelijktijdige dataverkeer van IoT-apparaten veel beter kan beheren. In een tijd waarin slimme huizen en netwerkapparaten steeds populairder worden, creëert de FRITZ!Box een ankerpunt voor je verbinding.
2024: Meer bandbreedte, lage latentie – Wi-Fi 7 komt eraan
Vandaag heeft de zevende generatie Wi-Fi zijn weg gevonden naar het FRITZ!Box-portfolio. Naast het gebruik van de nieuwe, derde 6 GHz frequentieband kunnen de prestaties van draadloze netwerken nog verder worden verhoogd. Met Wi-Fi 7 en een tri-bandconfiguratie haalt de FRITZ!Box 5690 Pro snelheden tot 11.530 Mbit/s en kunnen FRITZ!Box-gebruikers de digitale wereld van morgen helpen vormgeven. De lage latentietijden en verbeterde netwerkcapaciteit zorgen voor realtime ervaringen zonder merkbare vertragingen in bijvoorbeeld virtual reality (VR). Deze innovatie zorgt voor vloeiende VR-interacties en meeslepende toepassingen zonder merkbare latentie, zelfs in drukbezette netwerken met meerdere gelijktijdig verbonden apparaten.
Lees meer over 20 jaar FRITZ!Box op: https://be.avm.de/20-jaar-fritzbox/
Dit artikel is geschreven door een van onze partners en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.