Je PC schoonmaken: zo ga je aan de slag
Het kan met al die blootliggende componenten al snel beangstigend lijken als je jouw PC moet openen om alles proper te krijgen. Het schoonmaken van je PC is echter enorm eenvoudig, zolang je de nodige voorzichtigheid aan de dag legt. Het is nog eens broodnodig op de koop toe. De hoofdreden waarom je ervoor moet zorgen dat jouw PC steeds stof- en vuilvrij blijft, is om koelingsproblemen te vermijden.
Dikke lagen stof zorgen ervoor dat jouw interne onderdelen niet meer voldoende gekoeld raken, waardoor ze al snel aan levensduur inboeten. Koude lucht moet erin kunnen, en warme lucht moet naar buiten geraken. Het is dus cruciaal om er regelmatig voor te zorgen dat je jouw PC eens goed onder handen neemt, zodat alles iets langer meegaat. Wij tonen je hier hoe je jouw desktop het best onderhoudt, zodat alles nog een tijdje meekan.
- Lees ook: Opinie: De PC is weer springlevend
Schoonmaakproducten kunnen wel wat schade toebrengen, dus let steeds op bij wat je gebruikt.
PC schoonmaken: wat heb je nodig?
Benodigdheden:
- Een spuitbus met perslucht
- Microvezeldoekje
- Gedemineraliseerd water
- Schroevendraaier
- Schoonmaakalcohol (isopropylalcohol)
- Wattenstaafjes
Desktop
Het is belangrijk om met de juiste materialen aan de slag te gaan. Zorg er alvast voor dat je een oppervlakte vindt die groot genoeg is om jouw PC op te plaatsen voor de poetsbeurt, zodat je alles uitgebreid kan reinigen. Let wel dat het verstandig is om ervoor te zorgen dat dit oppervlak ook stofvrij is, zodat je niet met dubbel werk zit. Om het stof in jouw computer los te blazen raden we je het gebruik van een spuitbus met perslucht aan.
Mensen die in het bezit zijn van een compressor zullen al gauw geneigd zijn om daar naar te grijpen om de hele boel schoon te blazen, maar dat kan je best niet doen. Compressoren hebben de neiging nogal sterk te kunnen blazen, waardoor je mogelijk interne componenten kan beschadigen, en dat kan je maar best vermijden. Probeer er ook voor te zorgen dat je geen statische elektriciteit doorgeeft aan je componenten, omdat dit ze onbruikbaar kan maken. Gebruik daarom best een antistatische armband.
- Lees ook: zo vervang je de opslag van je PC
Om te beginnen is het alvast cruciaal dat je jouw desktop uitschakelt en de stroomkabel verwijdert, samen met alle andere kabels die mogelijk nog verbonden zijn. Vervolgens open je de behuizing, zodat je toegang krijgt tot de interne componenten. Met een spuitbus perslucht kan je hier het stof uit de binnenkant blazen. Doe dat best in korte, gecontroleerde luchtstoten en vanop minstens 15 centimeter afstand. Je kan hier ook een stofzuiger gebruiken om het rondvliegend stof op te vangen, maar ga veiligheidshalve nooit met de stofzuigerslang in jouw case. Dit om brokken en een statische ontlading te vermijden.
Bij het schoonmaken van je ventilatoren moet je er steeds voor zorgen dat je de wieken op hun plaats houdt. Probeer hem dus steeds met jouw vingers of een tandenstoker vast te houden en dan met de spuitbus of een oude tandenborstel of wattenstaafje aan de slag te gaan. Als je dit niet doet, dan loop je het risico de interne motor van de ventilator te beschadigen, en dan zijn kosten die je best niet maakt. Als je ze moeilijk proper krijgt, dan verwijder je deze best om ze zo te reinigen.
Zorg ervoor dat je voldoende tijd spendeert om de hitteafvoer voor de processor zo stofvrij mogelijk te krijgen. Als je merkt dat dit wat problemen oplevert, dan kan je steeds proberen om je hele moederbord los te koppelen en te verwijderen, zodat je vanuit iets meer comfortabele hoeken met de perslucht tussen alle hoekjes en heatsinks kan.
Je grafische kaart in het bijzonder is best gevoelig voor stof, en heeft helaas vaak de neiging er veel van aan te trekken. Blaas het stof weg, maar zorg er ook hier voor dat je de ventilator stil houdt. Je kan ook steeds met een microvezeldoek met schoonmaakalcohol over het oppervlak gaan om hardnekkig stof weg te krijgen.
Scherm
Een van de belangrijkste zaken om te reinigen is je scherm. Een scherm waar vegen, vingerafdrukken of andere viezigheden aanhangt, kan al heel snel storend worden tijdens het werken. Daarom is het dan ook belangrijk om je monitor zo proper mogelijk te houden. Schermen zijn echter best kwetsbaar, dus het is wel aan te raden om hier de nodige voorzichtigheid aan de dag te leggen.
Gezien de oppervlakte kan het al snel uitnodigend lijken om hier naar allerlei schoonmaakproducten te grijpen om jouw scherm terug proper te krijgen. Dat is echter wat we net afraden, omdat deze producten de beschermende anti-reflectielagen op jouw monitor om zeep kunnen helpen, en dat moet je best vermijden. Om jouw monitor proper te maken kan je best met een microvezeldoekje en (gedistilleerd) water aan de slag. Zorg er wel steeds voor dat de stroomtoevoer is afgesloten en alles is ontkoppeld. Bevochtig het propere doekje en ga zo van links naar rechts, of boven naar onder.
Gedistilleerd water heeft hier als voordeel dat het geen mineralen bevat die mogelijk op je scherm achterblijven, maar gewoon water zou ook goed moeten werken. Let er wel op dat je niet teveel water gebruikt en dat het van het scherm naar beneden druipt. Zo kan het wel eens in de voegen van je monitor kruipen en zich bij onderdelen nestelen waar je het liever niet hebt. Zorg er ook voor dat je niet teveel druk zet tijdens het kuisen, want voor je het weet beschadig je de achterliggende elektronica.
Toetsenbord en muis
Het reinigen van je toetsenbord en muis gaat iets verder dan bij de rest. Dit zijn de twee apparaten die je voortdurend gebruikt om jouw hele setup te bedienen. Daar komt dus al snel wat vuiligheid bij kijken. Je kan je toetsenbord alvast wat ontlasten door er eens flink mee te schudden en al het vuil vanachter de toetsen te krijgen. Om de toetsen oppervlakkig schoon te krijgen kan je er eens met een microvezeldoekje en wat schoonmaakalcohol over. Als je het écht proper wilt krijgen, dan kan je best alle toetsen er even voorzichtig afhalen en binnenin met perslucht of een wattenstaafje met alcohol of water aan de slag. Zorg er wel steeds voor dat je weet waar al jouw toetsen thuishoren.
Ook bij jouw computermuis kan je best met een microvezeldoekje en alcohol aan de slag rond de behuizing en de optische sensor. Als er zich toch nog vuil tussen de randen van de muis bevindt, dan kan je daar met een tandenstoker tussen om het te verwijderen.
Proper eindresultaat
Zodra alles proper is, kan je alles opnieuw aansluiten en met je propere PC aan de slag. Als je alles op hetzelfde moment beslist schoon te maken, dan voelt het werken met jouw PC aan alsof je hem voor het eerst uit de doos haalt. Probeer er een halfjaarlijkse gewoonte van te maken, want zo ben je verzekerd van een lange levensduur van je toestel. Als je weet dat je toestellen op een plaats staan waar ze snel veel stof vergaren, dan kan je daar zelfs elke 3 of 4 maanden van maken. Jouw interne componenten zullen je dankbaar zijn.
- Lees ook: de beste PC-componenten in 2021