Reviews

Camerareview Nokia Lumia 920

We hadden al een review van de Nokia Lumia 920, maar de camera in het toestel is zo spectaculair dat ie een eigen review verdient.

Wat de camera zo bijzonder maakt is zijn beeldstabilisatie. Die zit helemaal in de hardware en is een slim stukje werktuigbouwkunde. Heel de camera is gemonteerd op een veermechanisme. Als je de knop van je camera half indrukt, stabiliseert het beeld zich. Zelfs al schud je met de camera, de beeldopname blijft stabiel. Ook als je video opneemt en rondstapt, stabiliseert het beeld zich.

Door de beeldstabilisatie is het mogelijk om foto’s te maken met lange sluitertijden. Omdat de camera zelf het beeld stabiel houdt, kan je toch een opname van een seconde maken zonder dat de foto ‘bewogen’ is.

Door de camerasluiter langer open te houden, kan er meer licht op de camerasensor vallen. Daardoor lijken foto’s die bij duisternis gemaakt zijn toch heel licht. Nokia heeft ook nog andere trucjes gebuikt om fotograferen bij weinig licht mogelijk te maken. Zo heeft de camera een groot diafragma van F2.0 dat veel licht kan doorlaten. De camera heeft ook een groothoeklens, waardoor je minder makkelijk bewegingsonscherpte krijgt.


 

Apps in de camera

Op de camera van de Nokia 920 kan je ook nog een aantal apps loslaten. In het vakjargon heten die dingen ‘lenses’. Een hele leuke is Cinemagraph. Daarmee kan je foto’s maken waarin één element beweegt.

Zo kan je foto’s maken voor een haardvuur, waarbij het haardvuur in een oneindige lus beweegt, terwijl de rest van de foto stilstaat. Onderstaande foto is een voorbeeld van zo’n Cinemagraph. Omdat een beeld toch meer zegt dan 1000 woorden.

Camerareview Nokia Lumia 920

Ook hier speelt de beeldstabilisatie van de Nokia Lumia 920 een grote rol. Omdat het beeld zo stil blijft staan, kan je de camera makkelijker stilhouden tijdens de enkele seconden die de opname duurt.

Een tweede cameraverrijkende app in de Nokia Lumia 920 is Smart Shoot. Daarbij neemt de camera over een tijd van enkele seconden meerdere foto’s. Na de opname kan je dan op je telefoon bewerkingen gaan doen met alle beelden die je geschoten hebt.

Je kan in de foto elk gezicht apart selecteren en vervangen door een gezicht uit een andere foto van de reeks. Dat lukt ook als er meerdere personen op de foto staan. Je kan zo een foto maken die nooit echt heeft bestaan, maar waarbij wel iedereen mooi lacht en zijn ogen open heeft.

Een tweede trucje van Smart Shoot is toeristen verwijderen. Heb je een toerist die door je beeld wandelt, dan kan de camera berekenen hoe de foto eruit zou zien zonder toerist.


 

Filosofie

Is het wel ethisch verantwoord om foto’s zo te manipuleren, om zo makkelijk foto’s te maken van momenten die niet echt bestaan hebben? Daar draait het bij Nokia niet om volgens Sami Niemi, de oprichter van Scalado, het bedrijf dat de technologie achter de camerasoftware maakte en een half jaar geleden gekocht is door Nokia.

“Momenten vastleggen, dat is niet hetzelfde als een gebeurtenis documenteren. Het is meer dan een foto nemen en opslaan. Je wil het hele moment vastleggen. Vandaar dat we technologie hebben om elementen uit een foto te verwijderen. Als je de herinnering aan de Eiffeltoren wil, dan herinner je je de toerist ervoor niet. Hij moet dus ook niet op de foto staan. Herinneringen en foto’s verschillen”, zegt Sami Niemi.


Het verdict

Het zwakke punt van de hele telefoon is de batterij. Als je de telefoon langere tijd gebruikt, wordt hij gloeiend heet tast hij je batterijleven grondig aan. De camerafunctie doet daar gretig aan mee, want de camera zelf verbruikt heel wat, net als het scherm dat de hele tijd aan is.

Dat gezegd zijnde heeft de Nokia Lumia 920 een uitstekende camera. De beeldstabilisatie werkt verbazingwekkend goed en laat meer geavanceerde fototechnieken toe dan we tot nu toe gewoon zijn van telefooncamera’s. Foto’s bij weinig licht met lange sluitertijden bijvoorbeeld. Nadeel van zulke lange sluitertijden is dan weer dat je geen foto’s kan nemen van bewegende onderwerpen bij weinig licht. Die worden één grote vlek.

De slimme camerafuncties Cinemagraph en Smart Shoot zijn nu nog leuk en nieuw voor mij. Maar eens de nieuwigheid eraf is, vraag ik me af hoeveel ik nog gezichten in foto’s zal aanpassen of elementen in een foto ga laten bewegen. Dat valt af te wachten.

De lakmoesproef bij een telefooncamera is het antwoord op de vraag: ‘heb ik hiernaast nog een compactcamera nodig?’ En het antwoord is eigenlijk neen, de camera in de Lumia 920 is goed genoeg en heeft zelfs enkele voordelen die je niet vindt in een compactcamera. Een extra oplader raden we wel aan.

cinemagraphlenseslumialumia 920nokianokia lumianokia lumia 920Reviewssmart shootwindows phone

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken