Reviews

Stievie: een eerste test

De VRT, SBS en VMMA die de handen in elkaar slaan om een app uit te brengen. Dat willen we zien! Maar is deze Stievie het bekijken waard?

Eerst de feiten: Stievie is een app die eigenlijk nog niet voor het grote publiek beschikbaar is. Tienduizend testers mogen er wel al mee aan de slag, voor een periode die wellicht een viertal maanden zal duren. FWD is ook een van de "happy few" die toegang kregen. Zoals bekend is Stievie voorlopig enkel voor de iPhone en iPad beschikbaar, maar er zijn wel beloftes om het naar andere platforms te brengen. Android, nemen we in eerste instantie aan.

Een opvallende onbekende is hoeveel het gaat kosten om Stievie te mogen gebruiken. Uitzending gemist in Nederland en de iPlayer-app van de BBC zijn vergelijkbaar met Stievie en zijn gratis. Maar in Vlaanderen gaat dat anders zijn, onder andere omdat er hier geen grote "licence fee" is zoals in het Verenigd Koninkrijk én het aanbod van Stievie voor een groot deel uit commerciële zenders bestaat.

[related_article id=”160734″]

Eerste constatering: de Stievie-app komt heel volwassen over. Het reageert vlot, alle features werken, en eigenlijk kunnen we er niet meteen onvolkomenheden in detecteren. Voor een app die zogezegd in test is, is dit toch wel een heel afgeborsteld product. Dit is geen bèta, zoals Google en Apple ons hebben leren kennen.

Eerste indruk

De interface van Stievie reageert snel en zit vrij goed in elkaar. De spelregels worden je gauw duidelijk gemaakt bij het opstarten van de app. Er zijn maar enkele aanraakbewegingen, dus je bent snel mee.

Het hoofdscherm van Stievie is het scherm waarin je een programma bekijkt. Zoals je zou verwachten zie je enkel de videostream.

Een tik op het scherm toont wat meer interface-elementen. Handig vinden we de strook onderaan, waarin kleine screenshots het verspringen binnen een programma gemakkelijk maken.

Er zijn ook icoontjes boven in de rechterhoek om het volume te regelen en eventueel de video via Airplay naar een Apple TV, en zo naar een televisie te sturen. De kwaliteit van de videostream is HD, maar lager dan de streams van Telenet of Belgacom TV. Maar ze blijven – zeker op afstand – op een tv-scherm te bekijken.

Door links op het scherm te tikken, verschijnt een halve cirkel met een reeks iconen. Die bieden toegang tot een reeks functies.

Zo kan je snel verspringen naar een van de tien zenders.

Desgewenst kan je een scherm oproepen met een reeks beelden uit het bekeken programma, kwestie van snel naar een relevant stuk te verspringen. Of je kan een screenshot uit het programma delen – deze functie werkte echter niet tijdens onze test.

Onvermijdelijk is er een knop om snel te tweeten. Stievie is zo vriendelijk om alvast een hash-tag voor de zender aan te brengen.

Als je rechts op het scherm horizontaal veegt, verdwijnt het videovenster heel elegant naar een hoek en krijg je een overzicht van de programma"s op de verschillende zenders.

Je kan daarbij kiezen uit de huidige uitzending of programma"s van eerder op de dag. Een druk op de knop brengt je naar het overzicht van gisteren.

Ten slotte kom je via dit scherm nog bij een aantal instellingen.

Conclusie

Stievie maakt toch wel een heel positieve indruk, beter dan initieel bij de plechtige persvoorstelling. De kwaliteit van de videostreams is zeker aanvaardbaar, zelfs op een iPad met Retina-scherm. Zou het beter kunnen? Ja, zeker als je het streamt via Airplay, maar dat zal wellicht ten koste gaan van de opstartsnelheid en dataverbruik. De audio is overigens prima.

Zoals gezegd is de app vrij volwassen voor nog in test te zijn. De testperiode is dan vermoedelijk ook meer een marketingstunt, dan echt technisch nodig – al kan het wel een goed idee zijn om die streamingservers eens goed op de proef te stellen.

De grootste lacune bij Stievie is conceptueel: waar Uitzending gemist in Nederland programma"s nog tot 10 dagen na de uitzending beschikbaar stelt en iPlayer van de BBC dat voor zeven dagen doet, houdt Stievie het op 36 uur. Dat is op zich een wat rare hoeveelheid – 1 1/2 dag! – en zou op z"n minst 48 uur moeten zijn. Maar dan toch liever één week, want dan kan je bijvoorbeeld net voor het uitzenden van een aflevering in een feuilleton nog snel de vorige aflevering meepikken. Hopelijk staan de drie zenders open voor die kritiek, en wordt er nog gesleuteld aan de uitgesteld kijken-periode.

beelddigitale-televisiejim tvmultimediaontspanningReviewsrumblesbsstieviestreaming videouitgesteld kijkenvmmavrtvtm

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken