Reviews

Acer Iconia B1: budgettablet met ambitie

Voordelen
Interessante prijs
Uitbreidbaar geheugen
Android 4.1
Nadelen
Kwaliteit scherm
Goedkope behuizing
Geen 3G
Aanbevolen prijs: €139
Waar te koop?
Totaalscore 7
Acer heeft een reputatie met haar betaalbare smartphones vol functionaliteit. Kan de Taiwanese fabrikant dat ook op de tabletmarkt waarmaken?

Acer weet ons telkens weer te verbazen met scherp geprijsde smartphones, die toch boordevol functionaliteit zitten. Maar kan de fabrikant dat ook met haar tablets waarmaken? De Acer Iconia B1 is een betaalbare 7 inch instaptablet met op het eerste zicht aantrekkelijke specificaties.

Uiterlijk

Eén ding is onmiddellijk duidelijk, de Iconia B1 zal niet meteen de eeste prijs in een schoonheidswedstrijd wegkapen.

De plastic behuizing voelt goedkoop aan en het blauwe detail langs de rand geeft de indruk dat je een stuk speelgoed in je hand hebt. Acer heeft duidelijk bespaard bij de materiaalkeuze en dat resulteert in een toestel dat weinig degelijk aanvoelt.

Langs de andere kant is de tablet, hoewel hij met 11,3 mm niet van de dunste is, toch erg licht. Daardoor kan je hem makkelijk met één hand vasthouden. Met 320 gram is hij maar iets zwaarder dan de iPad mini (308 gram) en aardig wat lichter dan de Samsung Galaxy Tab 2 7.0 (344 gram) of de Google Nexus 7 (340 gram).

Scherm

Het 7 inch Translective TFT-scherm gaf me tijdens het testen een dubbel gevoel. Het scherm heeft een resolutie van 1.024 bij 600 pixels – identiek aan de Samsung Galaxy Tab 2 7.0 – en is op zich zeker scherp genoeg (170 ppi). Maar het kon in sommige gevallen toch beter – vooral de weergave van letters tegen een lichte achtergrond laat te wensen over. Mogelijk komt dit doordat het scherm nogal diep onder het glas ligt.

De kleuren zijn een beetje aan de doffe kant en de helderheid van het scherm is niet geweldig, maar desondanks is het contrast meer dan acceptabel. De helderheid wordt pas echt een probleem wanneer je de tablet buiten zou willen gebruiken in de felle zon. Bovendien is de glaslaag erg reflecterend, waardoor je in dit geval even naar de meest geschikte kijkhoek zal moeten zoeken.

Die kijkhoeken zijn overigens voldoende groot. Wanneer je de tablet in landschapsmodus houdt, is het scherm goed te bekijken van links, rechts of langs onder. Maar wanneer je de Iconia B1 in deze houding van bovenaf bekijkt, loopt het fout. Het contrast neemt pijlsnel af en de kleuren keren om.

Al bij al was ik niet zo onder de indruk van het scherm, maar rekening houdend met de prijs van het toestel volstaat het zeker en vast om zonder veel problemen tekst te lezen, een spelletje te spelen of een video te bekijken. Verwacht wel niet om een 1080p HD-video af te spelen, want daar is de tablet niet tegen opgewassen. 720p speelt wel vlot genoeg, en dat is eigenlijk al meer dan voldoende voor dit scherm.

Specificaties

De tablet beschikt over een 1,2 Ghz dualcore-processor en ‘maar’ 512MB RAM-geheugen, toch lijkt dat voldoende te zijn om de meeste spelletjes te kunnen spelen. Spellen als Angry Birds zijn natuurlijk geen probleem, maar ik probeerde het eens uit met Real Racing 3 – een stevige 3D racegame – en ook die draaide de Iconia B1 bijna zonder verpinken.

De Iconia B1 komt in twee varianten, met 8GB of 16GB opslagruimte. Kom je daar niet mee toe, dan kan je het geheugen van de tablet nog makkelijk uitbreiden via een microSD-kaartje of gebruik maken van de AcerCloud. Er is geen sleuf voor een simkaart voorzien, dus verbinden met het internet kan alleen via wifi. Bluetooth is wel aanwezig.

Acer heeft de Iconia B1 enkel van een VGA-camera aan de voorkant voorzien. De kwaliteit is niet echt om over naar huis te schrijven, maar volstaat om te videobellen en het is leuk dat Acer hier toch aan gedacht heeft. Langs de achterkant zit dus geen camera, maar het is natuurlijk de vraag of je die wel nodig hebt op een tablet.

Omdat Acer een redelijk kleine accu gebruikt heeft (2.710 mAh), was ik natuurlijk benieuwd naar het batterijleven van deze tablet. Ik nam de proef op de som met een 720p video die ik in MX Player steeds liet herhalen, met vliegtuigmodus geactiveerd. Met de helderheid volledig open, begaf de Iconia B1 het na ongeveer 4 uur. Meer dan voldoende om zonder zorgen een langspeelfilm te kijken. Bij gewoon gebruik hoef je hem maar één keer om de paar dagen aan de lader te hangen.

Wat zeker in het voordeel van Acer spreekt, is dat ze ook hun goedkope toestellen van een recente Androidversie voorzien. Dat is voor de Iconia B1 niet anders. De tablet draait op Android 4.1, zonder al te veel extra franjes. Acers belangrijkste toevoeging, zijn de sneltoetsen naar belangrijke instellingen in het notificatiescherm.

Conclusie

Met de Iconia B1 heeft Acer een tablet op de markt gezet, die heel wat te bieden heeft en qua prijs ongeveer 100 euro onder de Google Nexus 7 duikt. Natuurlijk betekent die lage prijs ook dat de fabrikant bepaalde toegevingen heeft moeten doen. Bij de Iconia B1 vertaalt zich dat in een kwalitatief minder scherm en een goedkope plastic behuizing. Toch is de Acer Iconia B1 zeker het overwegen waard als je op zoek bent naar een budgetvriendelijke tablet voor het hele gezin.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business