Ikea Uppleva-tv in elkaar gezet en uitgeprobeerd
De Uppleva-sets bevatten niet alleen een tv-meubel uit de reeks BESTÅ, maar ook een televisie en een 2.1-hometheaterset met Blu-ray-speler.
Bovendien past alles netjes in elkaar zodat je een mooi geheel in huis haalt, zonder zichtbare losse toestellen en met makkelijk te verbergen kabels.
De Ikea-ervaring
Schenk jezelf een glas wijn in ter ontspanning en sla alvast bladzijde één van de montagehandleiding open. Wat volgt is de standaard Ikea-ervaring: schroeven, onderdelen zoeken, passen en nog wat schroeven.
Tijdens het hele opbouwproces is er maar één echt aandachtspunt: je moet uitermate voorzichtig te werk te gaan wanneer je de twee luidsprekers van de hometheaterset in de kast plaatst. Die schuiven namelijk over twee dunne metalen staafjes. Wie bruut geweld gebruikt riskeert de zijwanden van het meubel te forceren, en dan blijven de luidsprekers niet meer netjes op hun plaats hangen. Goed opletten en voorzichtig passen dus.
Om diezelfde reden is het zeker niet aan te raden het meubel te demonteren en te verplaatsen. Eens er speling op de kastwanden zit, kan je onmogelijk nog een juiste ophanging van de luidsprekers realiseren.
De linkerluidsprekermodule bevat ook de Blu-ray-speler, versterker en het display. Eens de kast afgewerkt is, merk je dus geen enkel losstaand apparaat meer.
Onderaan in de kast is er nog voldoende plaats om andere apparaten te plaatsen, zoals een settopbox voor televisie of een spelconsole. Dankzij de voorzieningen voor kabelmanagement, werk je het geheel netjes bovendien af zonder veel zichtbare kabels.
De meegeleverde subwoofer doet zijn werk zelfs draadloos. Die plaats je dus waar je wil, zolang hij maar in de buurt van een stopcontact staat.
Functionaliteit
De Uppleva heeft een uitgebreide waaier mogelijkheden. Op de televisie vinden we vier HDMI-aansluitingen en twee USB-slots, een mediaspeler (USB en DLNA) en een netwerkaansluiting voor de Smart TV-functies.
De Blu-ray-speler beschikt ook over een RDS-radio, een mediaspeler (USB) en een extra stereo-ingang.
De mediaspeler presteert alvast uitstekend, en kan zowel voor muziek als video met bijna al onze testbestanden overweg. Voor audio is er ondersteuning voor MP3, AAC, FLAC en WAV. Voor video loopt de speler probleemloos door DivX HD, Xvid en H.264, en dat in zowel AVI, MP4 als MKV-containers.
Ondertitels zijn mogelijk in SRT, SUB, SSA, SMI of IDX/VOB-formaat, en je mag ze zowel als externe bestanden of ingebakken in je MKV-bestand aanleveren. Je kan het toestel bedraad aansluiten op je thuisnetwerk of draadloos, al is een optionele dongle vereist voor de draadloze verbinding.
De Smart TV-internettoepassingen zijn vermoedelijk een implementatie van het Philips-systeem. Het aanbod bevat klassiekers zoals YouTube, Vimeo, Dailymotion, Picasa, Aupeo,en MuzuTV. Helaas is de interface nogal traag waardoor de aantrekkingskracht sterk vermindert.
En dat brengt ons meteen bij het gebruiksgemak.
Gebruiksgemak
De afstandsbediening ziet er eenvoudig uit, maar je kan het kleinood openschuiven om meer functies te onthullen.
Het is echter geen goed toonbeeld van ergonomie. De knoppen zijn iets te hard om in te drukken, en de toetsen op het verborgen deel zijn veel te klein en staan bovendien pal naast elkaar.
Helaas zet die eerste indruk zich ook door naar de rest van de gebruikservaring. De interface past bij wat we een paar jaar geleden zagen: geen enkel grafisch element, een eerder onlogische opgebouwd, onduidelijk en soms erg traag reagerend. Het valt ons overigens ook op dat je de afstandsbediening erg goed moet richten.
Maar het meest opvallende gebrek is de manke integratie van de televisie en de hometheaterset. Visueel past alles perfect bij elkaar, en omdat je bovendien dezelfde remote voor beide toestellen gebruikt verwacht je een naadloze integratie.
In de praktijk blijkt dat echter niet het geval te zijn. Je moet de remote met behulp van twee toetsen bovenaan omschakelen tussen gebruik voor de televisie en gebruik voor de HT-set.
Op zich is dat geen probleem, maar omdat de toestellen softwarematig totaal niet op elkaar afgestemd zijn, leidt dat vaak tot verwarring. We zaten dan ook regelmatig in een menu van de televisie te zoeken naar een functie op de hometheaterset of omgekeerd.
De onlogische opbouw van de menu’s en de trage reactietijd van de toestellen maakt de zaak alleen erger. Hier is duidelijk ruimte voor heel wat verbetering.
Beeld- en geluid
De eerste beelden tonen ons dat de Uppleva niet alleen qua interface een paar jaar achterloopt op de huidige toestellen van de bekende namen in tv-land. De algemene beeldkwaliteit reflecteert ook beslissingen die enkele jaren geleden genomen werden, toen LCD-panelen nog niet zo goed waren.
Zo zijn de kleuren veel te helder, waardoor ze een fellere indruk geven. Alle donkere tinten worden sterk benadrukt. Daarmee wil men het scherm een schijnbaar betere zwartwaarde geven, maar eigenlijk doet dit alleen maar zwartdetail verdwijnen.
De scherpte staat eveneens veel te hoog met zichtbaar vals detail tot gevolg. In de grijsschaal duiken duidelijke tintverschillen op: in de donkere grijswaarden zie je een duidelijke geel-rode tint. Helaas bleek er ook geen enkele beeldpreset te zijn die wel een degelijk beeld realiseerde.
De beeldverwerking is wel degelijk, maar kan niet tippen aan die van de A-merken. Vooral qua bewegingsscherpte kan het scherm niet mee, In snel bewegende beelden verlies je dan ook erg veel detail, ten gevolge van dubbele of wazige randen.
Dankzij de ‘Beweginsverbetering’ kan je panbeelden wel vloeiend maken – daar zet de Uppleva-televisie zelfs vrij goede resultaten neer – maar het verloren detail krijg je er niet mee terug.
Het geluid is uiteraard een upgrade ten opzichte van de dunne speakers in moderne televisies. De set komt krachtig uit de hoek en met de subwoofer komen sommige van onze testscènes terug tot leven. Voor tv en film vinden we de resultaten erg goed.
Maar bij muziek moeten we ons oordeel toch enigszins bijstellen. Daarvoor is de Uppleva niet subtiel genoeg: de klank komt soms wat rommelig over, alsof er kwaliteit opgeofferd is voor volume. Voor achtergrondmuziek en niet te veeleisende stukken werkt dat nog behoorlijk, maar voor kritische luistersessies is de Uppleva niet geschikt.
Conclusie
De Uppleva sets zijn verkrijgbaar in allerlei verschillende uitvoeringen, van een eenvoudig compact meubel tot combinaties met een volledig wandmeubel. En ook de bijhorende televisies komen in verschillende maten. Voor een compleet overzicht van alle uitvoeringen kan je terecht op deze pagina van de Ikea-website.
Onze complete testset is geprijsd op 1.232,50 euro, een erg scherpe prijs voor een mooi meubel met een perfect ingebouwd 2.1-audiosysteem, Blu-ray-speler en televisie.
Maar zo”n fors prijsvoordeel tegenover klassieke alternatieven komt natuurlijk altijd ergens tot uiting. Zo koester je best geen al te hoge verwachtingen op het vlak van beeld en geluid, en de ronduit frustrerende bediening moet je eveneens voor lief nemen.
Ikea”s Uppleva-totaaloplossing zou met een iets beter presterende televisie, een handigere afstandsbediening en een betere onderlinge integratie tussen de tv en hometheaterset dan ook stuk beter scoren, zelfs al lag de prijs dan ietsje hoger.