Reviews

Review: kan een Surface Pro tablet en computer tegelijk zijn?

Microsoft omschrijft de Surface Pro als een 'volledig functionerende Windows 8-pc met de looks, feel en het gebruiksgemak van een tablet'. Dure woorden, en dus heb ik mijn pc een week aan de kant gezet om te kijken of dat ook echt zo is.

Microsoft is nog geen klein beetje fier op de Surface Pro. Het toestel met 10 inch breedbeeldscherm en Core i5-processor is bedoeld als demonstratie om te laten zien wat Windows 8 allemaal kan. Als het besturingssysteem met een tablet-interface en een desktopmodus op één toestel tot zijn recht kan komen, dan is het wel op de Surface Pro.

Een volledige pc die in een tabletcomputer geramd is, dat lijkt wel erg sterk. Zoiets moet wel fout aflopen: ofwel krijgen we een slechte tablet, ofwel een slechte desktop-pc. Of nog erger: allebei.

[related_article id=”161452″]

De opstelling: links een Surface Pro, rechts een externe monitor verbonden met een Displayport-naar-DVI-verloopstukje. Onderaan zie je toetsenbord waarvan de draadloze receiver in de enige USB-poort zit. Daarnaast ligt een Bluetooth-muis. Je ziet ook een muismatje van Suse Linux Enterprise 11 dat dringend aan vervanging toe is.

Er is maar één manier om te achterhalen of de Surface Pro echt tegelijkertijd dienst kan doen als pc en als tablet, en dat is een week lang niets anders gebruiken dan de Surface. Mijn desktop waar ik dagelijks op werk gaat dus even aan de kant en ook de iPad wordt een aantal dagen opgeborgen.

Hardware

In de kleine behuizing van de Surface Pro heeft Microsoft 4 GB ram en een Core i5-processor voorzien. Dat is te vergelijken met een doorsnee laptop of desktop, dus traag is de computer zeker niet. Omdat alle opslag bovendien op een ssd gebeurt, heeft deze tablet duidelijk een snelheidsvoordeel op een computer met een traditionele harde schijf..

Als de hardware goed genoeg is om een desktopvervanger te zijn, kunnen we er maar beter gewoon de randapparatuur aan hangen die een gewone desktop ook heeft: een scherm via de displayport-connectie, een toetsenbord via de USB 3.0-poort en een draadloze muis. Die laatste moest wel een bluetooth-muis zijn, want het toestel heeft maar één USB-poort. Jammer, want een tweede poort zou fijn geweest zijn.

Toch blijkt al snel dat de Surface Pro prettig werkt als desktop. Hij draait vlotjes mijn kantoortoepassingen zoals Outlook, Word, een webbrowser en beeldbewerkingssoftware. De claim dat de Surface een volledige Windows 8-pc is, lijkt dus steek te houden.

Tot zo ver is de marketingclaim van Microsoft geen onzin gebleken. Alleen ga je er dan van uit dat je enkel op het externe scherm werkt. Het scherm van de Surface is immers erg klein. Op een schermdiagonaal van 10 duim heeft Microsoft maar liefst 1.920 bij 1.080 pixels voorzien. Om de pictogrammen in de desktopmodus niet te klein te maken, zoomt de Surface Pro standaard in tot 150 procent, ook op de externe monitor die een normalere resolutie heeft van 1.280 bij 1.024 pixels. Op het externe scherm wordt er dus zo hard ingezoomd dat het onbruikbaar is. Schakel je de zoom uit, dan is het externe scherm wel bruikbaar maar worden de letters op het scherm van de Surface Pro wel echt klein.

Onderstaand filmpje toont het resolutieprobleem aan. Vergelijk hoe pietepeuterig klein de letters zijn naast het stuk van 50 eurocent.

De Metro-interface met al zijn apps blijft er wel hetzelfde uitzien en blijft ook bruikbaar als er een externe monitor is aangesloten. Alleen gedraagt die zich soms vreemd. Als je op het externe scherm iets aanklikt, kan het bijvoorbeeld gebeuren dat willekeurige Metro-apps verdwijnen of verschijnen. Dat is niet bevorderlijk voor de productiviteit.

Surface Pro als tablet

Voor een mobiel toestel is batterijleven het allerbelangrijkste. Je wil namelijk vrij door het leven bewegen zonder gehinderd te worden door pakweg een stroomsnoer. Om maar meteen met de deur in huis te vallen: je zal met dit toestel snel op zoek moeten naar elektriciteit.

Volgens Microsoft houdt het toestel het 4 uur uit met één batterijlading, maar een test met de benchmark Powermark maakt snel duidelijk dat dit een heel erg optimistische inschatting is. Bij afwisselend gebruik van kantoor-apps en mediaconsumptie, zing je het 2,5 uur uit. Dat is barslecht.

Microsoft heeft nochtans behoorlijk wat batterijen in dit toestel gepropt: 42 wattuur. Dat is even veel als de iPad 3, die toch het dubbel aantal uren haalt. Boosdoener is dus niet de batterij, maar de vraatzucht van de Core i5-processor. Het onderdeel dat van de Surface een degelijke desktopcomputer maakt, zorgt er ook voor dat het een tablet is die niet zonder stopcontact kan. Onze vermoedens lijken bevestigd: je kan geen omelet maken zonder eieren te breken.

De oplader is trouwens wel een fijn stukje technologie. Hij heeft naast de draad voor de Surface Pro ook een USB-poort om je telefoon mee op te laden. Goed gevonden van Microsoft.

Scherpstellen is moeilijk, zoals deze foto bewijst. Als je je ogen halfdicht knijpt, zie je een usb-poort op de oplader. Hiermee kan je een telefoon opladen terwijl je Surface Pro aan het lichtnet hangt.

Maar hoe doet de tablet het in de 2,5 uur dat je hem volledig vrij als tablet kan gebruiken? Vrij goed. Je hebt natuurlijk een appwinkel die nog niet op punt staat. Een heleboel gratis apps zijn pure bagger, maar dat probleem zal zich na verloop van tijd wel zelf verhelpen.

De echte sterkte van de Surface Pro merk je pas als je Office opent. Bij de goedkopere RT krijg je die er gratis bij, bij de Surface Pro moet je die apart kopen. Voordeel is wel dat de Pro ook Outlook aan kan. Dan krijg je meteen de beste mailclient die er beschikbaar is. (De mailclient in Windows 8 is een van de minst bruikbare dingen die Microsoft ooit heeft gemaakt.

Ik vind het wel schokkend dat Office helemaal niet geïntegreerd is in de tabletinterface. Je krijgt geen notificaties op je startscherm als er een mail binnenkomt en je Outlook heeft geen Live Tile. Ook de agenda in Outlook is niet geïntegreerd in de tabletinterface.

Je kan wel de Metro-apps voor mail en voor agenda gebruiken, maar die deugen eigenlijk niet voor zwaar gebruik. In feite is de hele tablet-interface onbruikbaar voor zakelijk gebruik. Als je zinnig werk wil verrichten, moet je Office opendoen. En die Office draai je op de desktop-interface. Het kantoorpakket zelf is wel aanraakvriendelijk gemaakt, maar een mobiele ervaring zou ik het niet durven noemen. Zo schiet de Surface Pro toch te kort als tablet.

Ik erger me nog wel aan andere dingen, maar die hebben meer met Windows 8 te maken dan met de Surface Pro. Zo is het onbegrijpelijk dat de desktopclient van Skydrive op geen enkele manier praat met de Metro-app van Skydrive. En de Metro-app is traag. Foto’s en video’s bekijken die in de cloud staan is een frustrerende bedoening.

De Surface Pro heeft standaard een pennetje meegeleverd. Dat is drukgevoelig zodat je dikke en dunne lijnen kan teken. Na het één keer gebruikt te hebben, heb ik het pennetje verloren gelegd. Dat zal wellicht bij iedereen het geval zijn.

Even duur als een ultrabook

De Surface kost 979 euro voor de versie met 128 GB opslag. Dat zijn prijzen die rond die van een ultrabook liggen. Alleen heb je bij de Surface nog eens 129 euro extra kosten voor het externe toetsenbord Type Cover of 119 euro voor het virtuele toetsenbord Touch Cover.

Er is een versie van 879 euro met maar 64 GB opslag, maar het besturingssysteem is al zo groot dat daar niet veel ruimte van over blijft. Reken daarbij dat je allicht ook nog Office wil installeren en toch sowieso al je Skydrive-bestanden wil binnenhalen. De besparing in opslag is dus niet echt een verstandige keuze. Als je toch een stevig deel van een maandloon ophoest, hoest dan meteen hard genoeg om de duurdere versie te kopen.

Conclusie

De Surface heeft zo’n goeie hardware dat je hem voor bureauwerk als desktopcomputer kan gebruiken. Hang er een scherm, toetsenbord en muis aan en je kan er comfortabel de hele dag op werken. Wil je het toestel daarna als tablet gebruiken, dan moet je wel elke keer in de resolutie-instellingen gaan klooien. Dat gaat al snel vervelen.

Als tablet spelen de krachtige componenten de Surface Pro serieus parten. De Core i5 verandert het toestel in een keramische kookplaat en trekt de batterij in 2,5 uur leeg. Niet meteen de mobiliteit die je van een tablet verwacht.

Wel heel goed is dat je tablet ook gewoon Windowssoftware kan draaien. Misschien niet ideaal op dat kleine scherm, maar verdomd handig als je op verplaatsing heel even een krachtig stuk software nodig hebt en je hebt geen laptop bij.

Met de Surface Pro heb je één toestel dat dient als desktop en als tablet met beperkt batterijleven. Voor dat geld kan je even goed een ultrabook kopen, maar je moet de afweging maken hoeveel mobiliteit je net wil. Als je een tablet wil, koop je beter een iPad. Wil je een lichte laptop, dan is een ultrabook een betere keuze. Als je bereid bent compromissen te sluiten tussen die twee, dan heb je aan de Surface een dikke vriend.

microsoftmicrosoft surfacemicrosoft surface proReviewssurfacesurface protestWindowswindows 8

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600