Nokia Lumia 720: Premiumgevoel voor mediumprijs

Voordelen
Uitstekende bouwkwaliteit
Goede camera
Batterijduur
Nadelen
Lage schermresolutie
Hoge prijs t.o.v Lumia 620
Aanbevolen prijs: €349
Waar te koop?
Totaalscore 8
Met de Lumia 720 zet Nokia een uitstekende middenklasser op de markt, maar is hij zijn meerprijs ten opzichte van de Lumia 620 waard of niet?

Een smartphone voor elk budget. Dat is de strategie achter Nokia’s Lumia-reeks, met vijf toestellen – gaande van de Lumia 520 tot de Lumia 920 – die elk een segment van de markt voor zich nemen.

Is de Nokia Lumia 720 (links) zijn meerprijs tegenover de Nokia Lumia 620 (rechts) waard of niet?

Centraal in dat productportfolio vinden we de Lumia 720, een middenklasser met een adviesprijs van 349 euro. Heeft deze smartphone een reden tot bestaan of kan je al even goed naar de Lumia 620 grijpen, die toch bijna 100 euro goedkoper is? 

Uitstekende bouwkwaliteit

Laten we eerst de Lumia 720 eens van dichterbij bekijken. Nokia kiest zoals wel meer fabrikanten tegenwoordig – Samsung, iemand? – voor eenheidsworst. Op enkele details na hebben de Lumia’s nagenoeg allemaal hetzelfde ontwerp. Niet dat we het erg vinden, want de Lumia 720 ziet ontzettend goed uit. Het schermpaneel sluit naadloos aan op de polycarbonaat behuizing en het toestel is met zijn 128 gram heel wat lichter dan de logge Lumia 920 (185 gram). Nokia heeft hier duidelijk haar les geleerd.

Het 4,3 inch IPS LCD-scherm is, ondanks de eerder lage resolutie van 480 bij 800 pixels (217 ppi), een plezier om naar te kijken. De resolutie is gelijk aan die van de Lumia 620, maar die heeft wel een iets kleiner scherm (3,8 inch), waardoor de pixeldichtheid een tikje hoger ligt (246 ppi).

Net als de Lumia 620, maakt de Lumia 720 gebruik van de ClearBlack display-technologie, waardoor zwart ook echt zwart toont en je een uitstekend contrast krijgt. Ook de kleurweergave is erg goed, zelfs vanuit extreme kijkhoeken. Een laag GorillaGlass behoedt het scherm van krassen en andere schade, een extraatje waar je het zonder moet stellen op de Lumia 620.

Vlotte motor

Nokia heeft de Lumia 720  van een Qualcomm 1GHz dualcore-processor en 512 MB RAM voorzien om het besturingssysteem en de apps draaiende te houden. Dat is hetzelfde als in de Lumia 620 en blijkt meer dan voldoende voor het lichte Windows Phone 8, dat erg soepel loopt op deze Lumia 720. Zware apps hebben soms wat langer nodig om op te starten, maar eenmaal vertrokken, hebben we ook daar niet al te veel problemen ondervonden.

Net als de Lumia 620 beschikt deze Lumia 720 over 8 GB intern geheugen dat je nog kan uitbreiden via een microSD-kaartje. Al is dat zeker geen noodzaak, want met 8 GB kom je al een eind. Bovendien heb je op een Windows Phone ook standaard 7 GB cloudopslag beschikbaar via SkyDrive. Ideaal om je smartphonefoto’s en -filmpjes veilig te bewaren.

Naast courante verbindingsmogelijkheden als wifi, 3G, bluetooth en microUSB heeft de Lumia 720 – net zoals de Lumia 620 – ook NFC-technologie aan boord. NFC duikt steeds vaker op in nieuwe toestellen, maar het gebruik van de technologie is momenteel nog niet echt doorgebroken. Toch zijn er heel wat leuke dingen mee te doen.

Troeven

Tot zover lijkt de Lumia 720 niet zo bijzonder veel te verschillen van de Lumia 620. Maar dat is buiten de camera gerekend. Nokia heeft de Lumia 720 van een 6,7 megapixelcamera met f/1.9 Carl Zeiss-lens voorzien, en dat loont. Voor zijn prijsklasse beschikt deze smartphone over een uitstekende camera waar sommige duurdere modellen zelfs het onderspit voor moeten delven.

De foto’s en video’s zijn mooi scherp en de ruis valt zelfs in donkere omstandigheden erg goed mee. Het contrast zit goed en de kleuren zijn erg levendig, zonder onnatuurlijk aan te voelen, maar worden wel wat flets wanneer je de flits gebruikt. Video’s zijn soms wat schokkerig en het is duidelijk dat de beeldstabilisatie waar de camera van de Lumia 920 zo geroemd om is, op de Lumia 720 ontbreekt. Wel aanwezig – en een leuke extra – is de toegewijde fysieke cameraknop die we op alle Windows Phones terugvinden. Aan de voorkant van het toestel zit ook nog een 1,3 megapixelcamera om te videobellen.

Nog een belangrijke troef van de Lumia 720 is het batterijleven. Dat stelde bij vorige Lumia-telefoons vaak wat teleur, maar Nokia heeft hier duidelijk aandacht aan besteed. De batterij heeft een capaciteit van 2.000 mAh en houdt het erg lang uit. Bij gemiddeld gebruik houdt hij het zeker anderhalve dag tot twee dagen vol op één laadbeurt. In standby-modus verbruikt hij zelfs amper iets. Helemaal niet slecht voor een smartphone. De Lumia 720 ondersteunt ook draadloos herladen, maar daarvoor moet je wel een speciale cover aanschaffen. Die hebben we zelf helaas niet kunnen uitproberen.

Windows Phone 8 en Nokia-apps

Over de software kunnen we kort zijn. Windows Phone 8 is rechttoe rechtaan, zonder veel franjes. De interface ziet er mooi uit en het startscherm kan naar smaak worden aangepast met live tiles die je onmiddellijk van relevante informatie voorzien, maar voor de rest blijft het allemaal erg basic.

Nokia HERE biedt een uitstekende navigatie-app voor in de wagen en is bovendien volledig offline beschikbaar.

Nokia voegt wel zelf meerwaarde toe door het uitstekende HERE-pakket, met apps voor kaarten, navigatie en openbaar vervoer. Dat biedt een erg volwassen aanbod en mag gerust naast Google Maps of andere alternatieven staan. Ook de camera-apps Cinemagraph en Smart Shoot zijn leuke extra’s om je smartphonefoto’s net dat ietsje meer te geven.

Het wordt stilaan wat cliché, maar het grootste nadeel van Windows Phone 8 is het beperkte aanbod apps. De Windows Phone Store telde begin deze maand 145.000 apps. Dat lijkt heel wat, maar is peanuts in vergelijking met de Google Play Store of Apple App Store. Door het lage aantal gebruikers, krijgt Windows Phone 8 geen prioriteit bij ontwikkelaars en duurt het vaak lang vooraleer ze hun apps naar het platform brengen. Het is een trend waarvan we hopen dat hij spoedig doorbroken wordt.

Niet zozeer een nadeel, maar iets waar je wel rekening mee moet houden is de compatibiliteit tussen Windows Phone 8 en Google-diensten. Die is momenteel namelijk zo goed als onbestaand. Gmail kan je nog via IMAP synchroniseren met Windows Phone 8, maar voor je adresboek en agenda is synchronisatie tussen Google en Windows Phone 8 niet langer mogelijk. Wil je als Google-gebruiker je agenda toch synchroniseren op de Lumia 720, dan kan je beter naar Outlook overschakelen.

Update: Naar aanleiding van een reactie van één van onze lezers heb ik nog eens geprobeerd om mijn Google-contacten en agenda met de Lumia 720 te synchroniseren. Met succes. Voorlopig lukt het dus nog, maar vanaf 31 juli stopt Google met ondersteuning en is het wachten op een oplossing van Microsoft.

Conclusie

De Nokia Lumia 720 is een stijlvolle middenklasser en een ideale introductie in de Lumia-reeks en Windows Phone 8. De smartphone draait soepel en biedt iets meer extra’s dan de Lumia 620, zeker als je kijkt naar camera en batterijleven. Maar in dit segment draait alles om de prijs.

Hoewel de richtprijs van 349 euro op zich schappelijk is voor deze Lumia 720, is het verschil van bijna 100 euro ten opzichte van de Lumia 620 toch moeilijker te verantwoorden. Nokia lijkt zichzelf hier toch wat uit de markt te prijzen, want de Lumia 620 biedt heel wat waar voor zijn geld.

Ben je op zoek naar een Windows Phone uit het middensegment die er niet alleen mooi uitziet, maar ook nog eens over een goede camera en uitstekende batterijduur beschikt, dan is de Nokia Lumia 720 zeker iets voor jou. Zijn die factoren voor jou minder van tel, dan kan je eigenlijk even goed richting de Lumia 620 gaan.

lumia 720mobielnokiaReviewssmartphonewindows phone 8

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken