Aan de slag met Google Play Books
Sinds vorige maand kun je in België digitale boeken kopen en lezen via Google Play en deze week werd de dienst ook in Nederland gelanceerd. Wij namen de Belgische versie van de dienst onder de loep.
Ook zonder Android
Om Google Play Books te gebruiken op je Android-telefoon of –tablet, heb je de gratis app nodig. Maar ook als je geen Android-toestel hebt kun je boeken lezen via Google. Het volstaat dat je browser JavaScript ondersteunt of dat je een iPhone, iPod Touch of iPad in huis hebt. Er is namelijk ook een app voor iOS.
[related_article id=”158901″]
Standaard bevat je boekenkast drie rechtenvrije Engelstalige romans. Meer leesvoer vind je in Google Play onder het nieuwe tabje boeken. Wat meteen opvalt is dat Nederlands-, Engels- en Franstalige boeken door elkaar worden weergegeven in de zoekresultaten en in enkele lijstjes. Een talenfilter blijkt er helemaal niet te zijn. Ook sorteren op prijs is niet mogelijk. Erg slordig van Google.
Synchronisatie
Als je een boek aankoopt (of een gratis proefversie downloadt) verschijnt het automatisch in je bibliotheek in de cloud. In de Android-app kun je nu met een punaise-icoontje aangeven of je het boek wil downloaden zodat je ook offline kunt lezen. Handig is ook dat je vooruitgang gesynchroniseerd wordt tussen je verschillende apparaten, zodat je overal kunt inpikken waar je gebleven was.
Naast boeken downloaden via Googles webwinkel kun je zelf DRM-vrije epub- en pdf-bestanden uploaden of toevoegen vanaf je Google Drive. Dat kan wel enkel via de website en niet vanuit de app. De maximale bestandsgrootte bedraagt 50 MB en het aantal boeken is beperkt tot duizend.
Als je een boek hebt geopend, kun je met een tik op het scherm een indexbalk met slider tevoorschijn toveren waarop je je vooruitgang kunt zien en waarmee je naar een bepaalde pagina kunt springen. Na een lange ‘tap’ kun je tekst selecteren, markeren, kopiëren, notities toevoegen …
Een bladzijde sla je om met een intuïtieve veeg. Bladeren gaat vlot en wordt mooi weergegeven. Tussen het moment dat je een boek opent en wanneer de tekst wordt weergegeven zitten wel enkele seconden.
Uiteraard kun je de lettergrootte en het type en de schermhelderheid in de app instellen en wisselen tussen dag- en nachtweergave.
Conclusie
Google heeft met zijn Play Books-dienst nog wel wat werk voor de boeg. Op de leesfunctionaliteit en weergave van boeken valt weinig aan te merken, maar de gebruikersvriendelijkheid van de virtuele boekenwinkel laat zwaar te wensen over.
Ga jij gebruik maken van Google Play Books? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.