Reviews

Review Samsung Galaxy S4 Zoom: Smartphone of compactcamera?

Voordelen
Geavanceerde camera
Veel functionaliteit van Galaxy S4
Nadelen
Onevenwichtig toestel
Beperkt intern geheugen
Aanbevolen prijs: €499
Waar te koop?
Totaalscore 6
De Samsung Galaxy S4 Zoom is een kruising tussen een smartphone en compactcamera. Maar is het ook een gebruiksvriendelijk toestel?

Samsung heeft één groot voordeel: de spaarpot is groot genoeg om te experimenteren en allerlei gadgets op de markt los te laten in de hoop dat er iets blijft hangen. De Galaxy S4 Zoom lijkt precies zo’n experiment. Het toestel laat het midden tussen een smartphone en een compactcamera, en wil het beste van twee werelden combineren. Maar zorgt dat ook voor een gebruiksvriendelijk toestel?

Is het een smartphone?

Zoals de naam al doet vermoeden, is de Galaxy S4 Zoom een variant op de Galaxy S4, Samsungs vlaggenschipsmartphone die we hier uitgebreid hebben besproken.

De Samsung Galaxy S4 (links) en Samsung Galaxy S4 Zoom (rechts) naast elkaar.

Beide toestellen draaien op dezelfde software – gebaseerd op Android 4.2.2 – en zien er langs de voorkant nagenoeg hetzelfde uit, maar daar stopt elke vergelijking. Wat betreft specificaties moet de S4 Zoom het duidelijk afleggen tegenover zijn grotere broer.

Om de verschillen duidelijk te maken, zet ik de belangrijkste specificaties voor beide toestellen in onderstaande tabel naast elkaar.

Specificaties vertellen natuurlijk maar een half verhaal. Ondanks dat de processor trager is dan die van de Galaxy S4, is de S4 Zoom nog steeds een prima toestel. Multitasken verloopt vlot en apps – de camera-app in het bijzonder – openen snel. Alleen de Galerij-app werkt op mijn testtoestel niet altijd even soepel. De 2.330 mAh-batterij houdt het zoals de meeste smartphones ongeveer een dag uit op één batterijlading.

Het grootste probleem met de Galaxy S4 Zoom als smartphone zijn niet de specificaties of de software, maar wel het formaat en gewicht van het toestel. De Galaxy S4 Zoom lijkt nog het meest op een telefoon en compactcamera die tegen elkaar werden geplakt. Vooral door de zoomlens aan de achterkant, is het toestel heel wat groter in omvang dan de gemiddelde smartphone. Met een gewicht van 208 gram is hij ook merkbaar zwaarder dan de meeste andere telefoons.

Dat maakt dat de Galaxy S4 Zoom als smartphone nogal onhandig is in gebruik. Samsung heeft haar best gedaan, maar toch voelt de S4 Zoom onwennig in je hand. Bovendien berg je hem ook niet zomaar op in je broekzak en zal hij niet in elke telefoonhouder of docking station passen. Het zijn maar een paar voorbeelden van zaken waar je toch rekening mee moet houden bij de aanschaf van dit toestel.

Of is het een compactcamera?

Eigenlijk kan je de Galaxy S4 Zoom nog het best vergelijken met een compactcamera waar je ook mee kan bellen. In die zin is dit toestel een logische opvolger van de Galaxy Camera, die vorig jaar werd gelanceerd. Die had reeds een versie van Android aan boord, maar je kon er nog niet mee telefoneren.

Laten we dus eens een kijkje nemen naar waar het allemaal om draait: de camera van de Galaxy S4 Zoom. Die beschikt over een BSI CMOS-beeldsensor met 16 megapixels en een 24-240mm zoomlens (10x optische zoom) met f/3.1-6.3 en optische beeldstabilisatie. Naast foto’s kan je er ook video’s mee maken in Full HD (1080p aan 30fps).

Samsung heeft er alles aan gedaan om je zo snel mogelijk toegang te geven tot de camera-app, of het toestel nu vergrendeld is of niet. Je kan een snelkoppeling naar de camera op het ontgrendelscherm plaatsen, of je kan instellen dat de camera-app onmiddellijk wordt geopend nadat je het toestel hebt ontgrendeld. Is de telefoon al ontgrendeld, dan kan je de camera activeren met een draai aan de zoomlens of door de sluiterknop ingedrukt te houden.

De interface van de camera-app is erg intuïtief en er is haast voor elke denkbare situatie een aparte stand. Zo zorgt de stand ‘Eten’ voor meer gesatureerde kleuren die gerechten er smakelijker doen uitzien en kan je met ‘Kinderopname’ een geluid laten afspelen om de aandacht van je peuter te trekken bij het maken van foto’s. Andere standen optimaliseren de camera voor het maken van portretten, landschapsfoto’s of actiefoto’s, of foto’s in de sneeuw of in het donker. Ook macrofoto’s en panorama’s behoren tot de mogelijkheden.

Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om gewoon op ‘Automatisch’ te trekken, of zelfs volledig ‘Manueel’. Dan kan je zaken als witbalans, ISO-waarde, diafragma en sluitertijd naar eigen goeddunken instellen. Wil je foto’s maken bij weinig licht en experimenteren met langere sluitertijden, dan past de Galaxy S4 Zoom makkelijk op een statief zodat je toch nog scherpe beelden kan maken.

Om de kwaliteit van de foto’s te beoordelen zeggen beelden natuurlijk meer dan woorden. In onderstaande fotogalerij zie je daarom een paar voorbeeldfoto’s die werden gemaakt met de Galaxy S4 Zoom in verschillende situaties en standen. Wie graag wat meer technische informatie heeft, kan klikken op de foto"s voor een overzicht van de EXIF-data.

Vooral de kwaliteit van de foto’s bij volledige zoom en in situaties met weinig licht is een aangename verrassing. De Galaxy S4 Zoom biedt duidelijk meer bewegingsvrijheid dan de gemiddelde smartphonecamera en leunt in dat opzicht meer aan bij een compactcamera. Alleen krijg je op de S4 Zoom heel wat meer mogelijkheden om je foto"s reeds op het toestel te bewerken, dankzij de talloze apps die beschikbaar zijn op het Androidplatform.

Spreekt de vorm en het formaat van de Samsung Galaxy S4 Zoom in zijn nadeel wanneer je hem als een smartphone hanteert, dan vormt het wel een voordeel wanneer je het toestel als camera gebruikt. Dankzij de extra grip heb je meer controle over het toestel in “camerapositie” en de fysieke sluiterknop maakt foto’s trekken eenvoudiger dan een knop op het aanraakscherm (al is die er ook). Let er wel op dat je je duimen niet laat rusten op het aanraakscherm, want dan begin je al snel dingen in te drukken die je niet bedoeld had.

Conclusie

Voor veel mensen is de camera een belangrijk onderdeel van hun smartphone. Het is dan ook niet voor niets dat compactcamera’s het steeds moeilijker krijgen nu de smartphonecamera’s almaar beter en beter worden. De beste camera blijft immers nog altijd de camera die je altijd bij jou hebt, zo wil een wijsheid onder fotografen.

Verschillende fabrikanten komen daarom met oplossingen op de markt die de kwaliteit van de smartphonecamera – soms zelfs drastisch – moeten verbeteren. Na de ultrapixels van de HTC One en de 41 megapixelcamera in de Nokia Lumia 1020, zien we ook meer originele oplossingen, zoals de QX10 en QX100 van Sony of deze Samsung Galaxy S4 Zoom.

Het probleem met de Galaxy S4 Zoom is dat de combinatie van compactcamera en smartphone tot een nogal onevenwichtig toestel heeft geleid. Op papier ziet het er een prima smartphone uit met een knap scherm, goede hardware en een geavanceerde camera. Maar het formaat en gewicht zal voor veel mensen een afknapper zijn. 

Loop je nu toch al voortdurend rond met een compactcamera en heb je liever een toestel waarmee je niet alleen je foto’s onmiddellijk naar je favoriete sociale netwerk kan uploaden, maar waarmee je daarbovenop ook nog eens kan bellen en je favoriete apps gebruiken, dan ben jij misschien de persoon die Samsung in gedachten had bij het maken van dit toestel.

Androidcompactcamerafotofotografiegalaxy s4 zoommobielmultimediaontspanningreviewssamsungsmartphone

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken