Reviews

Review LG Nexus 5: Krachtig en betaalbaar

Voordelen
LTE
Krachtpatser
Prima prijs
Nadelen
Minder helder scherm
Camera geen uitblinker
Aanbevolen prijs: €399
Waar te koop?
Totaalscore 8
De Nexus 5 is de beste Nexus-telefoon die we tot nu toe hebben gezien. Goede prestaties en high-end specificaties aan een betaalbare prijs.

Eindelijk hebben we een Androidsmartphone die de naam Nexus waardig is. De Nexus 5 is snel, mooi en volgeladen met functionaliteit (waaronder LTE). Het is het toestel bij uitstek om de kracht van Google en het Android-besturingssysteem tentoon te stellen. Dankzij het prijskaartje van 399 euro voor 16GB (349 euro in de Google Play Store) is het hoe dan ook een uitstekende deal.

Met een Snapdragon 800-processor en 1080p-aanraakscherm valt er heel wat te zeggen voor de Nexus 5, maar het is vooral Android 4.4 KitKat waar we in geïnteresseerd zijn. De lijst met flashy features is misschien kort, maar KitKat brengt wel diepere integratie met Googles almaar uitbreidende aanbod aan diensten en belooft een einde te brengen aan de fragmentatie op het Androidplatform.

Toch is de Nexus 5 door zijn prijs soms moeilijk te beoordelen. Is het een high-end smartphone aan een goedkopere prijs of is het een middenklasser met verbazend goede specificaties? Kunnen we de matige camera en het minder heldere scherm door de vingers zien omdat het over een toestel van 399 euro gaat, of mogen we toch beter verwachten van Googles vlaggenschip? Het is zeker een vlaggenschip, veel meer dan de Nexus 4 of de Galaxy Nexus, maar het is moeilijk om hem verder in een bepaalde klasse te positioneren.

Hoe je het ook wilt bekijken, één ding is zeker: de specificaties van de telefoon zijn zeker high-end en zijn betrouwbare prestaties zetten die indruk extra kracht bij, ondanks de beperkingen. Voor zijn prijs is de Nexus 5 de beste smartphone op de markt.

Design

De nieuwste Nexus-smartphone behoudt opnieuw het gekend minimalistisch uiterlijk. Met zijn rechtere hoeken en scherpere afrondingen ziet hij er wel meer statiger en sober uit dan zijn voorganger. In plaats van dat het scherm aan de kanten naar beneden afloopt zoals voorheen, snijdt het scherp af aan de randen.

Het toestel meet 137,9 millimeter lang en 69,2 millimeter breed. Hij is dunner en lichter dan het vorige model, met een dikte van 8,6 millimeter en een gewicht van 130 gram. De Nexus 5 ligt comfortabel in de hand en voelt robuust en degelijk aan. Wanneer hij met het scherm naar boven op tafel ligt, zorgt de gebogen achterkant er voor dat je hem makkelijker oppakt, net zoals bij de HTC One.

Aan de linkerkant is een smalle volumeknop en bovenaan zit de hoofdtelefoonaansluiting. De rechterkant is voorzien van een aan/uit-knop en een sleuf voor je simkaart. Hoewel ze klein zijn, voelen de knoppen scherp aan wanneer je ze indrukt. Dit is geen groot probleem, maar het viel wel meteen op. Onderaan zit de Micro-USB-aansluiting, geflankeerd door twee luidsprekers.

Vergelijkbaar met de Nexus 7, vinden we een eenvoudig verticaal uitgelijnd Nexus-logo en een subtiel logo van LG op de rug van de smartphone. De Nexus 5 is meer ingetogen en vervangt het glanzend getegelde patroon op de achterkant van de Nexus 4 door een mat materiaal.

Het nieuwe uiterlijk is wat minder spectaculair en de zwarte versie van de Nexus 5 trekt verrassend veel vingerafdrukken aan, maar we verkiezen toch deze achterkant vanuit een praktisch standpunt. Hoe stijlvol de Nexus 4 er ook uitzag, het glazen achterpaneel was redelijk fragiel.

Scherm

De Nexus 5 heeft het grootste scherm in een Nexus-telefoon tot nu toe: 4,95 inch, voorzien van Corning Gorilla Glass 3. Met een schermresolutie van 1.920 bij 1.080 pixels (445ppi) weet de Nexus 5 concurrenten als de Samsung Galaxy S4 en HTC One goed bij te houden.

Op papier zouden die cijfers het scherm er erg goed moeten doen uitzien. Begrijp ons niet verkeerd, dat doen ze ook, maar wanneer je de Nexus 5 naast andere vlaggenschiptoestellen legt om te vergelijken, wordt het toch interessant.

We hebben de Nexus 5 in een donkere kamer naast de Samsung Galaxy S4, HTC One en Apple iPhone 5s gelegd, met de helderheid overal volledig open. Ik bekeek op elk toestel hetzelfde witte scherm en ondanks het kleine formaat, was de iPhone 5s het meest puur en helder. De HTC One volgde op een tweede plaats, maar het wit op de Nexus 5 toonde wat vager. Op de Galaxy S4 had het scherm een duidelijke blauwe schijn, zoals je kan verwachten van AMOLED-schermen.

Bij de test met een zwart scherm was de Galaxy S4 dan weer mijlenver voor op de rest, gevolgd door de iPhone 5s en de Nexus 5. De HTC One verloor deze ronde en toonde een bijna paarsachtige tint van zwart.

Wat de algemene kleurweergave betreft, hangt het af van je voorkeur. Misschien bevalt de levendige saturatie en het hoge contrast op de Galaxy S4 je wel, maar als je eerder een accurate weergave verkiest, dan winnen de HTC One en iPhone 5s. De Nexus 5 toont ook waarheidsgetrouwe kleuren, maar ze zijn toch net iets minder levendig dan op de andere toestellen.

Het moet wel worden herhaald dat het scherm van de Nexus 5 voor normaal gebruik uitstekend is. De nadelen worden pas duidelijk wanneer je het scherm rechtstreeks met dat van andere vlaggenschiptoestellen vergelijkt. Voor de gemiddelde gebruiker zullen die nuances nagenoeg onzichtbaar blijven. Als je de dagelijkse ervaring bekijkt, is het scherm zeer goed. Het aanraakscherm is erg responsief en afbeeldingen, video en tekst tonen mooi scherp.

Specificaties

De smartphone wordt aangedreven door een 2,26 GHz quadcore Qualcomm Snapdragon 800-processor (dezelfde snelle CPU die we ook in de LG G2 en Samsung Galaxy Note 3 terugvinden) en een 450 MHz Adreno 330 GPU. Deze specificaties maken van de Nexus 5 een echte krachtpatser, zeker wanneer je in rekening neemt dat de Samsung Galaxy S4 en HTC One – allebei nochtans ook snelheidsduivels – op Snapdragon 600-processors draaien.

Verder beschikt het toestel over een 2.300 mAh-batterij, 2 GB RAM-geheugen en ondersteuning voor 802.11 a/b/g/n/ac (2,4 GHz en 5 GHz) dualband wifi. Er is ook Bluetooth 4.0 LE, NFC en draadloos opladen ingebouwd. Zoals zijn voorganger heeft de Nexus 5 geen ruimte voor een extra microSD-kaart.

Android 4.4 KitKat

Een Nexus zou natuurlijk geen Nexus zijn als hij niet op de meest recente versie van Android draait. In de hoop om fragmentatie tegen te gaan en meer toestellen compatibel te maken met Android 4.4 KitKat, heeft Google het OS afgeslankt naar een minimumvereiste van 512 MB RAM.

Om dat even in perspectief te plaatsen: dat is 16 procent minder dan wat Android Jelly Bean nodig heeft. Voor de Nexus 5 betekent dat niet zo heel veel, maar als Google fabrikanten kan overtuigen om tegen 2014 maar één versie te gebruiken, dan is KitKat Androids meest belangrijke update tot nu toe.

Wat andere features betreft, is de update niet zo heel groot, maar er zijn toch enkele opvallende aanpassingen. We belichten drie interessante nieuwigheden voor consumenten, hoewel Google ook ontwikkelaars van nieuwe speeltjes voorziet, zoals het maken van schermopnames en een framework voor draadloos printen.

Een telefoon-app die zoekt
Het eerste wat je ziet wanneer je de vernieuwde telefoon-app opent, zijn je favoriete contacten, niet het toetsenbord. Je kan manueel contacten aan deze lijst toevoegen, maar de telefoon voegt zelf ook de meest gebruikte nummers toe.

De zoekfunctie is ook uitgebreid tot buiten je contactenlijst. Je kan nu ook de telefoonnummers opzoeken van plaatsen en bedrijven in je buurt. Google zal de beste resultaten voorleggen, op basis van relevantie en je locatie.

 

Je kan bijvoorbeeld zoeken op de specifieke naam van een winkel(keten) en de app zal je dan de gegevens geven van de dichtsbijzijnde vestiging. Of je kan een meer algemene zoekopdracht uitvoeren zoals “broodjeszaak” of “fitness” en Google serveert je een overzicht van relevante plaatsen in de buurt.

Sms’en in Hangouts
Zeg het groene lachende tekstballonnetje maar vaarwel, want Google heeft de sms-functie in Hangouts ondergebracht. Nu krijg je sms’jes, chatberichten en video-oproepen in één applicatie. Persoonlijk gebruiken we Hangouts amper en krijgen we het gevoel dat Google hier ons een dienst probeert op te dringen. De interface is bovendien nogal rommelig en wanneer je zowel een sms en een chatbericht van dezelfde contactpersoon ontvangt, blijven beide gesprekken toch gescheiden en moet je telkens wisselen.

Google Now
Google Now heeft in Android KitKat een aantal aanpassingen gekregen. Naast de Home-knop, kan je de dienst vanaf nu ook oproepen met een veegbeweging vanaf de linkerrand van je scherm.

Ten tweede hoef je Google Now niet langer manueel te openen om een zoekopdracht met je stem uit te voeren. Je telefoon begint automatisch te zoeken na het magische commando “OK, Google”. Indien gewenst, kan je deze functie uitschakelen in de instellingen.

Camera

De Nexus 5 heeft opnieuw een 8 megapixelcamera, maar ditmaal werd er optische beeldstabilisatie aan toegevoegd. Een kleine gyroscoop in de lens dient als tegenwicht voor onbedoelde bewegingen, die kunnen ontstaan door een onvaste hand, zodat motion blur kan worden gecompenseerd.

Ook nieuw is HDR+. Zoals de HDR-functie die je op veel smartphonecamera’s ziet, maakt deze functie een aantal foto’s met verschillende sluitertijden en combineert ze vervolgens tot de ideale afbeelding. HDR+ kan ook bewegende voorwerpen detecteren en neemt voor elke sluitertijd meerdere foto’s en selecteert telkens de scherpste.

Verder is er niet veel veranderd aan de camera’s. Naast autofocus, kunnen gebruikers ook nog altijd manueel focussen op een punt en je kan tot 3,9x digitaal inzoomen. Verder vinden we ook geotagging, een belichtingsmeter, een timer, vijf witbalanse en 4 scènemodussen terug. De camera aan de achterzijde heeft ook nog een flash en kan panorama’s en photospheres maken.

Beeld- en videokwaliteit
De camera werkt snel en heeft weinig tijd nodig om te focussen of gemaakte foto’s te verwerken. Zoals je kan verwachten duurt het wel iets langer wanneer je foto’s maakt met de HDR+-instelling, maar het gaat nog steeds vooruit.

De optische beeldstabilisatie werkt ook erg goed. We namen enkele foto’s tijdens het wandelen en de meeste beelden waren mooi scherp, al waren een of twee foto’s toch nog wazig. Naar ons gevoel is de beeldstabilisatie van de LG G2 meer consistent en kan die met meer beweging overweg dan de Nexus 5.

 

De fotokwaliteit is goed, maar blaast je niet omver. Objecten worden scherp weergegeven en hebben duidelijk afgelijnde randen. In veel situaties helpt HDR+ wel om een beter resultaat te krijgen, met meer natuurlijke kleuren en details. De automatische modus presteert beter in close-up, maar HDR+ is de beste instelling voor goedbelichte buitenscènes.

De videokwaliteit is ook acceptabel, maar opnieuw niet overweldigend. Filmen in 1080p HD levert haarscherp beeldmateriaal en de camera past zich snel aan aan veranderend licht, maar er is een redelijk storend “pulserend” effect wanneer de lens van focus verandert. Nabije geluiden worden goed geregistreerd, terwijl geluiden in de omgeving op de achtergrond worden gehouden.

Bewerkingsmogelijkheden
De galerij-app, waar de meeste bewerkingsmogelijkheden van de Nexus 5 verscholen zitten, heeft ook een paar aanpassingen gekregen. Naast de negen standaard filters, kan je nu ook je eigen filters maken en als favoriet bewaren.

Enkele kaders zijn verdwenen en ze hebben nu namen gekregen in plaats van nummers. Er zijn drie nieuwe effecten: Posterize, Negatief en Gradueel, waarmee je helderheid, saturatie en contrast kan aanpassen.

Prestaties

LTE
We hadden eigenlijk al verwacht dat de Nexus 4 LTE zou ondersteunen, maar dat was helaas niet het geval. De Nexus 5 is wel klaar om op 4G te surfen en dat spreekt zeker in het voordeel van deze smartphone. 4G is momenteel misschien nog niet heel wijdverspreid bij ons, maar klanten van Proximus en Base kunnen er toch al in een heel aantal steden gebruik van maken. Bovendien zal de 4G-dekking tijdens de komende maanden alleen maar toenemen en dan kan je maar beter voorbereid zijn.

Processor
Zoals hierboven aangehaald zit er onder de motorkap een 2,26 GHz Snapdragon 800-processor. Basistaken zoals het ontgrendelen van het scherm, het toetsenbord oproepen en terugkeren naar het startscherm worden zonder hapering uitgevoerd. Gemiddeld heeft de Nexus 5 24 seconden nodig om af te sluiten en op te starten, en 2,41 seconden om de camera te starten.

Ook grafisch intensieve games, zoals Riptide GP 2, vormen weinig problemen. De framerates liggen hoog, het spel draait vlot en de animaties zien er mooi uit. Een benchmarktest met 3DMark geeft een score van 17.966. Ter vergelijking: de Samsung Galaxy S4 scoort 10.511, de HTC One scoort 10.246 en de iPhone 5s scoort 13.948.

Batterijleven
Met wifi uitgeschakeld en LTE actief zou de 2.300 mAh-batterij 17 uur gesprekstijd moeten afleveren. Wanneer zowel wifi als LTE geactiveerd zijn, belooft Google een standby-tijd van 300 uren. De batterij geeft je ongeveer 8,5 uur surftijd over een wifi-verbinding en 7 uur via LTE.

In realiteit noteerden wij 14,1 uur gesprekstijd vooraleer de Nexus 5 de geest gaf. Dit terwijl de 2.600 mAh-batterij van de Samsung Galaxy S4 het 19,37 uur volhoudt en de 3.000 mAh-batterij van de LG G2 het maar liefst 23,47 uur uitzingt.

Conclusie

Er heerst best een hype rond de Nexus 5, maar weet dat ook dit toestel niet perfect is. Het scherpe 1080p-scherm is niet zo helder als dat van andere toptoestellen op de markt, de 8 megapixelcamera maakt eerder doffe foto’s en video’s, en Android KitKat brengt niet heel veel voelbare vernieuwing.

Maar als we even een stap achteruit zetten, realiseren we ons dat het feit dat we deze telefoon van 399 euro vergelijken met toestellen die 650 euro of meer kosten, boekdelen spreekt over de grote aantrekkingskracht en betaalbaarheid van de Nexus 5. De prestaties zijn uitstekend en het is op vlak van specificaties in elk opzicht een krachtpatser. Hij beschikt over een Snapdragon 800-processor die soepel draait, een 4,95 inch-scherm dat er erg scherp uitziet en datamogelijkheden om met LTE te verbinden. Oh ja, en hij kan ook nog eens telefoneren – erg goed zelfs.

Als je naar dit hele pakket kijkt, is het niet onbegrijpelijk dat de hype niet langer beperkt is tot de diehard Androidfans. De Nexus 5 verbreedt de aantrekkingskracht van het Nexus-merk naar iedereen die simpelweg op zoek is naar een uitstekende, maar betaalbare, smartphone.

Foto"s met dank aan Josh Miller en James Martin van CNet.

Androidgooglekitkatlgmobielnexusnexus 5reviewssmartphone

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Het is Black Friday bij bol.com!

Het is Black Friday bij bol.com!

Deals scoren