Review TomTom Multi-Sport: zwemmen, fietsen, lopen
Sinds een tweetal jaar is de markt voor gps-loophorloges ontploft. Garmin heeft jarenlang de plak gezwaaid, maar heel wat nieuwe kandidaten staan te springen om de fakkel over te nemen. De loophype die momenteel gaande is, helpt daarbij natuurlijk ook wel.
TomTom stond aan de wieg van de mobiele navigatiesystemen, dus lijkt het logisch dat ze ook een gooi doen naar loophorloges met gps-ontvanger. Ze hebben tenslotte die technologie toch in huis. Vorig jaar was dat nog in samenwerking met Nike, deze keer doen ze het volledig zelf. Hij bestaat in twee versies: eentje enkel om te lopen (TomTom Runner, 169 euro) en de Multi-Sport die hier wordt besproken, waarmee je ook kan fietsen of zwemmen. Ideaal voer voor triatleten in wording, of om een fiets- en loop-gps in één te hebben. Eentje met hartslagmeter kost je 50 euro extra.
Eenvoud troef
Allereerst: lopen! TomTom claimt dat ze een sensor hebben die loopsessies buiten en binnen kan registreren. Binnen? Jawel, op een loopband, maar daar merken we dat de foutmarge behoorlijk hoog ligt. Goed om een idee te krijgen, maar zeker niet accuraat. Buiten daarentegen werkt hij prima. Dankzij de QuickGPSfix-technologie, duurt het nooit lang om een gps-signaal te bemachtigen.
Vooraleer je met het horloge aan de slag gaat, moet je je persoonlijk profiel aanvullen met gegevens zoals je leeftijd, lengte en gewicht. Het horloge gebruikt die gegevens om je prestaties beter in beeld te brengen. De informatie wordt opgeslagen op het horloge en hoef je dus maar één keer in te geven.
Dankzij de ingebouwde trainingspartner kan je de training beter afstemmen op je doelen. Je kan een afstand of tijd als doel instellen, of je kan proberen om je hartslag of snelheid binnen een bepaalde zone te houden. Het is ook mogelijk om tegen jezelf te "racen" en voorgaande prestaties te verbeteren. Door middel van trillingen geeft het horloge tijdens het sporten feedback over je prestaties en dat werkt erg motiverend.
TomTom heeft het ontwerp van zijn sporthorloges erg simpel gehouden en voert die eenvoud ook door in de interface. De data verschijnt duidelijk én groot op het scherm en met één grote drukknop in de polsband navigeer je doorheen de verschillende instellingen.
Tijdens het sporten kan je met de drukknop door de beschikbare gegevens – zoals tijd, afstand, snelheid en hartslag – bladeren en je kan twee gegevensvelden vastzetten, zodat ze altijd in het klein bovenaan op het scherm zichtbaar zijn. Dat klinkt handig, maar soms is het beter als je meer informatie in één oogopslag kan zien. De kleine gegevensvelden bovenaan zijn tijdens het bewegen niet altijd even makkelijk om te lezen, dus zit je nog vaak door de gegevens te bladeren en dat leidt af van het lopen. Simpel is meestal goed, maar hier is het net iets te ver doorgevoerd.
Zonder navigatie
Lopen is één, maar met de Multi-Sport kan je ook fietsen en zwemmen. Om te fietsen levert TomTom een aparte ‘band’ mee waarin je de horloge klikt. Met de optionele cadans/snelheidsmeter (59,95 euro) kan je een gedetailleerde analyse op de computer maken van je fietsprestaties. Het gaat wel enkel om prestaties en nakijken waar je allemaal hebt gefietst, want actief navigeren kan je niet met de TomTom Multi-Sport.
Voor de liefhebbers kan je er ook mee gaan zwemmen. Dankzij een SWOLF-index kan dit horloge elke slag analyseren, zowel in open water als in een 25- of 50-meterbad. De geperforeerde band van het horloge zorgt ervoor dat je zo weinig mogelijk last hebt tijdens het zwemmen. De testresultaten liggen in de lijn van specifieke zwemhorloges, met een heel kleine foutenmarge.
Sportdata analyseren
Na je training, kan je de gegevens van je horloge overzetten naar je computer. TomTom heeft daarvoor het MySports-platform in het leven geroepen, waar al je trainingen worden bewaard en je de sportdata gedetailleerd kan analyseren. Je kan de informatie bovendien ook exporteren naar andere platformen, zoals RunKeeper of Runtastic.
Om de gegevens te uploaden, haal je het horloge uit de polsband en sluit je het met een speciale usb-houder aan op je pc. Doordat het horloge los in de polsband zit, kan je makkelijk van bandje veranderen of het horloge in een fietshouder steken. Anderzijds, zaten we regelmatig te rommelen in onze sportzak, omdat het horloge uit de polsband was gesukkeld.
Wanneer het horloge is aangesloten op een computer, wordt de batterij ook opgeladen. Die is goed voor ongeveer tien uur gebruik, maar in standby gaat hij veel langer mee. Bovendien heeft hij niet lang nodig om volledig op te laden.
TomTom werkt momenteel ook aan een applicatie die de verbinding met een computer overbodig maakt voor het uploaden van je sportdata. De TomTom MySports-app zal binnenkort eerst op iOS verschijnen en kan via bluetooth met het horloge verbinding maken, om zo de gegevens over te dragen. Een versie voor Android staat later gepland.
Conclusie
In totaal is er, met uitzondering van Garmin, geen enkele sporthorloge die alle functies (zwemmen, fietsen en lopen) combineert. Het horloge van Garmin kost dan nog eens 200 euro meer. Op dat vlak lijkt de TomTom Multi-Sport een koopje, maar dan moet je wel de zwem- en fietsfunctie gebruiken. Doe je dat niet, dan wordt kiezen een stuk moeilijker. De concurrentie onder de loophorloges is moordend en je voelt dat de interface nog geperfectioneerd moet worden. Dat lukt ongetwijfeld in de toekomst, dus het is aan jou om te beslissen of je nu al instapt of liever even wacht.