Review: Nokia Lumia 1020 als camera
De Nokia Lumia 1020 kwam als winnaar uit onze massatest van beste smartphonecamera"s. Kan hij de rol van een echte camera overnemen?
De Lumia 1020 is afgeleid van 808 PureView die vorig jaar uitkwam (lees onze test op Shoot.be). De 808 gebruikte Nokia’s Symbian-besturingssysteem, dat toen eigenlijk al ten dode was opgeschreven. De Lumia 1020 gebruikt het modernere besturingssysteem Windows Phone 8.
[related_article id=”158262″]
De camera
De camera blijft de voornaamste troef van de 1020. Hij bevat een – voor een smartphone – relatief grote beeldsensor met daarop 41 miljoen beeldpunten. Met de hoogste effectieve resolutie levert dat foto’s op van 7.712 x 4.352 pixel, of ongeveer 34 megapixel.
Zo’n bestand is 10 tot 15 megabyte groot en dus veel te zwaar voor mobiel gebruik. Daarom produceert de 1020 telkens ook een kleinere versie van 5 megapixel, die 2 tot 3 megabyte groot is. Dat bestand wordt gebruikt als je foto’s van op je smartphone wilt delen via Facebook, Twitter of e-mail.
Inzoomen
De overdaad aan pixels geeft de 1020 ook de mogelijkheid om te zoomen, of beter gezegd: te croppen. Zoomen doe je via het aanraakscherm: je zet twee vingers op het scherm en beweegt ze van elkaar weg. Om weer in uit te zoomen, beweeg je je vingers naar elkaar toe.
Het lichtsterke (f/2.2) Zeiss-objectief heeft een brandpuntsafstand van 26 mm (vergeleken met fullframe), en je kan inzoomen tot het equivalent van 70 mm.
Als je achteraf de foto’s op je computer inlaadt, zal je merken dat het 34 megapixelbestand niet is ingezoomd, alleen het verkleinde bestand.
Het scherm van de 1020 meet 4,5 inch diagonaal en is ook in zonlicht goed bruikbaar. Wil je de handligging voor het fotograferen verbeteren, dan kan je een optionele cameragrip met handgreep, extra accu en statiefaansluiting aanschaffen (59 euro).
De Lumia 1020 legt steeds een 38 megapixelbestand vast, met een equivalente brandpuntsafstand van 26 mm. De 5 megapixelversie is ingezoomd tot het equivalent van 70 mm. (f/2.2, 1/1.800, ISO 100)
De meegeleverde apps
Om de camera te bedienen gebruik je een van de meegeleverde camera-apps. De meeste mogelijkheden vind je in de app Nokia Pro Cam. Je kan de gevoeligheid, sluitertijd, focusafstand, flitser, witbalans en belichtingscorrectie (+/- 3 stops) instellen via het aanraakscherm.
Om een instelling aan te passen, tik je op het betreffende symbool, waarna er een ring rond het camerasymbool rechts in beeld verschijnt. Je kunt ook meerdere zaken tegelijk aanpassen door het camerasymbool naar links te slepen; er verschijnen dan ringen voor alle parameters. Je kunt nu de instellingen wijzigen door de ringen met je vinger te verdraaien. Deze bediening vergt gewenning.
De app Smart Cam biedt een snelle opnamefunctie voor bursts van tien opnames. Na de opnames heb je diverse mogelijkheden om met die reeks iets te doen, zoals de mooiste uit de reeks bewaren of meerdere beelden van een bewegend onderwerp in één foto combineren.
Liefhebbers van digitale filters kunnen zich uitleven met de Nokia Creative Studio.
De prestaties
De camera stelt redelijk snel scherp maar soms blijft de autofocus ‘jagen’. Er is ook merkbare vertraging tussen het moment waarop je afdrukt en het moment waarop de foto gemaakt wordt, en dan duurt het nog eens een paar seconden voor de beide foto’s naar het geheugen zijn weggeschreven.
Zoals alle camera’s met een kleine beeldsensor voelt de Lumia 1020 zich het best als er voldoende licht is en de gevoeligheid onder ISO 800 kan blijven. De sensor legt erg veel detail vast, al verdwijnt er wel scherpte in fijne structuren zoals haartjes. De kleuren zijn vol, en over het algemeen neigt de 1080 naar een warme witbalans.
Bij hogere gevoeligheden past de 1020 ruisonderdrukking toe die de scherpte doet afnemen; maar voor een smartphone zijn de resultaten erg indrukwekkend.
We vermelden nog dat door de ingebouwde optische beeldstabilisatie langere sluitertijden mogelijk zijn; we kunnen binnen probleemloos met 1/6 seconde fotograferen. Het toestel bevat ook een xenonflitser met een reikwijdte van ongeveer twee meter.
Via de ‘ringen’ op het scherm kan je de camera instellen.
Conclusie
Met zijn 41 megapixelsensor levert de Lumia 1020 de beste beeldkwaliteit die we al bij een smartphone zagen. De verkleinde bestanden (5 megapixel) bieden je de mogelijkheid de resultaten meteen te delen.
De app Nokia Camera Pro stelt je in staat om de camera zelf te bedienen in plaats van op de volautomatische stand te vertrouwen. Een minpunt is de traagheid van de camera: het duurt even voor een opname gemaakt wordt, en je moet tussen twee foto’s wachten terwijl de beelden verwerkt worden.
Prijs: 699 euro