Review Belkin WeMo: slimme stopcontacten
Een stopcontact met je smartphone in- of uitschakelen is niet nieuw. Wat maakt Belkin WeMo dan toch interessant? Wij zochten het uit.
Installatie
Voor deze test kregen we de WeMo Switch en WeMo Switch+Sensor opgestuurd. Hiermee zou je de ideale basis moeten kunnen leggen voor een WeMo-netwerk. Om ermee aan de slag te gaan, is niet moeilijk. Van zodra je de doos opent, krijg je op de flap te zien wat je moet doen. Namelijk de Switch in een stopcontact prikken en de app installeren en openen. WeMo ondersteunt voorlopig enkel Android en iOS. De app vertelt verder wat je moet doen aan de hand van vijf slides.
Het komt erop neer dat elke WeMo Switch een wifi-signaal uitzendt, tot hij helemaal geconfigureerd is. Verbind je smartphone met het wifi-signaal, en start de app op. Die vraagt wat het wachtwoord is van je wifi, en je bent klaar met de installatie. Eenvoudiger kan haast niet. Bij beide testtoestellen werd onmiddellijk geopperd dat er een firmware-update beschikbaar was. Vijf minuten verder was dat achter de rug, allemaal met een druk op de knop.
Achteraf een nieuw apparaat aansluiten? Kies opnieuw het aparte WeMo wifi-signaal, start de app op, en na een dertigtal seconden staat hij automatisch geconfigureerd tussen je apparaten.
App
De app op zich oogt niet echt bijzonder. Het toont automatisch alle WeMo-apparaten. Elk apparaat kan je een specifieke naam geven. Handig wanneer je er meerdere in huis haalt die allemaal een apart apparaat aansturen: verwarming, lamp, strijkijzer, etc. Helaas is de app niet in het Nederlands. Je kan zelfs maar één Belgische stad kiezen in de instellingen: Brussel. In Nederland zit wel elke stad of dorp erin.
Onderaan de app staat het tabblad "Rules", en daar schuilt een grote kracht van het WeMo-netwerk. Je kan namelijk allerlei regels toevoegen om je stopcontacten slimmer te maken. Je kan bijvoorbeeld een e-mail laten sturen wanneer een apparaat stroom begint af te nemen. Daarnaast is ook het interval vrij te bepalen, net als de datums waarop de regel actief moet zijn. Je kan ook beide apparaten laten samenwerken. Bijvoorbeeld: als de sensor beweging detecteert, moeten beide stopcontacten inschakelen. De éne gedurende een kwartier, de andere een half uur. Ideaal om bijvoorbeeld ook animo in huis te programmeren met verlichting om dieven af te schrikken door een gevoel van activiteit te simuleren.
IFTTT
De grootste kracht, althans als je er wat tijd voor vrijmaakt, schuilt hem in If This Then That (IFTTT). Deze dienst koppelt namelijk een heleboel diensten aan elkaar dankzij oneindig veel formules. De naam van de dienst zegt het eigenlijk zelf: wanneer iets gebeurt, wordt er iets anders geactiveerd. IFTTT ondersteunt naast WeMo nog een tiental andere diensten zoals Google, Facebook, Twitter, Dropbox, sms, en de lijst gaat zo nog even door. Door zogenaamde recepten te maken, geef je deze slimme stopcontacten en bewegingssensor een veel slimmere insteek.
Op IFTTT staan er een heleboel recepten van anderen die al aan de slag zijn gegaan, om daaruit ideeën te krijgen. Enkele voorbeelden:
- Schakel het licht uit wanneer de zon ondergaat.
- Schakel de lamp elke dag aan om 7u
- Stuur een sms wanneer er na 5 minuten inactiviteit beweging is
- Vul in mijn Google Agenda wanneer een apparaat actief is
- Stuur een sms om de verlichting in te schakelen
- Zet de lamp aan wanneer een NBA-match start
En die lijst gaat nog heel lang door. Je creativiteit is in feite je enige belemmering. Bovendien worden er regelmatig nog extra diensten toegevoegd aan IFTTT, wat opnieuw meer opties biedt voor deze Belkin WeMo-schakelaars en bewegingssensor.
Digitale huis
Dat klinkt goed, digitale stopcontacten die je op afstand creatief kan schakelen, maar daarmee alleen kan je niet van een ‘digitaal huis’ spreken. WeMo is uiterst bekend in Amerika, en daar zijn al wel meerdere extra toepassingen beschikbaar zoals een slimme lichtschakelaar (49,99 dollar) en een energiemeter met switch (59,99 euro) die je op een stopcontact kan aansluiten. Vooral van die laatste hadden we verwacht dat het ook gewoon kon met de WeMo Switch. Helaas blijft het daar enkel bij een melding om te zeggen wanneer er energie wordt verbruikt, zonder extra detaillering.
Wat al wel beschikbaar is in België is de WeMo-babymonitor (99 euro), maar we hebben niet kunnen testen hoe die zich integreert in het WeMo-netwerk. Vermoedelijk gaat het hier eerder om een rechttoe rechtaan babymonitor, met enkele extra internettoepassingen. Recent heeft Belkin het WeMo-aanbod nog uitgebreid met een slimme ledlamp en de WeMo Maker die nagenoeg elk elektrisch apparaat slim kan maken.
Belkin heeft met WeMo een heel interessant product in handen. De Switch en Switch+Motion zijn prima producten die in feite naar meer doen smaken. Benieuwd wanneer de Nederlandse firma het uitgebreidere Amerikaanse aanbod naar België gaat brengen. Vooral de briljante integratie van IFTTT geeft WeMo een ongeziene flexibiliteit die we nergens anders hebben gezien.