Reviews

Review Sony Xperia Z1 Compact: handzaam, krachtig en waterdicht

Voordelen
Handzaam formaat
Krachtige processor
Goede camera
Sterke accu
Prachtig ontwerp
Waterdicht
Nadelen
Niet nieuwste Android 4.3 Jelly Bean)
Software Sony voegt niks toe
Prijzig voor minitoestel
Aanbevolen prijs: €550
Waar te koop?
Totaalscore 9
De Sony Xperia Z1 Compact ligt vanaf medio februari in de winkel. Eindelijk een minitoestel dat niet onderdoet voor de specificaties van zijn grote broer.

De Sony Xperia Z1 Compact bevat dezelfde krachtige quadcoreprocessor, 4G LTE-connectiviteit en 20-megapixelcamera als Sony"s topper Xperia Z1. De telefoon heeft een 4,3-inchscherm, in tegenstelling tot de palm uitstrekkende 5 inch van zijn grote broer. Hierdoor is het de technologisch meest geavanceerde kleine Androidtelefoon die je momenteel kunt krijgen.

Terwijl de iPhone 5S een prima resultaat levert in een compact formaat, ben je bij Android als je een topper wil al gauw gebonden aan een telefoon met een scherm van minimaal 5 inch.

We kennen de kleine varianten van Samsung en HTC. En hoewel de Galaxy S4 Mini en de HTC One Mini hun namen ontlenen aan een grote broer, zijn de specificaties van beiden modellen zover naar beneden bijgesteld dat de hardcore techfans er niet vrolijk van worden. De Z1 Compact levert topkwaliteit zonder dat je daarvoor een grote telefoon hoeft te hebben.

De planning is dat de Sony Xperia Z1 Compact medio februari in Europa in de verkoop gaat. De prijs voor een los toestel ligt rond de 550 euro. Bij bepaalde abonnementen is de telefoon ook gratis te krijgen.

Ontwerp en kwaliteit
Los van het formaat is de Z1 Compact bijna identiek aan zijn grote broer. Hij heeft dezelfde voor- en achterkant van glas. Met een aluminiumband uit één stuk die rond de hoeken loopt. Dezelfde forse powerknop steekt er aan de zijkant uit. En er is een knop speciaal voor de camera.

Het is een prachtig, glad ontwerp dat even luxueus voelt als dat het eruitziet. De metalen band rondt de hoek netjes af. Er is geen sprake van onplezierig gekraak of gepiep wanneer je in de telefoon knijpt.

Al met al voelt het als een extreem goed in elkaar gezette kit. Een ding om bij stil te staan: vanwege de glazen voor- en achterkant is de Z1 Compact erg gevoelig voor krassen. Als je wil dat je telefoon er altijd goed uitziet, doe je er verstandig aan hem niet in dezelfde zak te bewaren als je sleutels.

De Z1 Compact is verkrijgbaar in een waaier aan kleuren, waaronder knalroze en limoengroen. Wellicht niet naar ieders smaak, maar je valt er zeker mee op. Wanneer een wilde kleur niks voor jou is, kun je gewoon kiezen voor zwart of wit.

Fotocamera
Net als de Z1 is de Compact maximaal dertig minuten waterdicht tot een meter diep. Als je hem een keer in bad laat vallen of je knoeit er drinken overheen hoef je dus niet meteen in de stress te schieten. Je kunt hem zelfs mee de zee innemen om foto"s te maken van de kwallen.

De cameraknop betekent dat je niet per se op het scherm hoeft te tikken om een foto maken. Dat zou overigens ook niet lukken wanneer je onder water bent. De oplaadplug en simgleuf zijn bedekt met een rubberen flap. De aansluiting voor je koptelefoon kan gelukkig gewoon tegen water, dus je hoeft niet elke keer die flap weg te halen als je muziek wil luisteren.

De schuine randen van de Z1 Compact zijn slanker dan die van zijn grote broer, wat een positieve invloed heeft op de grootte van het scherm. De Compact is 17 millimeter korter en 9 millimeter smaller dan de reguliere Z1. Dat klinkt misschien niet als veel, maar het verschil is direct merkbaar wanneer je beide telefoons vasthoudt. De Compact is makkelijker te bedienen met één hand en het levert ook geen gênante bult in je broek op.

Het toestel heeft 16 GB interne opslagruimte, maar onder een van de rubberen flappen vind je een gleuf voor een microSD-kaart, zodat je zeker genoeg ruimte hebt om al je muziek en foto"s op je telefoon te bewaren.

Scherm
De Z1 Compact heeft een 720p-scherm, net een treetje onder het full HD van zijn grote broer. Laat je echter niet misleiden door te denken dat het geen goed scherm is, want dat is het zeker wel. Omdat het kleiner is, heeft het niet zo veel pixels nodig om scherp te blijven. De dichtheid is 340 pixels per inch, dat is toch duidelijk beter dan de 326 ppi van de iPhone 5 – en ook dat noem je zelfs op een slechte dag nog geen lage resolutie.

Ik kan het verschil in scherpte en helderheid niet echt onderscheiden wanneer ik de Compact en de full HD Z1 naast elkaar houd. De randen van de icoontjes zijn erg strak en kleine tekst op webpagina"s is makkelijk te lezen.

Uiteraard zit er wel verschil in de schermen. Wanneer je je telefoon voornamelijk gebruikt om HD-filmpjes te kijken dan is de 5 inch van de Z1 waarschijnlijk een betere optie. Maar wees gerust, het scherm van de Compact doet zeker recht aan de films op Netflix.

Het scherm van de Z1 Compact is erg helder, waardoor je nagenoeg geen last hebt van de reflectie van lampen. Uit ervaring kan ik melden dat zelfs in de regenachtige straten van Londen de tekst goed te lezen is, maar helaas kan ik niet vertellen hoe de telefoon het doet onder de felle zon van California. De IPS-technologie zorgt voor duidelijke kleuren – zonder oververzadigd te raken. De hoeken van waaruit je kunt kijken zijn erg wijd.

Software en processor
Op de Sony Xperia Z1 Compact draait de op een na laatste versie van Android, bekend als 4.3 Jelly Bean. Op het moment van schrijven was Sony nog niet in staat aan te geven wanneer de update naar 4.4 KitKat beschikbaar wordt. Het is een beetje teleurstellend om niet het laatste besturingssyteem aan boord van een nieuwe toptelefoon te zien. Maar 4.3 is recent genoeg om acceptabel te zijn.

De software is identiek aan de interface van de Z1. Je hebt maximaal zeven schermen om je apps en widgets op te zetten, met vier app-icoontjes in de onderste werkbalk voor snelle toegang. Het app-menu kan gerangschikt worden op alfabetische volgorde, naar jouw voorkeur of op meest gebruikte apps. Dit vergemakkelijkt het zoeken van een programma wanneer je de halve Android-store hebt geïnstalleerd.

Sony gebruikt eigen foto- en videogalerijen. Persoonlijk ben ik er niet kapot van, omdat de mappenstructuur niet zo fijn werkt als de standaardversie van Android. De rest van de interface is eenvoudig genoeg en vormt geen enkele uitdaging voor de gemiddelde Android-gebruiker.

In tegenstelling tot andere verkleinde versies van toptelefoons heeft de Z1 Compact dezelfde superprocessor als zijn grotere broer, in plaats van een zwakkere, goedkopere chip. Het is een 2,2 GHz quadcore Qualcomm Snapdragon 800, ondersteund door 2 GB intern geheugen. Samen staan ze garant voor brute kracht.

De Compact kan zelfs de strijd aan met de Z1 in een benchmarktest. Net als met vergelijkbare toestellen zoals de LG G2. Daarnaast was hij makkelijk in staat om zware games te spelen als Dead Trigger 2, Asphalt 8 en GT Racing 2.

Het besturen van de interface en het wisselen tussen openstaande apps gaat opmerkelijk snel, zonder merkbare vertraging. Voor de duidelijkheid: er is geen enkele twijfel dat de Z1 Compact net zo krachtig is als zijn grote broer.

Het staat daarom buiten kijf dat de Compact een straatlengte voorligt op andere minitoestellen. Zowel de Galaxy S4 Mini als de HTC One Mini heeft een dualcorechip die prima geschikt is voor de basisbewerkingen, maar tekortschiet als het aankomt op gamen en probleemloos multitasken.

Camera
Aan de achterkant zit dezelfde 20,7-megapixelcamera als in de Z1. In mijn ervaring is die in staat prachtige beelden vast te leggen. En met een identieke sensor en lens mag het geen verrassing zijn dat de Compact dezelfde kunsten vertoont.

Mijn eerste foto van de Londense St. Paul"s Cathedral heeft een goede belichting met rijke kleuren en voldoende details uit de 20-megapixellens.

De automatische instellingen leveren een prima resultaat bij deze foto over de Thames. De lichte lucht is goed onder controle, terwijl je op de donkere gebouwen aan de rechterkant nog voldoende details ziet.

Het resultaat van veel megapixels. Een zeer scherp beeld met fijne details van dit poezenhoofd.

Tussen de effecten vind je tevens een panoramamodus, die op zich best goed werkt.

Verder beschikt de telefoon over een zeer leuke kaleidoscoopmodus, die zelfs de meest dagelijkse beelden omtovert in moderne kunst. Deze foto van een blikje Fanta en Cola Light in de kantine zou anders vrij saai zijn geweest.

Tevens is het mogelijk een keur aan effecten toe te voegen op je scherm, waaronder de vis in mijn foto die alle aandacht opeist. Denk verder aan gekke pruiken en brillen om iemands gezicht aan te kleden. Of zelfs een driedimensionale T-Rex die rondloopt tussen virtuele bomen en vulkanen.

In het verleden maakten Xperia-camera"s niet altijd even veel indruk, vanwege de lange tijd tussen het maken van meerdere foto"s. De Z1 Compact lijdt hier gelukkig niet aan. Blijf snel op het scherm tikken en je kunt tot wel twee foto"s per seconde maken, wat te vergelijken is met de iPhone 5 en HTC One.

De autofocus vertraagt het proces natuurlijk een beetje, maar een foto per seconde is zeker haalbaar. Dat is een veel betere tijd dan de vijf seconden per beeld op de Nokia Lumia 1020. Nog niet snel genoeg voor je? Dan heb je nog de burstmodus. Die maakt twintig beelden waaruit je de beste kunt kiezen.

Acculeven
De Z1 Compact beschikt over een 2,300 mAh-accu met een zeer respectabele levensduur. Zo lang je de telefoon tenminste verstandig gebruikt. De grootste stroomvreter is het scherm – kijk een paar uur filmpjes op maximale helderheid en je ziet het accu-icoontje langzaam leeglopen.

Zelfs in stand-bymodus gaat de telefoon goed om met energie. Met gemiddeld gebruik op een dag – een beetje Spotify tijdens het reizen, het ontvangen en versturen van e-mails en berichten gedurende de dag, een beetje surfen op het web en "s avonds nog wat foto"s maken – had ik bij het naar bed gaan zelfs nog wat stroom over. Dat kan niet gezegd worden van de Nexus 5 of Z1. Beide moest ik tijdens kantooruren opladen om te voorkomen dat ik "s avonds met een lege batterij zat.

Als je veel games speelt of constant het scherm aan hebt om op de hoogte te blijven, dan red je het waarschijnlijk niet tot "s avonds. Op zo"n moment kan een extra oplaadbeurt gedurende de dag geen kwaad. Maar als je voorzichtig genoeg bent is er geen enkele reden om de dag niet vol te maken.

Als je stroomvreters als de gps en wifi uitzet en de telefoon alleen gebruikt wanneer je hem echt nodig hebt, red je het waarschijnlijk zelfs tot een heel eind in de tweede dag.

Conclusie
Sony heeft gedaan met zijn minitoestel waar we al lang op hopen bij andere fabrikanten: het formaat verkleinen, maar de goede prestaties in stand houden. Mix dit met de waterdichte body, het prachtige ontwerp en de goede camera en de Sony Xperia Z1 Compact is een fantastische telefoon voor mensen die hun broekzak niet willen oprekken met een 5-inchmonster.

minimobielreviewssmartphonesonysony xperiaxperiaz1z1 compact

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Het is Black Friday bij bol.com!

Het is Black Friday bij bol.com!

Deals scoren