Review Microsoft Surface 2: tweede poging voor Windows RT
Toen mijn collega vorig jaar de originele Surface RT in handen kreeg, was zijn conclusie duidelijk: het was een goede poging van Microsoft, maar voelde toch nog aan als een prototype in plaats van een echt product. In oktober verscheen dan de Surface 2 op het toneel. Hoog tijd om die eens van naderbij te bekijken.
Zelfde uiterlijk
Microsoft heeft amper iets veranderd aan het uiterlijk van zijn tablet. De Surface 2 heeft een nieuwe kleur gekregen (zilvergrijs) en hij is ietsje dunner en lichter dan zijn voorganger, maar voor de rest is alles nagenoeg hetzelfde gebleven.
Het 10,6 inchscherm heeft wel een update gekregen en pakt nu uit met een Full HD-resolutie (1.920 x 1.080 pixels), ten opzichte van de 1.366 x 768 pixels van de Surface RT. Het scherm oogt erg mooi, kleuren komen erg natuurlijk over en de kijkhoeken zijn uitstekend. Mits de juiste adapter kan je de Surface 2 ook op een groter scherm aansluiten.
Uiteraard beschikt de Surface 2 ook over een uitklapbare staander, die je nu in twee hoeken kan zetten, waardoor je meer controle hebt over de kijkhoek op het scherm. De staander komt goed van pas wanneer je op je gemak naar een video wilt kijken, maar is vooral handig in combinatie met de toetsenborden van Microsoft. Die hebben ook een upgrade gekregen en zijn steviger, maar tegelijk ook dunner geworden. De toetsenborden zijn optioneel, maar bieden zonder twijfel een meerwaarde voor de gebruikservaring.
Nog een pluspunt is de usb 3.0-poort die zorgt voor een snellere bestandsoverdracht ten opzichte van de usb 2.0-poort in de Surface RT. Door de Surface 2 te gebruiken, groeide bij mij het besef dat het echt wel handig is om gewoon een usb-stick in je tablet te kunnen prikken om snel bestanden over te dragen.
De ingebouwde 1,2 megapixelcamera’s van de Surface RT hebben een upgrade gekregen naar een 5 megapixelcamera aan de achterkant en een 2,5 megapixelcamera aan de voorkant. Een welgekomen verbetering voor wie regelmatig videogesprekken houdt of zichzelf als een tabletfotograaf beschouwt.
Andere motor
Niet geheel onverwacht beschikt de Surface 2 over een snellere processor dan de Surface RT. Microsoft heeft ervoor gekozen om de 1,3 GHz Nvidia Tegra 3 quadcore-processor in te ruilen voor een nieuwere Nvidia Tegra 4 quadcore-processor, met een kloksnelheid van 1,7 GHz.
Het RAM-geheugen is met 2 GB wel hetzelfde gebleven en ook aan het intern geheugen werd niet gesleuteld. Je kan standaard kiezen voor 32 of 64 GB, maar dat kan nog worden uitgebreid met een geheugenkaartje tot 64 GB.
Net als zijn voorganger, ontbreekt het de Surface 2 aan ondersteuning voor 3G/4G-internet. Wie buitenshuis online wil gaan, zal dus moeten terugvallen op wifi-hotspots of tethering via een smartphone met data-abonnement. De wifi-mogelijkheden zijn hetzelfde gebleven, met ondersteuning voor dual-band 802.11 a/b/g/n wifi.
De batterij heeft een boost gekregen en Microsoft belooft 10 uur video playback, voor de batterij het begeeft. In praktijk stelde ik vast dat de Surface 2 bij sporadisch tabletgebruik pas na een drietal dagen om een nieuwe lading energie smeekte, Bij een dag typisch kantoorgebruik kon hij het makkelijk tot ‘s avonds overleven zonder aan de lader te moeten hangen. Dat maakt van de Surface 2 een erg flexibel werkinstrument voor wie geen hele dagen op kantoor vertoeft.
Windows RT 8.1
De Surface 2 draait op het afgeslankte besturingssysteem Windows RT 8.1, dat is aangepast voor mobiele processors die gebaseerd zijn op de ARM-architectuur. Daardoor ben je op de Surface 2 beperkt tot de apps uit de Windows Store en kan je geen desktopapplicaties draaien, met uitzondering van het volledige Office-pakket.
Een grote frustratie van mijn collega in zijn test van de Surface RT was de gebrekkige mailtoepassing in Windows RT. Die is er sinds de update naar Windows RT 8.1 wel wat op vooruitgegaan – net zoals de andere standaard-apps trouwens – maar het is vooral de toevoeging van Outlook RT aan het Office-pakket dat voor de redding zorgt. Met uitzondering van een paar functies biedt die net dezelfde mogelijkheden als de versie voor Windows 8.
De Office-programma’s starten op in de desktopomgeving van Windows RT 8.1, maar alle andere apps werken uitsluitende in de “Metro”-omgeving. Je kunt jezelf dan ook de vraag stellen waarom Microsoft de desktopomgeving niet volledig achterwege heeft gelaten en ook Office in de “Metro”-omgeving laat draaien. Langs de andere kant krijg je in de desktopomgeving wel toegang tot de krachtige bestandsbeheerder Windows Verkenner en dat is een grote plus.
Een veel nijpender probleem is het aanbod aan applicaties in de Windows Store. Aangezien Windows RT 8.1 geen desktopapplicaties draait, moet je het stellen met de apps die je daar op de kop kan tikken. De Windows Store geeft reeds toegang tot meer dan 100.000 apps en een aantal grote namen (zoals Facebook en Flipboard) hebben eindelijk de weg naar het platform gevonden, maar het aanbod blijft teleurstellend in vergelijking met Android en iOS. Het is hetzelfde probleem waar Microsoft ook bij Windows Phone mee te kampen heeft, al ziet de situatie er daar ondertussen toch al wat rooskleuriger uit.
Conclusie
Terwijl de Surface Pro 2 door Microsoft als een echt werkpaard voor de zakelijke gebruiker wordt gepositioneerd, moet de Surface 2 vooral de consument weten te bekoren. Het is een tablet die zowel voor de consumptie van media kan worden ingezet als voor de productie van content dankzij het geïntegreerde Office-pakket.
Dat klopt ook tot op zekere hoogte. Er bestaat geen twijfel over dat het Office-pakket op de Surface de alternatieven op iOS en Android moeiteloos voorbijsteekt, maar voor het andere luik – de mediaconsumptie – is het aanbod tig keer groter op andere platformen. Akkoord, kwantiteit zegt niets over kwaliteit, maar voorlopig geven ontwikkelaars Windows RT nog niet dezelfde lieve behandeling als iOS en Android, waardoor (nieuwe) apps pas veel later of simpelweg niet op het platform verschijnen. Het gebrek aan desktopapplicaties, die op tablets of hybrides met de volledige versie van Windows 8.1 wel beschikbaar zijn, laat zich daardoor extra hard voelen.
Wat hardware betreft was de Surface RT al een uitstekende tablet en met de nieuwe generatie is hij er alleen maar verder op vooruit gegaan. Helaas worden de mogelijkheden van de Surface 2 beperkt door een ecosysteem dat achterholt op dat van de concurrentie. Je kan als consument dan eigenlijk ook beter in de richting van de Surface Pro 2 of een andere volwaardige Windows 8-tablet kijken, want de bestaansreden voor Windows RT blijft voorlopig nog altijd een vraagteken. Het prijskaartje ligt lager, maar als Office geen absolute noodzaak is, kijk je in dat geval beter in de richting van een iPad of Androidtablet.