Review AVM Fritz!Box 3390: Flexibele DSL-router
De Fritz!Box 3390 is de nieuwste router van AVM, een Duits merk dat in het netwerkwereldje toch gerust een buitenbeen mag genoemd worden. Hoewel het bedrijf tegenwoordig wel meer doet dan dat, blijft het kernconcept het aanbieden van een router met zeer uitgebreide mogelijkheden, ook op vlak van telefonie. En daar breekt de 3390 al meteen met de AVM-traditie, want dit is een dual-band router pur sang. Zonder DECT-module ingebouwd dus, meteen het belangrijkste verschil met de Fritz!Boxen uit de 7-reeks. De 3390 bevat wel een DSL-router, die ook geschikt is voor VDSL2. Desgewenst kan je de 3390 ook combineren met een externe DSL- of kabelmodem, of een 3G-modem aansluiten via een USB-poort. Deze veelzijdigheid, samen met het brede palet aan functies, maken de 3390 geschikt voor de thuisgebruiker die minstens een beetje technisch onderlegd is maar ook voor KMO-omgevingen.
Meteen van start
Het configureren van de 3390 verloopt via een vrij simpel stappenplan, dat er op gericht is om snel je internetverbinding tot stand te brengen. Echt veel werk vraagt dat niet, want het apparaat kent de vereiste instellingen voor Belgacom, Dommel en EDPNet, en is zo online. Maar laat je niet misleiden door de eenvoudige setup, want een eigenschap van AVM-apparaten is net dat ze ongemeen veel functies bieden. Daarbij moeten we meteen opmerken dat de interface van de AVM niet altijd de vele opties even gemakkelijk ontsluit of zelfs heel intuïtief is. Dat heeft voor een stuk te maken met een eigenzinnige AVM-aanpak maar ook gewoonweg omdat er je met de 3390 zoveel kanten op kan.
Bijvoorbeeld de optie bereiken om de DHCP-server van de router te beperken tot een bepaald adressenbereik (omdat je met een gemengd vast-dynamisch IP-netwerk wil werken, pakweg) vereist dat je klikt op de optie om het lokale IP-adres van de router te veranderen. Het één heeft iets met het andere te maken, maar meestal zijn die twee zaken toch apart te vinden in een routerinterface. Langs de andere kant: de fixed-dynamische IP-optie vind je nauwelijks bij consumentenrouters – en zo zijn er wel meer opties die AVM wel biedt en die je elders nauwelijks vindt. De powermanagementmogelijkheden of de mogelijkheden om een gastnetwerk ook over een LAN-poort op te zetten, om maar iets te zeggen, zijn ongeëvenaard.
In een poging om minder onderlegde gebruikers niet van de meet af te verwarren, start de interface van de 3390 in een eenvoudige modus met wat minder opties. Zo veel eenvoudiger is die echter niet en we hebben toch de neiging om heel snel naar de expertmodus te grijpen. Die bevat net de opties die we nodig hebben om de zaak naar wens te tweaken.
De 3390 is een echte dualband-router, die zowel via 2,4 als 5 GHz simultaan tot 450 Mbps belooft. Dat is sneller dan voorgaande Fritz!Boxen. Het valt meteen op dat het signaal tussen de kelder en kantoor op de tweede verdieping sterker is dan bij de 7390, al is het bereik van het 5 GHz-netwerk naar ons gevoel toch wat beperkter dan we zouden verwachten. Als we onze Helios LANtest loslaten op de router, halen we ook hogere cijfers dan bij de oudere 7390 – logisch. Tegelijkertijd zijn de scores niet echt recordbrekend, maar eerder adequaat te noemen.
Hallo?
Het zal je misschien verrassen, maar het ontbreken van een DECT-module en aansluitmogelijkheid voor analoge of ISDN-telefonie betekent niet dat telefoneren via de 3390 onmogelijk is. Standaard staat deze optie uitgeschakeld, maar via de instellingen van de router kan je de Fritz!App Fon inschakelen. Via de iOS- of Android-app kan je – mits het configureren van een SIP-account op de 3390 – op je smartphone of tablet telefoongesprekken over het internet voeren.
Het is een slim idee, en het geeft ook goed aan welke richting AVM tegenwoordig inslaat. De Duitsers hebben inmiddels een aantal apps uitgebracht, waarmee een Fritz!Box heel wat interessanter wordt. Zo heeft de 3390 ook een volwaardige NAS-modus met ongemeen veel interessante opties. Voor opslag moet je zelf zorgen, door via een van twee USB-poorten een stick of een harde schijf aan te sluiten. Dat de router mediabestanden op de externe opslag via uPnP/DLNA over het netwerk aanbiedt, vinden we niet zo verrassend. Wel vrij uniek is dat je de 3390 kan koppelen met een account bij AVM, waarna je de media- en andere bestanden via een app kan bereiken – ook als je aan de andere kant van de wereld op hotel zit. De NAS-functie kan je ook koppelen met cloudstorage – helaas, Dropbox zit niet niet in de rij van ondersteunde diensten – om een lokale kopie te maken van je data in de wolken. En zo zijn er nog talloze interessante, soms gekke functies in de maak. Er verschijnen regelmatig updates voor Fritz!Boxen en in een bèta van een toekomstige release vonden we bijvoorbeeld de mogelijkheid om een webradiostation over uPnP te streamen of de muziek die je bijhoudt bij Google Play Music.
Conclusie
De Fritz!Box 3390 is helemaal trouw aan de AVM-filosofie om zoveel mogelijk zaken in een router te stoppen. Wie op zoek is naar een toestel dat ook meer ongewone networkingscenario’s ondersteunt en gewoonweg zeer flexibel is, kan hier halt houden. De snelheid over wifi bevindt zich wat in de middenmoot, maar is zeker niet slecht. De goede nazorg in de vorm van regelmatige updates is wellicht de grootste troef van AVM.