Reviews

Eerste indruk Samsung Galaxy S5: kleine stap voorwaarts

Samsung heeft op Mobile World afgelopen week de Galaxy S5 getoond aan het grote publiek. Wij gingen er kort mee aan de slag.

Het moet niet makkelijk zijn om Samsung te heten. Elk jaar wordt er steeds meer van de Galaxy S-reeks verwacht, en sinds de Galaxy S3 is elke stap voorwaarts maar een kleintje geweest. Met de S5, aangekondigd op Mobile World Congress, mikt Samsung veel meer op nieuwe functies dan ruwe specificaties, maar als totaalpakket voelt het toch opnieuw als eens kleine stap voorwaarts. Nog een kleinere stap zelfs dan de S4 vorig jaar.

Spatwaterdicht

De grootste visuele vernieuwing is de achterkant. Die is opnieuw van plastic, maar zo voelt het deze keer niet aan. Het heeft een beetje een rubberachtig gevoel, wat eindelijk de S-reeks van iets meer grip voorziet. Of de kleine gaatjes achteraan mooi zijn, dat laat ik in het midden. De kleuren zwart of wit spreken voor zich, maar Electric Blue is wel een leuke nieuwe kleur. Copper Gold is de vierde kleur, maar Samsung België is nog niet zeker of die naar ons land komt.

Op het eerste gezicht merk je niet dat de S5 spatwaterdicht is, tot je het klepje van de USB 3.0-aansluiting ziet. Niet echt prettig om elke avond te openen wanneer je moet laden. Een oplossing daarvoor is draadloos laden, maar dat ondersteunt de S5 niet standaard. Daarvoor moet je een aparte achterkant kopen. In mijn ogen een gemiste kans.

[related_article id=”161563″]

IP67 betekent spatwaterdicht, en dus niet volledig waterdicht. Je kan de Galaxy S5 in water onderdompelen gedurende 30 minuten op 1 meter diepte. Om volledig waterdicht te zijn, zoals de Sony Xperia Z2, heb je IP68 nodig, waar het laatste cijfer duidt op waterdicht. Het cijfer zes duidt op een volledige stofdichtheid.

Downloadboost

Binnenin vinden we een Snapdragon 800 met 4G/LTE-ondersteuning. Een relatief kleine stap voorwaarts vergeleken met de Snapdragon 600 van de S4. Het geheugen blijft 2 GB RAM, in tegenstelling tot de Galaxy Note 3 dat 3 GB RAM aan boord heeft. Net als de S4 heeft de S5 ook een Full HD Super AMOLED-scherm. Volgens Samsung is de kwaliteit gevoelig verbeterd, maar zelfs bij een rechtstreekse vergelijking is het verschil amper merkbaar.

De grootste verbetering zit hem in de Wi-Fi. Dankzij de 2×2 MIMO antenneconfiguratie biedt de S5 de snelste Wi-Fi-verbinding van alle smartphones. Behoorlijk straf dat zo’n antenneconfiguratie in een smartphone past. De Wi-Fi-snelheid kan in theorie verdubbelen vergeleken met het huidige aanbod smartphones, afhankelijk van de snelheid en kwaliteit van je Wi-Fi-verbinding thuis.

Interessante nieuwe functie is Download Boost, waarmee je tijdelijk bestanden groter dan 30 MB supersnel kan downloaden. In theorie stelt Samsung dat 1 GB in 30 seconden moet lukken. Dat betekent een gemiddelde snelheid van 272 Mbps. Om tot die downloadsnelheid te komen, combineert Samsung 4G met Wi-Fi. Hou vooral je mobiele datalimiet goed in het oog wanneer je over 4G begint te downloaden.

Actieve vinger

Samsung heeft met de Galaxy S5 goed gekeken naar de iPhone 5S en de vingerafdruksensor in de home-knop geïntegreerd. Bij de registratie moet je een achttal keer met je vinger over de toets vegen tot je vingerafdruk volledig in detail gescand is. Daarna kan je telkens met een veegbeweging je telefoon ontgrendelen. De functie lijkt vlekkeloos te werken, maar een langere test zal daarover uitsluitsel geven.

In de S5 kan je ook bepaalde apps of gegevens privé houden, zodat enkel je vingerafdruk of pincode de gegevens zichtbaar maakt. Verder is er een verbeterde versie van de smartphonekluis Knox 2, die de vingerafdrukverificatie mee integreert voor een betere veiligheid.

Samsung wil je vinger nog extra stimuleren met een geïntegreerde hartslagmeter achteraan het toestel, net onder de cameralens. Door je vinger een viertal seconden op de sensor te plaatsen, krijg je je hartslag te zien. Tijdens mijn test lukte dit niet altijd vlekkeloos en was een perfecte plaatsing van de vinger nodig. Omdat die net onder de cameralens zit, is dat niet echt eenvoudig. Wanneer je vinger niet goed zit, maakt de S5 je daarop attent. Wat de meerwaarde van een hartslagmeter in een smartphone is, is me nog niet echt duidelijk. Leuk om op stress- of rustmomenten je hartslag te kennen, maar het zou me verbazen als je deze functie echt actief gaat gebruiken. 

Gezondheid eerst

Samsung mikt met de Galaxy S5 op de trend van 2014: gezondheid. De S-Health app is verder uitgebreid met de hartslagsensor en ook de mogelijkheid om fietsen van wandelen te onderscheiden. Op het testtoestel staat de functie erop, maar fietsdetectie volgt pas later na de lancering in een firmware-update.

S-Health biedt voortaan ook integratie voor andere sportieve apps zoals Runkeeper om daar je resultaten online te delen met iedereen. Een volledige lijst met samenwerkingen is er nog niet, omdat die nog niet compleet is. Voor de lancering maakt Samsung de lijst bekend.

Verder integreert de Gear 2 en Gear Fit probleemloos met S-Health, zodat je resultaten allemaal worden gebundeld tot één geheel.

Snelle camera

Op de persconferentie verduidelijkte Samsung meermaals de supersnelle autofocus van de 16 megapixelcamera, en na wat testwerk voelt hij heel snel aan. Dé allersnelste durf ik niet te zeggen, de HTC One trekt ook razendsnel foto"s, maar de scherpte (afgaand op het schermpje) is dik in orde.

Net als de S4 heeft de Galaxy S5 nog steeds geen optische beeldstabilisatie, een functie die andere concurrenten haast allemaal in hun vlaggenschepen voorzien. Je moet daarom de S5 stabiel houden om scherpe foto’s te nemen. Het helpt dat de autofocus razendsnel werkt, maar een echte oplossing is het niet. Zeker wanneer je video’s opneemt, valt het gebrek aan optische beeldstabilisatie onmiddellijk op.

Vernieuwd instellingenmenu

Het instellingenmenu is radicaal veranderd op de Galaxy S5, in de positieve zin. Het gebruik van grote iconen werkt veel overzichtelijker dan de traditionele lijst met menu"s.

10 dagen autonomie

Leuke nieuwe functie in de Galaxy S5 is Super Power Saving Mode. De functie klinkt indrukwekkend, en dat is het ook eigenlijk. Wanneer je lange tijd geen lader in de buurt hebt, kan je toch bereikbaar blijven. Haast alles wordt dan uitgeschakeld, zelfs het scherm wordt zwart-wit om energie te besparen. 10% batterijcapaciteit resulteert in 24u stand by-tijd.

In theorie zou je dus 10 dagen autonomie kunnen halen uit de S5 wanneer je bereikbaar wil zijn zonder alle andere ‘smart’ functies. Benieuwd of dat in de praktijk ook mogelijk is. Binnenkort volgt de test, waarvan je het resultaat later op ZDNet kan lezen.

Verder heeft Samsung een Kids Mode toegevoegd aan de Galaxy S5. Een veilige omgeving waarin kinderen specifieke apps kunnen openen, wat kunnen vingerverven en tekenen, en de home-toets werkt pas wanneer je de pincode invult. Kinderen kunnen dus zonder pincode niet uit de app.

Functionele vernieuwingen

Samsung voelt dat je niet steeds elk jaar grondig kan vernieuwen, en lost dat probleem op door extra’s toe te voegen. Een snelle camera, Kids Mode, extra zuinige energiemode, hartslagsensor en betere Wi-Fi-connectiviteit vormen de voornaamste vernieuwingen voor de Galaxy S5. De achterkant onthult direct dat het om de S5 gaat, maar de voorkant lijkt nagenoeg identiek op de S4. Alweer.

Hoog tijd dat Samsung toch eens een ander ontwerp mag durven. Wanneer een beperkt aantal nieuwe functies niet genoeg is om iemand over de streep te trekken, kan een opvallend ontwerp dat wel. Hopelijk worden de designers voor de S6 met een bolwassing naar de tekentafel gestuurd. Los van het ontwerp is de Galaxy S5 een bijzonder compleet toestel, dat nog meer functies toevoegt aan de al complete Galaxy S4. De Samsung Galaxy S5 gaat tussen de 649 – 699 euro kosten (adviesprijs is nog niet 100% bekend), en is in België vanaf 11 april beschikbaar in wit, zwart en blauw. De gouden kleur is nog niet bevestigd. Binnenkort lees je op ZDNet de review van Samsungs nieuwste vlaggenschip.

galaxy s5gsmhands-onhartslagsensorknox 2mobielmwc2014Reviewss-healthsamsungsmartphonetestvingerafdruk

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600